Ким Чен Ун сам унищожи икономиката си, какви санкции може да му наложи Байдън?

Лидерът на Северна Корея запазва постоянство - пред глада той избира оръжията
Обновена: 19 яну 2021 22:08 | 19 яну 2021 22:05, Нели Христова
69
Ким Чен Ун сам унищожи икономиката си, какви санкции може да му наложи Байдън?
Снимка: БГНЕС

След може би най-предизвикателната година в управлението на Северна Корея от близо десетилетие, Ким Чен Ун запазва постоянство - той все пак ще се придържа към оръжията си.

Още по темата

Но Осмия конгрес на работническата партия лидерът на КНДР обяви, че страната му планира да подсили и без това опасните ядрени оръжия и балистичните ракети на Пхенян с нови, усъвършенствани въоръжения, като например тактически ядрени оръжия за използване на бойното поле и бойни глави, предназначени за избягване на американските системи за защита.

На парад, отбелязващ приключването на конгреса, на площада пред Ким се появи нова балистична ракета, която може да бъде изстреляна от подводница.

Посланието на Ким е кристално ясно: В момента Северна Корея се нуждае от ядрените си оръжия, за да възпира Съединените щати "без значение кой е на власт" и без значение каква е цената.

Амбициозните планове на младия лидер за модернизиране на неговия ядрен арсенал ще се окажат скъпи във време, когато парите вече са оскъдни. Северна Корея доброволно прекъсна последните си връзки с външния свят през 2020 г., за да предотврати появата на COVID-19 в страната. Това включваше прекъсване на почти цялата търговия с Пекин - икономическа жизнена линия, от която бедната страна се нуждае, за да не гладува народът, отбелязва CNN.

Икономиката на Северна Корея сега е в разпад, а доставките на храни са в опасност.

За да предотврати пандемията, Ким на практика направи на страната си това, което мнозина във Вашингтон се надяваха да направят с икономическите санкции: приближи севернокорейската икономика до ръба на колапса. Това, че го е направил по своя воля, е накарало мнозина да се запитат дали санкциите някога са били достатъчно силни, за да променят мисленето на Ким.

Някои анализатори не са съгласни с този ред на мисли. Те виждат възможност.

Тъй като икономиката на Северна Корея вече е на последни издихания, те вярват, че сега е моментът да се нанесе нокаутиращ удар - удар от осакатяващи принудителни мерки и санкции, които веднъж завинаги да убедят Ким, че продължаващото разработване на ядрени оръжия не гарантира безопасността на режима му, а го заплашва.

Така или иначе плановете на Ким ще се окажат голямо предизвикателство за новоизбрания президент Джо Байдън.

Тръмп, подобно на Обама и президента Джордж Буш, ще остави своя наследник по-опасен и по-въоръжен противник от този, който е наследил.

Максимален натиск

Преди Тръмп да се съгласи да се изправи лице в лице с Ким през 2018 г. неговата администрация въведе подходяща стратегия, наречена "максимален натиск". Целта беше да се използват санкции, дипломация и други принудителни мерки, с изключение на въоръжен конфликт, за да се убеди Ким да се съгласи на пълното, проверимо и необратимо демонтиране на своите ядрени оръжия и балистични ракетни програми.

Докато Северна Корея тестваше ракети и ядрени бомби безпрецедентно през 2017 г., администрацията на Тръмп увеличи усилията си. Американската мисия в ООН успешно лобира в Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюции, които следват способността на Северна Корея да печели пари, като продава стоки, като въглища и морски дарове. Министерството на финансите използва огромната си сила и влияние върху глобалната финансова система, за да наложи свои собствени, едностранни санкции. И дипломатите успешно лобираха у американските партньори да затворят посолствата на Пхенян в чужбина, които режимът използваше като фронтове за възможности за печелене на пари.

До края на 2017 г. на Северна Корея беше забранена почти цялата международна търговия. Дори дългогодишният съюзник на Северна Корея Китай се съгласи да подпише наказателните санкции на ООН.

Този процес обаче не продължи. Докато Тръмп се ориентира към дипломация с Пхенян през 2018 г., Съединените щати забавиха крачка в стратегията за "максимален натиск". Стотици нови санкции, които бяха готови да бъдат приложени, бяха задържани преди първата среща на върха на Тръмп с Ким в Сингапур.. Оттогава санкциите се издават с много по-бавен темп.

Тъй като заплахата утихна и отношенията на Съединените щати с Китай се разпаднаха, азиатската страна започна да разхлабва прилагането на ограниченията, въпреки че Пекин многократно отрича всякакви твърдения, че не изпълнява изцяло санкциите на ООН.

Много експерти смятат, че Вашингтон твърде скоро се е отказал от "максималния натиск".

Някои, включително бившият изпълняващ длъжността помощник-държавен секретар на САЩ за Източна Азия и Тихоокеанския регион Евънс Рийвър, твърдят, че екипът на Байдън трябва сериозно да обмисли нов модел за максимален натиск, увеличавайки санкциите "по начини, които биха наложили още повече болка и изолация на Северна Корея."

"Засилването на санкциите, плюс други дипломатически, икономически и банкови и военни натиски, които бихме могли да приложим върху Северна Корея, със сигурност биха могли да разклатят основите на режима, особено сега, когато виждаме, че той страда от тежка икономическа криза", на мнение е Ривър.Той и други привърженици на санкциите твърдят, че в арсенала на САЩ все още има инструменти за оказване на натиск върху Северна Корея и те трябва да бъдат преследвани.

Администрацията на Байдън може например да се опита да затвори севернокорейски търговски компании заедно със съюзниците на САЩ и да се насочи към китайски банки, които помагат на Северна Корея да получи достъп до чуждестранна валута. "Трябва да се направи много, много повече, което би могло да изтласка, изолира и подкопае Северна Корея по начини, които да разклати увереността й в дългогодишното й убеждение, че ядрените оръжия са тяхното спасение и също така да отклонят гледната точка към това, че те имат потенциал да подкопаят стабилността на режима", казва Ривър.

Рискован бизнес

Рийвър признава, че подобен подход е рисков.

Това може да принуди КНДР да избира между изхранването на народа и финансирането на ядрените оръжия, а историята показва, че Ким вероятно ще избере последното.

Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, позволи на милиони да умрат от глад през 90-те години. В момента нещата не са толкова зле в Северна Корея, но анализаторите смятат, че икономическата ситуация е по-страшна, отколкото е била след глада. Опустошителните бури, санкциите и пандемията разгромяват икономиката на Северна Корея през 2020 г.

"Изглежда, че има достатъчно храна, но предлагането е под напрежение повече от всяко време след глада", според Чад О'Карол, главен изпълнителен директор на Korea Risk Group, която произвежда севернокорейски публикации NK Pro и NK News. "Можем спокойно да твърдим, че в страната има недостиг на няколко ключови вида храни и хранителни продукти", каза той.

Макар и скъпо, решението на Ким да затвори границите на Северна Корея изглежда работи от гледна точка на общественото здраве. Твърдението на Северна Корея, че в страната няма нито един случай на COVID-19, вероятно е невярно, но КНДР изглежда не е преживяла сериозна вълна от инфекции. Голям брой случаи вероятно биха затрупали износената здравна инфраструктура на Северна Корея, така че Ким е малко вероятно да премахне граничните ограничения, докато пандемията не отшуми.

Това означава, че Пхенян ще продължи да си причинява икономическа болка, за да постигне целите си.

Джон Делъри, професор в Университетската школа по международни отношения на Йонсей, заяви, че това трябва да бъде "отрезвяващо напомняне на администрацията на Байдън, че (икономическият) натиск не работи върху Северна Корея". "Северна Корея се подложи на още по-екстремна форма на икономическа болка от тази, която санкциите й причиниха, за да държи далеч коронавируса . И все пак, те не променят нагласата си по ядрения въпрос", каза Делъри.

Всички трябва да са на едно и също мнение

Сега Байдън се сблъсква със същия външнополитически проблем, който измъчваше предишните му пет предшественика: Как да накараме Северна Корея да се откаже от обсесията си с ядрени оръжия и балистични ракети.

Той може да бъде принуден да направи това по-рано, отколкото би искал. Въпреки че новите оръжия, които Ким споменава, са на различни етапи от разработването си, повечето трябва да бъдат изпитани, за да се считат за оперативни. Ако Северна Корея проведе такъв тест, това вероятно ще постави началото на дипломатическа конфронтация между Вашингтон и Пхенян през първите дни на президентството на Байдън.

Има намеци как новата администрация на САЩ би подходила към това предизвикателство. Въз основа на публичните му забележки стратегията на Байдън вероятно ще включва ангажимент за многостранни съюзи. Изборът на Байдън за държавен секретар е ясен, а намеренията му са Вашингтон да използва сделката с Иран за вдъхновение как да се справи със Северна Корея. Но други източници заявиха, че на входящата администрация ще й отнеме време, за да разработи политика след срещи със съюзници и партньори.

Какъвто и път да избере Байдън, основните препятствия остават.

Ако, подобно на своя предшественик, Байдън отговори със санкции и натиск, това може да попречи на типа дипломация от задните канали, използвана за създаването на иранската сделка. Пхенян разглежда санкциите като "враждебни" действия и на свой ред може да затвори вратата за разговори с типичния си бомбастичен език. Северна Корея заяви, че последния кръг от санкции на ООН срещу нея през 2017 г. е "акт на война" и нарече идеята, че ще се откаже от ядрените си оръжия, "американска мечта".

Стратегията също ще изисква подкрепа от трима неспокойни играчи: Китай, Русия и Южна Корея.

"Китай и Русия няма да прилагат изцяло дори съществуващите санкции", каза Дуеон Ким, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност. "В геополитически план би било трудно да се определят нови санкции без много убедителна обосновка за Пекин, Москва и дори правителството на Южна Корея."

Китай и Русия изглеждат доволни от статуквото. Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин не би желал стратегия за натиск над КНДР, тъй като разчита на ангажираността и икономическото сътрудничество като средство за понижаване на напрежението между страните. Мун каза, че диалогът и взаимноизгодното сътрудничество са ключови за мирния процес в Корея в реч по-рано този месец.

"Ако диалогът е избраният път, администрацията на Байдън трябва да признае своите граници", каза Делъри. "Трябва да смекчим очакванията си какво може да се постигне с тях. Видяхме какво могат да направят три срещи на върха."

Но най-големият проблем може да бъде просто честотната лента. Байдън влиза в офиса след невероятни предизвикателства у дома. Той трябва да спре пандемията COVID-19, бушуваща в Съединените щати, да излекува ранената нация, която все още се възстановява, след като тълпа от бунтовници, подбуждана от Тръмп, щурмува Капитолия, и да получи своя кабинет, одобрен от Сената, който трябва да съди Тръмп след импийчмънта по обвинение в приканване къч въстание.

"Как се справяте с предизвикателство, като Северна Корея... и се справяте с всички тези други неща едновременно?" казва Ривър. "Това е трудно, но са нужни изключително способни хора."

 

 

 

 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз при демокрацията се храня с фуа гра и френско синьо сирене.
18
9
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 месеца
само този който не е живял години в условия на диктатура не разбира колко е труден животът във северна корея за сметка на това върхушката на партията разполага със всичко и не усеща мизерията на обикновенния човек а още повече не и дреме изобщо
в мек вариант у нас се става управник политик или близък до такъв за да си жевееш комфортно
17
11
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 месеца
При демокрацията и американското партньорство умните и кадърни българи ядем качествена храна, само простите и некадърните българи са бедни и не могат да си позволят качествена храна.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 17

Като прочетох последното и разбрах, че даже и русофилите храните американската икономика: непрекъснато стоите по малките часове на деня.

:))))))
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СК имат достатъчно орис и ще издържат докато американците ще пометат сами белия дом с Бидона. Икономиката на САЩ е само военни, колкото да краднат петрола и порно в Холивуд.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13

Аз ям хубава, за теб не знам.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13

За каквито си е изкарал.

Аз например ям хубави.

Ти какви ядеш?
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"А България освен черноработници и миячи на улици за запада друго не произвежда, и взели Северна Корея да обсъждат"

Черноработник си ти. Статията не обсъжда нищо, а информира. И какво? Да живеем в информационно затъмнение, защото на теб ти е криво ли? Сложи край на проблемите си още сега - гръмни се!
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А при демокрацията и американското партньорство народа в България какви храни яде?
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ харчат 16 пъти повече за оръжия от Русия и имат близо 5 пъти повече бойна техника изтребители, бобмардировачи, подводници, танкове, хеликоптери... от Русия, докато 50 милиона американци гладуват. А Русия от 10 години заложи на разработката на супер оръжия при които с няколко ракети може да унищожи САЩ и никакво ПВО не може да ги спре. Скоро на американците ще им се наложи да ядат ракети и танкове.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакви санкции не помагат, защото за тоя и неговите приближени санкции НЯМА: той си яде скъпите храни и си го возят в Мерцедес Пулман. Умират от глад и ослепяват от недохранване гражданите на Северна Корея!

Там решението е само едно: или военен удар или тотална блокада(вклчително и откъм Китай) със сила.

Нищо друго няма да накара умопобъркания дръпнат да спре.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А видяхте ли му ракетите? Нямали какво да ядат. Голям праз. Ти могат да изкарат по-дълго без храна и от руснаците. Важното е, че той е нахранен, каквито винаги са били държавните капиталисти в комунистическите страни.
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и с Русия е така.
Путин само с оръжия се хвали.
Веднъж не се е похвалил, че е дигнал жизнения стандарт.
То и не може - 5% свръх богати олигарси
и 95% беднотия.
6
3
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Им преди 2 месеца
Сине : Ким чо натисни копчето на което пише ВЫПУСК РАКЕТЫ !!!
5
3
 
4
 
! Отговори
Старческа деменция преди 2 месеца
"Ние бомбихме Дрезден и убихме 25 хиляди цивилни, а Гьобелс каза, че сме убили 250 хиляди! И Тръмп е същият като фашист като Гьобелс".

Джо Байдън
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
другарят севрно коеец показва, че при комунизма народа трябва да си нзае мястото.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Байдън само може да се учи от Пинг-Понг Ун.
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Унищожи икономиката и произвеждат ядрени реактори, атомни централи, сателити, междиконтинентални балистични ракети, собсвени марки автомобили, дори таблет и смартфон собсвена марка. И гладуват и живеят в землянки, нали! А България освен черноработници и миячи на улици за запада друго не произвежда, и взели Северна Корея да обсъждат - световна военна и икономическа сила с която дори и САЩ се съобразяват.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ваксините се оказаха голяма измама. Все повече и повече смъртни случаи, преди на час по реклама за ваксините, сега нещо изчезнаха, и почват дежурно по Северна Корея да плюят.