Мрачна тайна: 6500 жертви на подготовката за Световното по футбол в Катар?

Финансов мотив ли стои зад гибелта им?
24 фев 2021 21:30, Нели Христова
58
Мрачна тайна: 6500 жертви на подготовката за Световното по футбол в Катар?
Снимка: Getty

Определянето на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през следващата година не спира да създава скандали още от момента на избора в края на 2010-а.

Освен всичките корупционни скандали, които вече костваха поста на президенти и управници от високите етажи на футбола, сериозни скандали имаше и около самата подготовка на арабската страна за Мондиала.

През тези малко над 10 години, не един или два пъти се появяваха репортажи за тежките и почти робски условия на труд, на които работниците бяха подлагани. Непоносимата жега, липсата на елементарни удобства и мединска грижа, често водеха до смъртни случаи сред работниците, повечето от които емигранти от Южна и Югоизточна Азия.

Доклад на "The Guardian", цитиран от Dir.bg, обаче разкрива, че мащабите са съвсем различни. Пред света официално бяха съобщени няколко десетки случая, смяташе се, че още толкова са скрити от катарските власти, но истината е далеч по-стряскаща.

Според доклада, 6500 работника са загубили живота си докато работят по изграждането на инфраструктурата за Мондиала. Най-голяма бройка сред тях са граждани на Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка.

И всички тези данни са събрани със съдействието на посолствата на тези страни и близки на загиналите, не от официални признания на някой в Катар.

Бройката на загиналите може да е дори по-голяма, защото авторите на доклада все още не са изследвали какво е положението с работниците от Филипините, Кения и Судан, които също са доста сериозна бройка на територията на страната домакин на Мондиала.

И тук не става само за изграждане на стадиони, а заради Мондиала катарското кралско семейство започна изграждането на няколко нови града в пустинята, летища, железопътна мрежа и десетки хотели.

Всички официално обявени смъртни случаи са в графата инциденти, естествена смърт или инфаркт. Около 80% от официалните случаи са причинени от здравословен проблем, макар да не е представена аутопсия по случая. Същота така има падания от високо, непредпазливост при боравене с ток, няколко самоубийства и пътни инциденти.

Големият въпрос е какво се е случило с останалите няколко хиляди загинали работници. На този етап яснота няма, а само предположения и някои конспиративни теории.

Най-логичното предположение изглежда, че повечето са умирали заради тежките условия на труд в жегата, към които не са привикнали. Много инциденти са се случвали също така, защото на строежите не са спазвани никакви правила за безопасност, а и самите работници нямат предишен опит в сферата.

Съществува обаче и конспиративна теория, според която точно катарските власти са се грижели тези хора да изчезват заради финансов мотив.

Не е тайна, че при идването си в Катар, всеки работник подписваше договор, според който ще получи възнаграждението си едва след края на проекта, а до завършването му е длъжен да стои и да работи. Ако се върнеше в родината си, то той автоматично се отказваше от заработените до момента пари.

Прокрадват се предположения, че изчезването на няколко хиляди работника е спестило на кралското семейство няколко милиона долара в заплати, натрупвани през тези 10 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
крал Арттур преди 3 години
Шоу Шоу,бизнес
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това световно се състои в Катар, никой няма право да казва, че страната му не е корумпирана, или че зачита човешкия живот.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали са партньори на САЩ, нищо че финансират световния тероризъм и фундаментален ислямизъм в арабските държави. Това са западните ни партньори и САЩ - разрушители на човешки съдби. Колко жертви е дала България в така наречените демократични промени? Номер едно сме по самоубийства, лошо здравеопазване, лошо образование, няма оправия! Евроатлантическите ценности ни ...майката!!
39
0
 
9
 
! Отговори
гастайрбайтер преди 3 години
С нас са процедирали така в Германия. Спират ти депозит 600 евро в началото на контракта като гаранция, че ще си изкараш договора до край, един вид да не избягаш. Една седмица преди да ти изтече договора те уволняват по някаква измислена причина и ти задържат депозита. За огромна и богата фирма става въпрос, така че на нищо не бих се учудила.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой каза, че съм ги наел?
37
1
 
0
 
! Отговори
-10 преди 3 години
До Анонимени защо ги наемаш тогава на работа? Явно ти е изгодно.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютна лъжа е това. Няколко милиона за 10 години са по-малко от милион на година. Жълти стотинки за кралско семейство, при това в Катар. И понеже съм работил с представители на описаните държави от третия свят, на тях им е по-лесно да умрат, отколкото да свършат работа за 5 стотинки! И за роби не стават, изяждат повече отколкото могат да произведат.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Катарското кралско семейство е напълно невинно.Само който не е виждал индивиди от изброените народности как работят само той не може да си представи ХАОСА"А тези народности самопоканили ли са се да строят там или са наети от кралското семейство?
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, че нещо ама с тези конспиративни теории почнахте да издивявате. Съмнението е хубаво по презумция, но някои достигат висоти в обосновките си...Дали едни от най-богатите хора на света инвестирали милиарди в изграждането на обекти, нови градове и т.н ще гледат да претрепят работниците си за да им спестят заплатите????? Когато не се знаят фактите един човек подозира друг в направата на това което сам би извършил ако е на негово място..... изводите си ги правете сами!
33
1
 
5
 
! Отговори
пецата преди 3 години
никой не казва какво се случва на работниците в китай, тайван, виетнам или япония, същото че и по зле, в азия като цяло човешкия живот не струва и стотинка , такава им е психологията , будизъм и т.н. тялото не е твое а е на природата и тя може да си го вземе когато си иска, в тайланд милиони мъже си сменят пола за да проституират , това за вас нормални условия на живот ли са ?! в китай се използва от години детски робски труд но никой няма да влезе в мазетата да го покаже и т.н. и т.н.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешното ще е ако се окаже,че тия "строители"които за първи път са хващали чук и лопата успеят да построят по-читави пътища и градове от нашите строители. Да видим дали само тук има ремонт на ремонта.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСП-2 почина...
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали не е от covid19?
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Санкции за Русия!
28
0
 
10
 
! Отговори
Чичко Сеп преди 3 години
Корупцията иска жертви!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пустинни плъxoвe...Ще ги намерят остъклени всички след немного време.
26
0
 
12
 
! Отговори
Ей! преди 3 години
"И тук не става само за изграждане на стадиони, а заради Мондиала"Разбирам, че не сте журналисти. Ама наемете си поне някакви хора с поне средно образование и оценка отличен 6.00 по български език.Поне като преписва, да преписва вярно.Кви са тези грешки във ВСЯКА една "новина"?
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
катар и Футбол са две несъвместими неща.прщера и Цивилизация.
24
0
 
17
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Спокойно можем да очакваме доста слабо първенство, каквото беше и в Южна Африка..Футбола е Футбол когато се играе в Европа или Южна Америка.
23
8
 
3
 
! Отговори
Върхът преди 3 години
Е с тази статия избихте жабите в пустинята. Поне Вие вярвате ли си..... По тази логика то катарските пристанища само тленни остаки са извозвали....