Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата

14-те клуба в Англия, които не са част от преговорите, се срещат днес
20 апр 2021 10:47, Нели Христова
96
Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата
Снимка: БГНЕС

Новината за плановете на 12 от най-добрите европейски отбори по футбол да се откъснат и да сформират Европейска Суперлига шокира и възмути не само футболния, но и целия свят.

Още по темата

В съвместно съобщение в неделя вечерта шест английски клуба - Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм Хотспур - заедно с три отбора от Италия - Милан, Интер Милано и Ювентус - и три от Испания - Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид - изложиха планове за формиране на отцепническо състезание, посочено в съобщението като Суперлига.

Дори ултрасите на самите клубове изразиха своето противопоставяне на плановете и заплашиха да се откажат от подкрепата си за своя клуб - The Trust Truppers Trust нарече споразумението на клуба да се присъедини към лигата като "смъртта на Арсенал като спортна институция". Анкета на YouGov сред 1730 футболни фенове установи, че 79% се противопоставят на идеята за Суперлига.

Не замълчаха и клубове извън 12 отбора, които ще вземат участие в Суперлигата.

22-кратният победител в руската Висша лига Спартак Москва предложи да приветства феновете на предложените членове на Европейската Суперлига, ако решат да скочат на кораба.

"Уважаеми фенове на Милан, Арсенал, Атлетико, Челси, Барселона, Интернационале, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм фенове“, пишат от отбора в Twitter. "Ако имате нужда от нов клуб, който да подкрепите, ние винаги сме тук за вас."

Настоящият полузащитник на Пари Сен Жермен Андер Ерера стана един от първите високопоставени играчи, които се изказаха срещу Европейската Суперлига. Той публикува пост, който гласи: "Влюбих се в популярния футбол, във футбола на феновете, с мечтата да видя отборът на сърцето ми да се състезава срещу най-големите. Ако тази Европейска Суперлига напредне, тези мечти са приключили."

Бившият полузащитник на Арсенал и Германия Месут Йозил също осъди промените. "Децата растат, мечтаейки да спечелят Световната купа и Шампионската лига - не която и да е Суперлига. Удоволствието от големите игри е, че се случват само веднъж или два пъти в годината, а не всяка седмица", каза той.

Ханс-Йоахим Вацке, главен изпълнителен директор на Борусия Дортмунд, заяви в изявление, че членовете на управителния съвет на Европейската клубна асоциация (ECA) отхвърлят плановете.

Бившият защитник на Манчестър Юнайтед и Англия Гари Невил вярва, че шестте участващи английски клуба трябва да бъдат глобени, ако решат да продължат с плановете.

"Това е чиста алчност", каза Невил пред Sky Sports. "Собствениците на клубовете са самозванци. Те нямат нищо общо с футбола в тази държава. В тази страна има 100-ина години история на фенове, които са живели и са обичали тези клубове. Намираме се в разгара на пандемия и икономическа криза. Футболните клубове в Националната лига пропадат, пускат играчи и тези партиди получават Zoom призиви за откъсване. Отнемете на всички точки още утре. Сложете ги на дъното на лигата и им вземете парите. Сериозно, трябва да поставите печат върху това."

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп също се обяви против Суперлигата, но обяви, че няма да напусне отбора.  Вицекапитанът на червените  Джеймс Милнър обаче беше по-критичен към новия турнир. "Не ми харесва ни най-малко и дано не се случи", каза той пред BBC Sport. "Настоящата система работи добре от дълго време. Това, което я направи специална, това, което направихме през последните няколко години, е, че сме спечелили правото да спечелим Шампионската лига и Висшата лига."

"Това е тревожно и вредно за футбола"

В допълнение към 12-те членове-основатели на предложената Суперлига, групата планира да добави още три допълнителни клуба преди инаугурационния сезон на Суперлигата, който "е предвиден да започне веднага щом е възможно", според съобщението, публикувано в уебсайтовете на клубовете.

В съвместното изявление се казва, че лигата в крайна сметка ще се състои от 20 клуба и ще се управлява от клубовете-основатели.

Американската инвестиционна банка JP Morgan потвърди пред CNN в понеделник, че ще финансира предложената нова отцепна Европейска Суперлига.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи позицията на френските клубове да откажат да участват в Суперлигата, докато неговият колега от Великобритания, премиерът Борис Джонсън, осъди плановете, наричайки ги "много вредни за футбола". "Плановете за Европейска суперлига биха били много вредни за футбола и ние подкрепяме футболните власти в това да предприемат действия", написа той в Twitter. "Участващите клубове трябва да отговорят пред своите фенове и по-широката футболна общност, преди да предприемат допълнителни стъпки."

FIFA, глобалният орган за управление на футбола, осъди формирането на Суперлигата, като заяви, че противоречи на основните принципи на FIFA за солидарност, приобщаване, почтеност и справедливо финансово преразпределение.

Неделното изявление на УЕФА се позовава на по-ранното изявление на ФИФА, в което се подчертава, че на клубовете от Суперлигата "ще им бъде забранено да играят във всякакви други състезания на вътрешно, европейско или световно ниво и на техните играчи може да бъде отказана възможността да представляват националните си отбори".

Още преди официалното обявяване на Суперлигата в неделя, ръководното тяло на европейския футбол, заедно с няколко други ръководни органи и лиги, издадоха съвместно изявление, осъждащо формирането на новата лига. УЕФА - която контролира целия европейски футбол - заедно с английските, испанските и италианските ръководни органи и висшите полетни лиги от тези три държави подписаха изявлението.

Министърът на културата на Обединеното кралство Оливър Даудън постави под въпрос справедливостта на предложените промени и подчерта, че фокусът на футбола е върху феновете.

"Поддръжниците на футбола са сърцето на нашия национален спорт и всички взети важни решения трябва да имат тяхната подкрепа", каза той. "С много фенове сме загрижени, че този план може да създаде затворен пазар в самия връх на националната ни игра. Устойчивостта, почтеността и лоялната конкуренция са абсолютно от първостепенно значение и всичко, което подкопава това, е дълбоко обезпокоително и вредно за футбола. Имаме футболна пирамида, при която средствата от глобално успешната Висша лига се стичат надолу по лигите и в местните общности. Бих горчиво разочарован да видя каквото и да било действие, което унищожава това."

14-те клуба във Висшата лига, които не участват в хода на ESL, ще се срещнат днес. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Естествено че футбола е бизнес, всеки професионален спорт е бизнес, като не ти понася този факт, си гледай децата които поритват на поляната, до колкото останаха такива въобще. Реално футбола е това което е днес, защото се комерсиализира, защото се превърна в много успешен бизнес.
18
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз подкрепям Суперлигата. Стига политика и хрантутници в спорта.УЕФА, БФС, ФИФА, МФС... са абсолютно безполезни ***, които са си направили картел за лапане и нищо друго. И сега, като се появява някой на чиста бизнес основа, ще си изядат ръкавите от яд.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Уевски поканиха ли го да играе там?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите тези обаче нямат проблеми с Шампионската лига, която е кажи-речи същото комерсиално ***
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре измислено. 12 от най-добрите ще играят. И според залозите ще се знае кой е победителят. Футбола отдавна не е футбол, а бизнес. А със суперлигата бизнесът става по успешен, но не и футболът
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато беше създадена ШЛ коментарите бяха същите, когато се допускаха за участие не шампиони в ШЛ, пак същите коментари - общо взето все същите утопични глупости. Този формат рано или късно щеше да се появи, това е естествената еволюция на най-популярния спорт в света. Не е за вярване, че играчи които печелят огромни суми, са против комерсиализация на футбола, типичната днес проява на лицемерие. Всеки турнир си има начало, аз лично смятам, че трябва да се допускат повече външни отбори.
13
0
 
11
 
! Отговори
Румен до 4 преди 3 години
И без шума от УЕФА всички знаехме за плановете за Суперлига. Не са от вчера,само че сега отборите излязоха с имената си. Няма лошо да гледаме мачовете между най-добрите,само че за телевизионните права ще искат такива пари че за нас ще останат само кратки репортажи от срещите.
12
0
 
10
 
! Отговори
Така ще е преди 3 години
Дорде чаршафите свършат парите.
11
12
 
4
 
! Отговори
каката преди 3 години
Журналистът дава определение на темата ????? WTF ! Тройкаджиите и 111 място на свобода на словото . Защо журналистката е решила да ме нарича алчен след като аз съм ЗА Суперлигата ? Понеже авторката е алчна за пари е добре заплатата и да е 500 лв .
10
9
 
8
 
! Отговори
бачкатор преди 3 години
Защо само УЕФА и ФИФА да имат монопол за организиране на международни клубни състезания? Откъде-накъде? Защо членството в една федерация да е проблем за членство в друга? В бокса например има 3 големи межднародни федерации и всяка си организира свои състезания. В баскетбола също има поне 2 международни организации.
9
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е много глупаво да се настройват негативно.Това означава че са гл.упави и наивни. Дали ще направиш Лига на Нациите или Суперлига няма Разлика.От УЕФА се дразнят понеже няма да лапнат пари от тази лига.Това е проблема.Само не осъзнават каква реклама направиха на тази нова Лига.Аз ще.гледам.мачовете с голям интерес. ТОВА ЩЕ СА НАЙ-ЯКИТЕ МАЧОВЕ.Защо да не гледам.Аз гледам всичкимвъзможни мачове.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Гришооу!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От лакомията идват всички злини и 79 % от българите не одобряват НС ама все са си там и не пускат кокала.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
шок и ужас в света на ритнитoпкoвцитeшок и ужас в света на ритнитoпкoвцитeшок и ужас в света на ритнитoпкoвцитe
5
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Изчезвай,лой !
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не одобряват,но когато стартира всички ще гледат.УЕФА с негативното отношение към Суперлигата направи и страхотна реклама. Много са глупави.Ако не бяха вдигали шум,много малко хора щяха да знаят за тази лига и нямаше да е толкова коментирана.Смятам,че е глупаво да забраняваш на който и да е каквото и да е,ако не вреди и убива.Като искат да я направят тази лига.Това все едно да забранят някаква купа в Англия или у нас.Никой не може да им забрани на отборите да участват където и да е.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изритвайте ги тия "специалните" отбори от всички турнири и първенства. Нека да се прехранват като тв шоу.
2
1
 
17
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Всичко наречено днес "спорт" е за пари. Какво се учудват?
1
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Някой ще ми даде ли по-подробна информация за този отбор - Тотнъм ХотспУР?