Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата

14-те клуба в Англия, които не са част от преговорите, се срещат днес
20 апр 2021 10:47, Нели Христова
96
Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата
Снимка: БГНЕС

Новината за плановете на 12 от най-добрите европейски отбори по футбол да се откъснат и да сформират Европейска Суперлига шокира и възмути не само футболния, но и целия свят.

Още по темата

В съвместно съобщение в неделя вечерта шест английски клуба - Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм Хотспур - заедно с три отбора от Италия - Милан, Интер Милано и Ювентус - и три от Испания - Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид - изложиха планове за формиране на отцепническо състезание, посочено в съобщението като Суперлига.

Дори ултрасите на самите клубове изразиха своето противопоставяне на плановете и заплашиха да се откажат от подкрепата си за своя клуб - The Trust Truppers Trust нарече споразумението на клуба да се присъедини към лигата като "смъртта на Арсенал като спортна институция". Анкета на YouGov сред 1730 футболни фенове установи, че 79% се противопоставят на идеята за Суперлига.

Не замълчаха и клубове извън 12 отбора, които ще вземат участие в Суперлигата.

22-кратният победител в руската Висша лига Спартак Москва предложи да приветства феновете на предложените членове на Европейската Суперлига, ако решат да скочат на кораба.

"Уважаеми фенове на Милан, Арсенал, Атлетико, Челси, Барселона, Интернационале, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм фенове“, пишат от отбора в Twitter. "Ако имате нужда от нов клуб, който да подкрепите, ние винаги сме тук за вас."

Настоящият полузащитник на Пари Сен Жермен Андер Ерера стана един от първите високопоставени играчи, които се изказаха срещу Европейската Суперлига. Той публикува пост, който гласи: "Влюбих се в популярния футбол, във футбола на феновете, с мечтата да видя отборът на сърцето ми да се състезава срещу най-големите. Ако тази Европейска Суперлига напредне, тези мечти са приключили."

Бившият полузащитник на Арсенал и Германия Месут Йозил също осъди промените. "Децата растат, мечтаейки да спечелят Световната купа и Шампионската лига - не която и да е Суперлига. Удоволствието от големите игри е, че се случват само веднъж или два пъти в годината, а не всяка седмица", каза той.

Ханс-Йоахим Вацке, главен изпълнителен директор на Борусия Дортмунд, заяви в изявление, че членовете на управителния съвет на Европейската клубна асоциация (ECA) отхвърлят плановете.

Бившият защитник на Манчестър Юнайтед и Англия Гари Невил вярва, че шестте участващи английски клуба трябва да бъдат глобени, ако решат да продължат с плановете.

"Това е чиста алчност", каза Невил пред Sky Sports. "Собствениците на клубовете са самозванци. Те нямат нищо общо с футбола в тази държава. В тази страна има 100-ина години история на фенове, които са живели и са обичали тези клубове. Намираме се в разгара на пандемия и икономическа криза. Футболните клубове в Националната лига пропадат, пускат играчи и тези партиди получават Zoom призиви за откъсване. Отнемете на всички точки още утре. Сложете ги на дъното на лигата и им вземете парите. Сериозно, трябва да поставите печат върху това."

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп също се обяви против Суперлигата, но обяви, че няма да напусне отбора.  Вицекапитанът на червените  Джеймс Милнър обаче беше по-критичен към новия турнир. "Не ми харесва ни най-малко и дано не се случи", каза той пред BBC Sport. "Настоящата система работи добре от дълго време. Това, което я направи специална, това, което направихме през последните няколко години, е, че сме спечелили правото да спечелим Шампионската лига и Висшата лига."

"Това е тревожно и вредно за футбола"

В допълнение към 12-те членове-основатели на предложената Суперлига, групата планира да добави още три допълнителни клуба преди инаугурационния сезон на Суперлигата, който "е предвиден да започне веднага щом е възможно", според съобщението, публикувано в уебсайтовете на клубовете.

В съвместното изявление се казва, че лигата в крайна сметка ще се състои от 20 клуба и ще се управлява от клубовете-основатели.

Американската инвестиционна банка JP Morgan потвърди пред CNN в понеделник, че ще финансира предложената нова отцепна Европейска Суперлига.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи позицията на френските клубове да откажат да участват в Суперлигата, докато неговият колега от Великобритания, премиерът Борис Джонсън, осъди плановете, наричайки ги "много вредни за футбола". "Плановете за Европейска суперлига биха били много вредни за футбола и ние подкрепяме футболните власти в това да предприемат действия", написа той в Twitter. "Участващите клубове трябва да отговорят пред своите фенове и по-широката футболна общност, преди да предприемат допълнителни стъпки."

FIFA, глобалният орган за управление на футбола, осъди формирането на Суперлигата, като заяви, че противоречи на основните принципи на FIFA за солидарност, приобщаване, почтеност и справедливо финансово преразпределение.

Неделното изявление на УЕФА се позовава на по-ранното изявление на ФИФА, в което се подчертава, че на клубовете от Суперлигата "ще им бъде забранено да играят във всякакви други състезания на вътрешно, европейско или световно ниво и на техните играчи може да бъде отказана възможността да представляват националните си отбори".

Още преди официалното обявяване на Суперлигата в неделя, ръководното тяло на европейския футбол, заедно с няколко други ръководни органи и лиги, издадоха съвместно изявление, осъждащо формирането на новата лига. УЕФА - която контролира целия европейски футбол - заедно с английските, испанските и италианските ръководни органи и висшите полетни лиги от тези три държави подписаха изявлението.

Министърът на културата на Обединеното кралство Оливър Даудън постави под въпрос справедливостта на предложените промени и подчерта, че фокусът на футбола е върху феновете.

"Поддръжниците на футбола са сърцето на нашия национален спорт и всички взети важни решения трябва да имат тяхната подкрепа", каза той. "С много фенове сме загрижени, че този план може да създаде затворен пазар в самия връх на националната ни игра. Устойчивостта, почтеността и лоялната конкуренция са абсолютно от първостепенно значение и всичко, което подкопава това, е дълбоко обезпокоително и вредно за футбола. Имаме футболна пирамида, при която средствата от глобално успешната Висша лига се стичат надолу по лигите и в местните общности. Бих горчиво разочарован да видя каквото и да било действие, което унищожава това."

14-те клуба във Висшата лига, които не участват в хода на ESL, ще се срещнат днес. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Мизийски преди 2 години
Цялата работа беше да се придобият квоти, за да могат тези клубове да се класират по служебен път в ШЛ. Сега четири, скоро 12. Ако си спомняте през комунизма имаше квоти за активни борци. Сега ще е нещо подобно, но за богатите клубове. Така де, нали новите болшевики управляват целия Западен свят скрити за либералната демокрация.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AcOrPИ като не изхранват 18дивизионните отбори, откъде ще дойдат бъдещите играчи. Я виж Лукако откъде е тръгнал преди да мине през Реал Мадрид, Челси, Евертън, Ман Ю и ИнтерОще колко много примери могат да се дадат? Роналдо да не е бил юноша на Ман Ю?Алчността ги заслепява, отдавна футболните клубове са фирми за правене на пари...
77
0
 
0
 
! Отговори
СИГУРНИ МАЧ0ВЕ преди 2 години
Тотално ще разсипят футбола на малки парченца!!---СИГУРНИ МАЧ0ВЕ - prognozite1x2
76
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
И в Испания има "Черепи"
75
2
 
10
 
! Отговори
Deutschland преди 2 години
И аз не я одобрявам и само свалям шапка на великия БАЙЕРН и на немците като цяло за това, че са хора на място и не се полакомиха за пари. Deutschland uber alles, това е. Вари го, печи го, Германия си е Германия.
74
1
 
6
 
! Отговори
Самозабравили се преди 2 години
Много си повярваха топ-клубовете. Преди години така си беше повярвал Гари Каспаров и през 1993 г., бидейки световен шампион по шахмат, реши да оглави професионална шахматна асоциация (ПША), независима от световната шахматна федерация ФИДЕ. Новата асоциация даже започна да провежда "свое" световно първенство по шахмат. Въпреки авторитета на Каспаров, проектът "ПША" се оказа несъстоятелен, основни спонсори се оттеглиха, ПША се саморазтури и с мача Топалов-Крамник, проектът "Каспаров" бе закрит.
73
6
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
Суперлигата няма да клекне, защото има подписан договор вече, ще клекне УЕФА, макар че тя вече не им нужна по никакъв начин на големите отбори.
72
4
 
1
 
! Отговори
AcOrP преди 2 години
хаха алчност било. Ми не точно, всички тези отбори са фалирали след 2 години ковид. ФИФА и УЕФА както и местните футболни съюзи ги оставиха да умират. И сега като отборите решиха да си вземат съдбата в свой ръце всички насъскано на война за пари. Да защото Суперлигата няма да храни УЕФА. И големите отбори няма да изхранват 18-та дивизия и селските отборчета, по родните първенства, и после да големите отбори били алчни...
71
1
 
8
 
! Отговори
Вторник преди 2 години
Нали има такава приказка, вселената и човешката алчност са безкрайни.Дори, последните промени на ШЛ е извращение тласнато от жаждата за пари. Там играеха само шампионите на съответните страни. Абе , язе съм си Ок, ама се нагнетява обстановката по всички земни кълбета..Само Спартак Москва..
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че Суперлигата ще клекне пред УЕФА, но не вярвам да се разминат без наказания. Сити няма да бъде шампион, отсега е ясно, както и някой измежду Барса, Реал и Алетико и тн в Италия също.
69
3
 
10
 
! Отговори
Ковид преди 2 години
Футбола вече е игра ,която е в залеза на историята си няма как някой да плаща например в Лудогорец на някакви *** по 300 хил. заплата, да не говорим за западните отбори какви цифри са 200 хил. паунда на седмица ,некога Стоичков го взеха Барселона за 1млн. долара ,сега един *** в Слабия струва толкова та така футбола залезе трибуните са празни , играта стана като плейстейшън и заложна къща но това приключва вижда му се края вече няма пари .
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава е природата на човека - алчни гърла.
67
0
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Значи банките дават кредити на Барса, защото са име във футбола, но иначе си работят на тотална загуба!? Приятел прекален си ***, за да ги коментираш тези неща - много ме съмнява, че знаеш какво е капитализъм.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62Те искат да получават пари от банки заради името си, не заради постиженията си. Барса дават по 150 милиона за един играч, а от ШЛ могат да спечелят най-много 100. Това е много лош бизнес и сега се чудят кой да ги спаси. Това не е капитализъм.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви дреме в крайна сметка?
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А шЛ е пълен провал.Само вдигат тв таксите и пускат черни и мешани и няма места за европейски момчета. Това евро ЩЛ ли е или Африка.
63
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 2 години
"Футболните клубове в Националната лига пропадат, пускат играчи и тези партиди получават Zoom призиви за откъсване." - това кой го превежда? :D
62
1
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Именно за това става въпрос, че големите отбори са глобални марки, а не отбори за местна европейска употреба от УЕФА. Те много добре са си направили сметката, че ще печелят много повече без УЕФА, което пък предизвика гнева на последните. Нищо чудно някои от мачовете или самия финал на Суперлигата да се играят извън Европа.
61
1
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
И къде пък са написал, че трябва да закриваме футболни клубове и национални федерации? Напротив това му е хубавото на футбола, че е масов спорт и се практикува навсякъде по света, но според теб, ако не си най-добрия няма смисъл да играеш или да подкрепяш въпросния отбор. Ти си този който пише, че едва ли не би отишал на мач, само и единствено ако тук дойде отбор от ранга на Барселона, което пък ми подсказва, че ти си от онези псевдофенове, които подкрепят онзи който побеждава.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то стана така че тези отбори продават повече фланелки и артикули във Азия отколкото в Европа въпрос на време беше да потърсят по-голяма печалба след като имат милиони фенове по цял свят.