Как собствениците на големите клубове си вкараха автогол със Суперлигата?

Феновете показаха, че могат да си върнат контрола над футбола
22 апр 2021 19:40, Нели Христова
34
Как собствениците на големите клубове си вкараха автогол със Суперлигата?
Снимка: БГНЕС

Докато тълпите се събираха пред стадиона на Челси "Стамфорд Бридж", настъпи момент,  в който почти като след натискане на бутон, гневни викове се превърнаха в овации.

Феновете, които в момента не могат да гледат мачовете от Висшата лига на фона на ограниченията срещу COVID-19, се бяха събрали във вторник, за да протестират срещу участието на Челси в Европейската Суперлига преди безцелното нулево равенство срещу Брайтън.

Докато протестите продължаваха, беше обявено, че клубът ще се оттегли от отцепилата се лига, която бе посрещната с яростно осъждане не само от футбола, но и света извън него.

Скоро и шесте английски клуба в Суперлигата последваха примера на Челси и се отказаха от новото състезание. Едва 48 часа от обявяването му, проектът се разпадаше.

Арсенал стигна най-далеч, като призна решаващата роля, която изиграха феновете, за да притиснат клуба да се оттегли.

"Последните няколко дни отново ни показаха дълбочината на чувствата, които нашите привърженици по света изпитват към този велик клуб и играта, която обичаме", започна отвореното писмо от борда на директорите на Арсенал. "Не се нуждаехме от напомняне за това, но отговорът на поддръжниците през последните дни ни даде възможност за по-нататъшни размисли и задълбочени размисли."

В стремежа си да направи европейския футбол по-доходоносен за сметка на състезателната драма - 15 клуба трябваше да бъдат имунизирани от изпадане в Суперлигата. Концепцията щеше да отведе футбола на място, което по-широката общност на спорта не иска да бъде достигано.

От фенове, играчи, специалисти и политици - да не говорим за съперничещи клубове и ръководните органи на играта - отговорът към Суперлигата беше категоричен.

Докато привържениците излизаха по улиците пред стадионите с банери, играчите на терена организираха свои протести, носейки тениски с различни надписи и изказвайки мнението си в интервюта след мачовете.

Във вторник играчите на Ливърпул, един от 12-те клуба, които първоначално се регистрираха за ексклузивното състезание, се обърнаха към социалните медии: "Не ни харесва и не искаме това да се случи", беше колективното послание, въпреки че дори не споменаха изрично Суперлигата.

Техният мениджър, Юрген Клоп, беше споделил собствените си резерви в деня преди, докато Пеп Гуардиола, колегата на Клоп в Манчестър Сити, се противопостави на начина, по който "всеки мисли за себе си" в началото на играта.

Телевизионните оператори, включително Amazon и BT, се дистанцираха от Суперлигата. Това направиха някои от водещите телевизионни фигури в играта: "Ако това наистина се случи, никога няма да работя по тази европейска Суперлига", написа в Twitter водещият на BBC и BT Гари Линекер.

Тъй като футболната общност на практика беше единодушна в неодобрението си, политиците също взеха страна.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че властите в спорта ще получат "пълната подкрепа" от неговото правителство да предприемат действия срещу плановете за Суперлигата, докато лидерът на опозицията Киър Стармър определи оттеглянето на клубовете като "важен момент" за играта.

Фиаското, причинено от Суперлигата, не само демонстрира колко власт притежават богатите собственици на най-добрите европейски клубове, но и как феновете на футбола и заинтересованите страни могат да си върнат част от тази сила.

Имаше съпротива и от някои собственици на клубове. Председателят и главен изпълнителен директор на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи призова футбола да не забравя своите фенове, тъй като се е ангажирал с преданост към европейските състезания на УЕФА, а Байерн Мюнхен, който победи ПСЖ във финала на Шампионската лига миналата година, също отхвърли Суперлигата.

Байерн и други германски клубове работят по правилото за собственост 50 + 1, което означава, че членовете и феновете притежават по-голямата част от собствеността, а не търговските партньори.

Но това, което стана по ясно, е как играта балансира намеренията на собствениците на клубове спрямо желанията на феновете - постоянен и екзистенциален въпрос за футбола.

В понеделник правителството на Обединеното кралство обяви проведен от феновете преглед на спорта след старта на Суперлигата, който той нарича "проверка на футбола в тази страна".

"Футболът трябва да възприеме феновете си изключително сериозно и да не се движи срещу тях. Мисля, че това вероятно е научен урок, който всъщност ще помогне за справянето със ситуацията", заяви министърът на спорта на Великобритания Найджъл Хъдълстън пред Кристина Макфарлейн от CNN Sport

Хъдълстън добави, че прегледът ще "излезе с цял набор от препоръки относно управлението на футбола, а също и потока на пари във футбола. Ще видим какви са тези препоръки и се надяваме, че това също ще ни помогне да се поставим на по-твърда основа."

Сред възможните резултати от прегледа може да бъде въвеждането на независим регулатор на професионалния футбол във Великобритания. "За него се говори от няколко години", добави Хъдълстън. "Определено има проблеми с него по отношение на обхвата на отговорностите. Подозирам, че идеята за регулатор не би се отразила добре на някои от футболните власти, които вярват, че вероятно би трябвало да се регулират сами. Но през последните няколко години видяхме твърде много неуспехи и твърде много проблеми с английския футбол."

Суперлигата и въпросът за собствеността на върха на играта обединиха и мобилизираха футболната общност по уникален начин, за разлика от други проблеми, засягащи играта.

Запитан за възгледите си за Суперлигата по-рано тази седмица, нападателят на Лийдс Патрик Бамфорд постави под въпрос защо лицата, вземащи решения в играта, са готови да предприемат драстични действия, когато са заложени финансите на футбола, но не и срещу расизма.

Уест Хем, един от клубовете, който би могъл да пропусне шанса да се изправи срещу най-големите отбори на Европа с въвеждането на Суперлигата, написа във вторник, че е време "да си върнем към фокуса върху важното и да застанем заедно, за да покажем, че там няма място за расизъм."

Обявяването на Суперлигата доведе и до расови злоупотреби спрямо собственици на клубове в социалните медии, според Кампания срещу антисемитизма, която идентифицира туитове, "апелиращи към класически тропи с еврейска алчност, паразитизъм и контрол, както и препратки към Холокоста."

"Никакви противоречия, колкото и големи страсти да предизвикват, не могат да оправдаят ужасяващите антисемитски злоупотреби, отправяни от някои потребители в Twitter към футболни клубове и техните собственици", каза говорител на Кампания срещу антисемитизма.

Когато се свърза с CNN относно антисемитските публикации, говорител на Twitter каза: "Поддържането на сигурността на хората в Twitter е приоритет за нас. Имаме ясни политики, които се отнасят до всички и навсякъде, които се отнасят до заплахите от насилие, злоупотреба и тормоз и омразно поведение и ние предприемаме действия, когато идентифицираме акаунти, които нарушават тези правила. "

Twitter също заяви, че са предприети действия срещу туитове, посочени в доклада, за нарушаване на политиката на компанията за омразно поведение.

Балансът на силите между "големите клубове" в Европа и ръководните органи на спорта е въпрос, който няма да изчезне скоро, но далеч не е единственият проблем, който нарушава спорта.

Има безброй други, които продължават с години, не на последно място нивото на инвестиране в играта на жените и начинът, по който се вземат решения за домакинство на водещи турнири като Световната купа.

Миналия месец, например, международни екипи се възползваха от възможността да подчертаят отношението към работниците мигранти в Катар по време на квалификационни игри за Мондиал 2022.

В края на 2019 г. Насър Ал-Хатер, главен изпълнителен директор на организационния комитет на Катар за Световното първенство през 2022 г., заяви пред CNN: "Беше ли несправедливо третиран Катар? Да, според мен много", каза Ал Хатер.

Но тъй като турнирът сега е само на повече от година, квалификационните мачове от миналия месец едва ли ще бъдат последният път, когато негативният рекордъ на Катар относно правата на човека попадне под микроскопа - и ако събитията около Суперлигата са ни научили на нещо, това е най-великата катализатори за промяна във футбола могат да бъдат намерени в самата игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Allez Paris! преди 2 години
Огромен респект за ПСЖ и за останалите френски отбори, че не се поддадоха. Франция е велика!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Футбола стана бизнес.И като всеки бизнес рано или късно фалира и си отива.
19
0
 
1
 
! Отговори
байерн преди 3 години
До Анонимен 19Пародия... ама очевидно работи.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Nikos PetrosА дали този най-добрият играч ще иска да играе в най-бедния клуб?Щото то насила хубост не става.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Nikos PetrosА дали този най-добрият играч ще иска да играе в най-бедния клуб?Щото то насила хубост не става.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама Перез иска още. Знаете ли колко им е тежко сега? Получават по над половин милион евро на седмица! Всеки футболист в голям отбор. Независимо от формата им на терена. Перез се къпе в пари, но иска още - иначе говори за спасяването на футбола и малките отбори. Стана за смях като Блатер.
15
1
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Феновете си мислят, че са спечелили нещо а истината е, че пропастта между богати и бедни става все по голяма. Ако феновете на по малките отбори си мислят, че отново ще гледат отборите си срещу големите, то УЕФА ще промени ШЛ лига така, че това да е почти невъзможно. Ще го направят за да угодят на "отцепниците". Едната ръка мие другата, не го забравяйте.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Байерн и други германски клубове работят по правилото за собственост 50 + 1, което означава, че членовете и феновете притежават по-голямата част от собствеността, а не търговските партньори."..........журрналята отново драсскат неразбрали, че това правило означава просто, че един собственик не може да има по голям дял от 49% от клуба. В случая на Байерн, три основни акционери държат над 51% и са назначили "президент" който уж да управлява това което са се съгласили да му заповядат... пародия...
13
1
 
8
 
! Отговори
Всъщност ... преди 3 години
... става въпрос за едни пари... и за сериозни печалби... и това че сегашните "босове" които си делят печалбите НЕ ИСКАТ промяна, нито пък някой да им взема от техния дял.Силата на феновете... Блях. Има се предвид "силата на феновете" ДА ПЛАЩАТ ... да плащат много и постоянно. За да се доят милионите оФце са впрегнати хиляди... медиите... рекламни агенции... държавни институции... Футболните фенове са като една огромна ЗЛАТНА ОФЦА , която се стриже, дере и дои РЕДОВНО от едни и същи хора.
12
1
 
1
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
В БАСКЕТБОЛНАТА ЕВРОЛИГА--ТАМ СЪЩО НЯМА ИЗПАДАЩИ.В НБА--- СЪЩО НЯМА ИЗПАДАЩИ..ТАМ ПРИНЦИПИТЕ СА ДРУГИ .НО И ЦЕЛТА Е ДРУГА--ТАМ ИМА ГАРАНТИРАНИ КВОТИ ЗА ТРИТЕ НАЙ-БЕДНИ ОТБОРА В НБА = ЗА БЕДНИ, А НЕ СЛАБИ...ТАМ НАЙ-БЕДНИЯТ ОТБОР ИМА ГАРАНТИРАНОТО ПРАВО ----ДА ВЗЕМЕ НА ДРАФТТА (ТРАНСФЕРНИЯ ПРОЗОРЕЦ)---НАЙ-СИЛНИЯТ ИГРАЧ ОТ КОЛЕЖАНСКАТА ПРО-ЛИГА !НЕСЛУЧАЙНО И МАЙКЪЛ ДЖОРДАН Е БИЛ ИЗБРАН В ДРАФТ' 1984 = В ЧИКАГО БУЛЛС, А НЕ В ЛЕКЙКЪРС ИЛИ БОСТЪН .И СА МУ ТРЯБВАЛИ 7 ГОДИНИ ДОКАТО СТАНЕ ШАМПИОН .
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 2Хокея и баскетбола в Америка не те ли опровергават?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос на време е европейска и световна лига. Както балканско, скандивско и т.н.първенсва. Висшата лига в Англия по същия начин е създадена. И е май най-продавания футболен продукт. Всичко с времето си.
9
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Интересно е политиците колко присърце го взеха футбола. Той е зрелището дето се дава на тълпата за да не пита и да не прави революции. Хляба е заменен с кебапчета от пилешки клюнове и свински кожи, а виното с "бира" в найлонови шишета за 1лв. за 2литра.Е те така нема нужда от мажоритарни избори.
8
2
 
5
 
! Отговори
Как ли? преди 3 години
Забравиха че феновете са живи хора а не банкомати - билети телевизия фанелки.Жива вълна която ако се надигне ще ги помете
7
1
 
0
 
! Отговори
Никакьв преди 3 години
Дял нищичко
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
FIFA е голямото зло, ако тя не вземе големия дял не може!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 2Почти никой никога не гледа всички мачове, но "фен клубовете", гледат пон 70-80% от мачовете на собствен терен, както и поне 20% от тези на чужд. Те и затова ги толерират толкова.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Феновете показаха, че могат да си върнат контрола над футбола"Пффф ... феновете са замобита, котио дават по 1200 евро за мачове на година и всеки път, когато някой рекламира маратоники на тази таргет група, цената е 10 пъти по-висока от всяка останала, защото конвърт рейта на зомбяците е 50-60%Нормално е, като има 1 милиона фена на Барса, генериращи по 1-2 милиарда на година, на Меси да му дават по 40-50 милиона ...
3
2
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Даваш ли си сметка,че константното участие на топ клубовете в една суер лига ще обезличи и ще изостави вътрешните първенства.За какво ше е борбата в тях? Единствено за 1во място.А в един момент,когато се изяви лидер,останалите буквално ще спрат да играят там поради обясними причини,а ще се съсредоточат само в СЛ.Да,обаче в лига с 12 отбора колко истински мача годишно ще гледаш? Докато сега си има зони ШЛ,ЛЕ,квалификации и на практика всеки мач е от значение !
2
6
 
21
 
! Отговори
Ковид-19 преди 3 години
Футбола е спорт, който е в залеза на историята си, няма как на ***.мун.те в Лудогорец да се плаща по 300 хил. заплата, а да не говорим за западните отбори където взимат по 100 хил. паунда на седмица ,някак си тези заплати не са реални, така че футбола приключва празни трибуни, играта вече прилича на плейстейшън, черно тото, заложна къща и т.н. ,това приключва скоро на стадионите ще им отрежат трибуните с флакса.