Защо нито един германски отбор не взе участие в Суперлигата?

Правилото 50+1 дава право на феновете да гласуват
23 апр 2021 21:15, Нели Христова
27
Защо нито един германски отбор не взе участие в Суперлигата?
Снимка: БГНЕС

След гнева, който предизвика създаването на Европейската Суперлига, в Обединеното кралство се появи интерес към един нов, по-различен модел за притежание на футболните клубове.

Още по темата
Основателите на лигата, която се провали, са отбори от три държави - Англия, Испания и Италия. Но въпреки че Германия е дом на някои от най-големите европейски клубове, в Суперлигата участие не взе нито един германски отбор.

Това се дължи на ролята на германските привърженици в управлението на техните клубове. В повечето случаи търговските инвеститори нямат право да държат дял, по-голям от 49%, оставяйки феновете - или членовете - с правото да налагат вето върху решенията.

"Ситуацията тук в Германия е малко по-различна от тази в останалите клубове в Европа", казва фенът на "Борусия Дортмунд" Тоби Уестерфелхаус пред BBC. "Феновете притежават клуба, това означава, че ние сме част от клуба и всяко взето решение, трябва да бъде подкрепено от нас."

Правилото 50+1 означава, че феновете имат контрол. Срещу 70 евро такса, поддръжниците могат да станат членове на борда и да получат право на глас.

"Суперлигата, особено този вътрешен кръг, който каза, че не иска да е част от нормалния футбол, показва как парите въртят света. Моята реакция като фен, разбира се, бе шок. Трябва добре да размислим и да се противопоставим на подобни планове. Не мога да кажа, че никога няма да се случи, но в края на деня, трябва да имаш хиляди фенове, които да подкрепят тази идея. Но не мисля, че подобно нещо ще се случи тук, в Германия", категоричен е Уестерфелхаус.

Плановете за създаване на Европейската Суперлига са задържани, след като няколко от участващите отбори обявиха оттеглянето си.

"Моето съобщение към всички фенове по целия свят е - притежавайте клубовете си и не оставяйте парите да вземат решения", казва Тоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а немските отбори нямат дългове щото се изхранват от фирмички които ви фалираха българската икономика и ви смучат. пример байрям мюмюнхен / ауди, адида, алианц, скоро и бе ем ве. в дойчистаня ако им спрат дюнерлигата и ще почнат да питат вурстовете защо им внасят мюмюнци с милиони да им поркат щерките и защо панцер уши вместо в кнаста си търси кресла по срещите със султаня. прошти българчета сте.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дойчистаня е бетер от америка. дебели, нагли и прости. катастрофираха европа три пъти за 100 години. ние и трите пъти с тях. виждате сега на какъв хал сме. корумпирани са повече и от порко. а германските отборчета щяха да са боксова круша на останалите за това и не отидоха. те не че в дюнер лигата не са боксови круши на бавария ама уж интрига за розовите вурстове.
17
0
 
4
 
! Отговори
До “Велика Франция” преди 2 години
Ако САЩ не се бяха включили и през двете войни,сега франсетата щяха да говорят немски
16
5
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 2 години
Франция е най-великата страна - люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Със статут на победител в две световни войни, с ядрени оръжия и с двойно по-голяма територия от Германия.
15
3
 
2
 
! Отговори
Polska преди 2 години
Франция е по-велика, ПСЖ отстрани БайернПоляците са номер едно, Jeszcze Polska nie zginela
14
4
 
6
 
! Отговори
Deutschland преди 2 години
Германия е най-великата страна - люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Deutschland uber alles!
13
2
 
3
 
! Отговори
59699 преди 2 години
От съседната статия разбрахме, че Путин им е объркал сметките. И като приятел на Меркел, предварително я е предупредил да не се включват. Това е по "Зюддоче цайтунг"
12
0
 
4
 
! Отговори
ддддд преди 2 години
само германия остана да спазва споразумението за таван на разходите ,за които се бяха разбрали големите.
11
1
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Има огромна разлика между "взе участие" и "заяви желание за участие". Все още нито един отбор не е взел участие.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами защото няма немски клуб със 1 000 000 000? дългове , и още 200 000 000 ? задължения към данъчното.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Германия мина 2 Световни войни и си ИЗВАДИХА ПОУКАТА!!!Сега всички имат едно на УМ!!!!
8
0
 
11
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Немеца добре е напипал нещата. Позор е да си фен на милиардерски клуб и на някакъв олигарх, мошеник. Все едно си му личната агитка. Хората трябва да осъзнаят това и да удавят тези клубове
7
2
 
4
 
! Отговори
Пак до 4 преди 2 години
Джеръми Корбин и неговото мнение по въпроса. Английският е елементатен език все пак https://youtu.be/-a0QAeqJLMM
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни манипулации. Байерн не е притежание на феновете, но също не участва в заверата. Аргументите ви издишат.
5
4
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
"а финала в ШЛ през 2011 между Барселона и Ман Ю -най-гледаното събитие в света за всички времена до тогава." По гледано от супер боул? Хахаха мега си неадекватен ***.
4
10
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Нарича се Цар футбол, защото е най-елементарната, не казвам тъ па, колективна игра. Даваш лример с фехтовката, ти представяш ли си един прими тив като Стоичков фехтовач!? Ае, недей!
3
12
 
10
 
! Отговори
До край преди 2 години
Толкова глупости на едно място не бях чел скоро ! Виж кво бе,профан неграмотен,футбола е наричан " ЦАР ФУТБОЛ " ! Знаеш ли защо ? А знаеш ли защо се наливат там пари и защо тези пари не се наливат във фехтовката,планинското катерене,риболова и т.н. ( в никакъв случай не ги обиждам )?! Футболът е най-гледания спорт,а финала в ШЛ през 2011 между Барселона и Ман Ю -най-гледаното събитие в света за всички времена до тогава.Сега се замисли твоето мнение ли е еталон , норма и коректив ?
2
13
 
22
 
! Отговори
Край преди 2 години
***-пролетариата вее байраци купува фанелки, бие се по стадионите и извън тях, пее някакви нищо незначещи химни. Прави си идоли от бързобягащи аборигени с по две гънки за тичане и ср а не.Така се поддържа спокойно блатото.
1
5
 
38
 
! Отговори
Край преди 2 години
Защото футбола е политика. Олигархията го рекламира и набива в главите на масите за да служи като зрелище и заедно с кебапчетата и бирата да и осигурява необезпокоявано съществуване.