Защо нито един германски отбор не взе участие в Суперлигата?

Правилото 50+1 дава право на феновете да гласуват
23 апр 2021 21:15, Нели Христова
27
Защо нито един германски отбор не взе участие в Суперлигата?
Снимка: БГНЕС

След гнева, който предизвика създаването на Европейската Суперлига, в Обединеното кралство се появи интерес към един нов, по-различен модел за притежание на футболните клубове.

Още по темата
Основателите на лигата, която се провали, са отбори от три държави - Англия, Испания и Италия. Но въпреки че Германия е дом на някои от най-големите европейски клубове, в Суперлигата участие не взе нито един германски отбор.

Това се дължи на ролята на германските привърженици в управлението на техните клубове. В повечето случаи търговските инвеститори нямат право да държат дял, по-голям от 49%, оставяйки феновете - или членовете - с правото да налагат вето върху решенията.

"Ситуацията тук в Германия е малко по-различна от тази в останалите клубове в Европа", казва фенът на "Борусия Дортмунд" Тоби Уестерфелхаус пред BBC. "Феновете притежават клуба, това означава, че ние сме част от клуба и всяко взето решение, трябва да бъде подкрепено от нас."

Правилото 50+1 означава, че феновете имат контрол. Срещу 70 евро такса, поддръжниците могат да станат членове на борда и да получат право на глас.

"Суперлигата, особено този вътрешен кръг, който каза, че не иска да е част от нормалния футбол, показва как парите въртят света. Моята реакция като фен, разбира се, бе шок. Трябва добре да размислим и да се противопоставим на подобни планове. Не мога да кажа, че никога няма да се случи, но в края на деня, трябва да имаш хиляди фенове, които да подкрепят тази идея. Но не мисля, че подобно нещо ще се случи тук, в Германия", категоричен е Уестерфелхаус.

Плановете за създаване на Европейската Суперлига са задържани, след като няколко от участващите отбори обявиха оттеглянето си.

"Моето съобщение към всички фенове по целия свят е - притежавайте клубовете си и не оставяйте парите да вземат решения", казва Тоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари