УЕФА: В Мюнхен да забравят за стадион в цветовете на дъгата

Решението разгневи кмета Дитер Райтер преди мача Германия - Унгария
23 юни 2021 10:07, Ния Христова
122
УЕФА: В Мюнхен да забравят за стадион в цветовете на дъгата
Снимка: БГНЕС
УЕФА отхвърли предложението на кмета на Мюнхен Дитер Райтер стадионът на "Байерн" довечера да бъде осветен в цветовете на дъгата за мача между Германия и Унгария. Това разгневи градоначалника и той разкритикува европейската футболна централа, както и ГФС, пише gol.bg.
 
Идеята на Райтер бе по този начин да се възпротиви срещу наскоро приет в Унгария закон, който забранява демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността сред лица под 18 г., както и разпространението на материали, които промотират и подкрепят смяната на пола, сред тях.
 
В Мюнхен решиха да отговорят на наложените в Унгария ограничения с осветяване на стадиона в цветовете на дъгата, които са символ на ЛГБТ общността.
 
"Според устава си УЕФА е политически и религиозно неутрална организация. Заради политическия контекст на това искане, което е насочено срещу решението на парламента на Унгария, УЕФА трябва да го откаже", гласи отговорът на евроцентралата.
 
Преди това унгарският външен министър Петер Сиярто обяви идеята за осветяване на мюнхенския стадион в цветовете на дъгата за "вредна и опасна".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари