Затлъстяването води и до оплешивяване

Храни с високо съдържание на мазнини вредят на косата
56
Затлъстяването води и до оплешивяване
Снимка: БГНЕС

Затлъстяването води до редица променящи живота и потенциално фатални състояния при хората. След като бе доказано, че сърдечните заболявания, диабетът и ракът са сред основните грижи за хората с наднормено тегло, скорошно проучване разкрива, че твърде много мазнини в храненето са вредни за косата, съобщава БГНЕС като се позова на „Стъди Файндс“.

Изследователи от Токийския медицински и стоматологичен университет са открили, че храната с високо съдържание на мазнини ускорява изтъняването и загубата на коса с напредване на възрастта.

По-конкретно авторите на изследването установяват, че както храните с високо съдържание на мазнини, така и затлъстяването, причинено от генетиката, могат да допринесат за изчерпването на стволовите клетки на космените фоликули (HFSCs).

При здрав човек HFSC се обновяват по време на всеки цикъл на космените фоликули. По този начин косата продължава да расте с течение на времето. С напредването на възрастта обаче тези стволови клетки започват да намаляват и не се попълват отново. Когато има по-малко HFSC, косата започва да изтънява и да пада.

Дори няколко дни консумация на храни с високо съдържание на мазнини може да навреди на косата ви, казва водещият автор на изследването Хиронобу Моринага.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: оплешивяванехрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
До 29: преди 2 години
Обикновено момчетата придобиват повече от наследствения ген на майката, а не на бащата.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето ми плешиви познати са слаби. Не е лошо да почетете малко за дехидротестостерона, преди да преписвате каквото видите.
29
5
 
2
 
! Отговори
Млад мъж преди 2 години
Не е вярно, че оплешивяването се предава по наследство. Бащи ми например е оплешивял на 26 год. А аз вече съм на 31 г. и си има коса и в излишък и то гъста и чуплива... А като тинейджър съм я мазал с гелове и какво ли още не, но косъмът си остана много здрав!
28
4
 
4
 
! Отговори
Метачовек преди 2 години
Нормално е за простосмъртните да надебеляват, погрозняват и оплешивяват. Все пак вие сте хора, долно стъпало в евгениката и еволюцията.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 Радвам се, че се включваш в разговора за близнаците. Добре си дошъл. Но нещо ти се бъркаш. Въобще не сме обсъждали кое е причината и кое следствието. Казах само, че са един ген, което е първичното, а различна коса. Спомням си и баща им, лека му пръст. Не беше плешив.
26
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
24 - С туй шкембе не мое да си видиш пиш ката :)))
25
3
 
3
 
! Отговори
До 21: преди 2 години
Извинявам се, че се намесвам в разговора ви за близнаците, но според мен бъркате ПРИЧИНА и СЛЕДСТВИЕ. Причините - алкохол, цигари, застоял живот. Следствие - затлъстяване и оплешивяване, а най-вероятно и някакво сърдечно-съдово заболяване, което ще бъде открито по-късно.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все си мислих, че и двете са свързани с тестостерона. По-висок тестостерон - плешивост и по-малко мазнини.
23
2
 
2
 
! Отговори
Съвпадение преди 2 години
Хм. Преди години имах пърхут и ползвах споменатия от теб низоралал. Може би затова не съм плешив.
22
2
 
4
 
! Отговори
Николайчо преди 2 години
До АнонименДа, всъщност това, че живееш в чужбина е важно уточнение, защото в БГ 99% от лекарите нямат идея за оплешивяването, а финесторид дори е супер трудно да намериш форма 1 мг. Просто нивото на знание тук е ниско. Също нямат и идея за страничните ефекти - или масивно ги надценяват или изобщо не знаят, че потенциално има такива. Просто трябва сам да се информираш и да вземеш решение и да намериш лекар, на който да му кажеш да ти напише рецепта.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Николайчо В интерес на истината последните години много ми се объркаха представите какво значи еднояйчни и какво разнояйчни близнаци. Приличаха си много Като деца. Вече не - както казах единият е собственик на фирма - може би от дертове пуши и пие много и е дебел и плешив. Другият го дава по-спокойно, работник е във фирмата на брат си и изглежда 5 години по-млад.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-богатият човек в момента Безос никога не е бил дебел, а е плешив. Мъск, който споменавате вече започва да затлъстява.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затлъстяването води до всичко лошо, включително и надуто его, но таква ни е културата, при поне 80% от населението. Да си "голям", за да плашиш. Вече се приема нза нормално, ако си 180 санта, да си 100 кила, което е поне 15 килограма над нормата, освен ако не си тежкоатлет.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изпитах ранни признаци на косопад, още на 23. Поговорих с лекаря си (живея в чужбина, ако има значение), прати ме на специалист и ми каза, да взимам финастерид, като изестно време ползвах миноксидил и бях късметлия, защото се възстановиха почти цялата област, но става, само ако предприемеш мерки ВЕДНАГА, а не да чакаш 5 години. Дурог, което също препоръчват е, да се позлва Низорал, с 2% кетаконазол, защото е най-ефикасен срещу гъбични инфекции.
17
1
 
2
 
! Отговори
Николайчо преди 2 години
До АнонименБлизнаците еднояйчни ли са? Ако не са, значи нямат еднакви гени. Ако са и оплешивяването е типичното MPB, а не такова причинено от стрес (което се случва), то е възможно просто единия да е минал на финесторид или друг dht блокер, понякога се предписва и за простатата, но в 5 мг. същия препарат.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 7:Това е след оплешиваването. "Единственият метод", за в момента е. Но говорим з апревенция. Финастерид е доказан метод, който работи. За съжаление, трябва да се приема цял живот.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10Не говорим за присаждане, а за превенция. Оплешиваването е разлинчо, за различните хора. Мъск е изгубил много коса рано, но е зпаочнал да приема медикаменти които спират процеса, а после е било присаждането. Но и самото присаждане не е "лек", а просто взимане на фоликули от задната част на косата, което не е добър вариант за всички.
14
0
 
5
 
! Отговори
Николайчо преди 2 години
До До 7:Не е единственият присаждането. DHT блокери и най вече финесторид са доказано работещи методи, защото намаляват нивата на DHT, което е производна форма на тестостерон в организма и доказан причинител на оплешивяване.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 Познавам братя-близнаци. От деца сме заедно. Живеят по почти идентичен начин на два етажа на една къща. Понастоящем, на по 48 години единият е плешов, другият не е. В интерес на истината плешивият е около 10 кила по-дебел от по-слабия. Та не знам и ген дали е.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак лъжа-ми всички тлъсти, които познавам са с идеални коси. Фигура нямат, но косата им е на място, даже като четина.