Затлъстяването води и до оплешивяване

Храни с високо съдържание на мазнини вредят на косата
56
Затлъстяването води и до оплешивяване
Снимка: БГНЕС

Затлъстяването води до редица променящи живота и потенциално фатални състояния при хората. След като бе доказано, че сърдечните заболявания, диабетът и ракът са сред основните грижи за хората с наднормено тегло, скорошно проучване разкрива, че твърде много мазнини в храненето са вредни за косата, съобщава БГНЕС като се позова на „Стъди Файндс“.

Изследователи от Токийския медицински и стоматологичен университет са открили, че храната с високо съдържание на мазнини ускорява изтъняването и загубата на коса с напредване на възрастта.

По-конкретно авторите на изследването установяват, че както храните с високо съдържание на мазнини, така и затлъстяването, причинено от генетиката, могат да допринесат за изчерпването на стволовите клетки на космените фоликули (HFSCs).

При здрав човек HFSC се обновяват по време на всеки цикъл на космените фоликули. По този начин косата продължава да расте с течение на времето. С напредването на възрастта обаче тези стволови клетки започват да намаляват и не се попълват отново. Когато има по-малко HFSC, косата започва да изтънява и да пада.

Дори няколко дни консумация на храни с високо съдържание на мазнини може да навреди на косата ви, казва водещият автор на изследването Хиронобу Моринага.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: оплешивяванехрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
6
 
! Отговори
Николайчо преди 2 години
Изпитвам съмнения, но беше добре да има линк към изледването. Ако просто са проследили връзка между възраст-килограми-оплешивяване, съм скептичен, защото с напредването на възрастта хората затлъстяват поради редица причини и също така и оплешивяват повече. Единствените доказани причинители на оплешивяване са андрогенните хормони и най вече DHT, което е производен на тестостерона. Затова и не виждате толкова жени с оплешивяване, което като се замисля противоречи и на изследването.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6Един съсед е прешив и синът му и той е плешив въпреки че синът му е млад. Гена е важан но има процедури за присаждане на коса и ако някой има пари може да има отново коса. Мъск например преди години е почнал да оплешивява но сега си има коса човека.
9
2
 
9
 
! Отговори
До 7: преди 2 години
Единственият сигурен и работещ метод е присаждане на коса. На запад е скъпо. Сравнително евтини клиники има в Турция. Сигурно има и у нас, след като бившия здравен министър си присади коса.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каракачанов е дебел, но не е плешив, същата работа е и при Тръмп. Тиквата беше плеш преди да затлъстее. Гуардиола е плешив, но няма нито един грам излишно тегло. Някакво измислено изследване на Токийския университет.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешното е, че сега индустрията е яко концентрирана на методи, да се справят с проблема СЛЕД загубата на коса, а не над превенцията. И ще си кажете "Ем то зли корпорации ...", ама за ще ви кажа, че хората сме много загубени и не правим нищо. Особено варяването, че правилното хранене е нещо, което се прави, когато си дебел, но после е ок, да си ядеш същите бoклyци, които те правят дебел и болен, е показетелно. Хората просто не се грижат за здравето си, докато не е късно.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 - Тук е малко сложно. Ако имаш гена, който е отгоорен за оллешивяване (да, генетично е), повече тестостерно ще те накара да оплешивееш по-рано. Няма знаечние, дали си на стероиди или не, ако тренираш редовно, просот забързваш процеса. Разбира се, вече не сме 1980-а и има методи за превенция, но повечето хора чакат с години, преди да направят нещо по върпоса.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е пълно с плешиви дебелаци, пълна отврат.
4
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пример Тиквата :)))
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Филии с мас може резултата е очеваден 12 години премиер какво от това, че последния етаж като цяло е зле обзаведен.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е но също до оплешивяване води и приемането на стероиди и поради тази причина много мъже които се занимават актимно с фитнес остоват без коса.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дибелите които познавам изобщо не са се и затормозили че са така,и да опитат да отслабнат!!