Адвокат: Ако Семерджиев беше задържан, тези момичета щяха да са живи

Шофьорът убиец е с 49 нарушения на пътя
6 юли 2022 22:50, Петя Славова
166

Георги Семерджиев - шофьор с 49 нарушения на пътя убива две млади момичета в София. Органите на реда часове по-късно го прибират и все още не е ясно дали за това време са му взети проба за употреба на алкохол и наркотици.

Какво следва за поредния убиец на пътя, коментира специалист.

"Един от вариантите е прокуратурата отново да се опита да повдигне обвинения за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство. С оглед на скорошния опит на прокуратурата с Милен Цветков, където в крайна сметка съдът не прие да има евентуален умисъл за това деяние, може би ще се ориентира към друга възможност, която също предвижда много сериозни наказания" заяви адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Той допълни, че при осъждане на 20 години затвор от гледна точка на интересите на подсъдимия и обвиняемия в крайна сметка може да се получи доста неприемливо за обществеността наказание, но допустимо от закона.

Адвокат Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR какво трябва да се промени в закона за да не ставаме свидетели на подобни престъпни деяния.

"Специално за тези случаи е възможно още една промяна да бъде направена в правилата на съкратеното съдебно следствие, където сравнително скоро беше изключена възможността за такова процедура при умишленото убийство. Приемаме, че е непредпазливо, обаче в резултат на алкохол, наркотици и липса на свидетелство, когато е причинена смърт, може да не е допустимо прилагането на съкратеното съдебно следствие. Тогава би се получило по-добър ефект и по-голяма справедливост", казва той.

От думите на адвоката става ясно, че ако книжката не е истинска и е фалшива, то всъщност човек управлява без книжка и това също е престъпление. Той смята, че откритите полицейски артикули в автомобила на Семерджиев говорят за човек, който има някакви комплекси и само по себе си това е някакво нарушение освен, ако не е удостоверено че ги е ползвал.

"Вижте аз самият много пъти съм се замислял върху обстоятелството, че например постоянно се уреждат различни дрифтове, гонки и така нататък. Кога с предварителен сговор за повече участие на повече лица, кога с двустранни с такива, и полицията никога не е там, никога не вижда какво се случва", отбелязва Рангелов.

"Не мога да приема например когато светофарът на Орлов мост даде зелена светлина и потегли един мотоциклет със скорост, с която до Ропотамо е вече на 160km, да не следват никакви санкции. Има възможност информацията да се предава от полицаи на полицаи, които са на различни места, които наблюдават за обществения ред и така нататък.", допълва той.

Според него управляването на МПС без правоспособност е формално престъпление и лесно доказуемо. Доколкото е известно от брифинги и пресконференцията, която дадоха органите на МВР, следствието и прокуратурата, Семерджиев е залавян и то съвсем скоро да управлява МПС след употреба на наркотици на 11 юни.

На въпроса дали трябва да бъде отнемано МПС-то ори подобни случаи, Рангелов заяви, че такава санкция не може да бъде направена според конституционния съд. Сега има корекция в позицията на главния прокурор и тя се свежда до това само в случаите, когато моторното превозно средство, с което е извършено съответното престъпление и е собственост на този, който го управлява, може да бъде отнето.

"Там обаче възниква друг проблем и той изхожда от разпоредбите на наказателния кодекс, според който подобно отнемане на вещта се предвижда само когато престъплението е умишлено. Ако се тръгне в посока да може да бъде конфискувано или отнемано, трябва да се направи много важна промяна в общата част на наказателния кодекс. Не е толкова лесно да се вземе такова решение, защото променя принципно философията на
наказателния кодекс", твърди адвокатът.

Според него отнемането на моторното превозно средство би спряло един такъв човек.

"Както разбирам, обвиняемият днес е трябвало да се яви по друго дело, но не се е явил. Това означава, че има и друго дело. Ако той беше задържан на 11 юни, сега тези 2 млади момичета щяха да бъдат живи, при положение, че вече има констатации за безброй нарушения на правилата за движение, липса на свидетелство", отбелязва Рангелов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви оставки,какви пет лева? Всички заради които един рецидивист е на свобода заедно с него в затвора!!
135
1
 
1
 
! Отговори
Слава преди 1 година
този е като повечето "бежанци" украинци у нас!
134
0
 
2
 
! Отговори
СМ преди 1 година
Защо трябва да се стига до тук!? Сега началника на полицията където е трябвало да бъде задържан, както и началника на участъка където е станал инцидента - ще си подадат ли оставката? Като не могат да си свършат работата - да се махат! Няма само заплати да вземат от МВР... Рашков - не се ослушвай а ги освобождавай! Не знам за вас, но при мен все повече и повече се усеща беззаконие и безнаказаност! Време е това да спре! - Стига!
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синята лампа се вижда на клипа, какво има да се доказва. Ползвана е по време на инцидента
132
0
 
6
 
! Отговори
СЪД ЗА СЪДИИТЕ ! преди 1 година
Аз виждам причината че е в съда , прокуратурата и полицията . За мен те са виновните ! ! !
131
0
 
4
 
! Отговори
Годжи преди 1 година
Трепането му е малко
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, не ви е срам... Във всяка статия Цветкофф, та Цветкофф... Цветкофф без колан и си излиза на парад от колата и си пийва водичка (тотална престъпна неграмотност), а тук 20 пъти по-сериозен инцидент от това. Нито в единия случай има умишлено убийство, нито в другия. Първият е извършен от бяла якичка мамино глезено деценце, а вторият- от рецидивист престъпник, който ще гние по затворите поне 15 години.
129
0
 
0
 
! Отговори
Адвокат : преди 1 година
Открих Америка ! Колумб: Аха сетил са !! Викингите: Мале страх !!! Египтяните: Е да ва *** в откривателите .!. Ерджолан: индианците са турци?! Македонците: Америка е Македонска Земя???.!. Вселената: шушшшшш ..............
128
0
 
7
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Айде поредния защитник на правата на престъпниците! За каква съдебна реформа ми говорят Пинокио и Жената зад щанда, щом нищо не се прави за задвижването на делата - с години се шиканират, а накрая убийците си излизат на свобода , по живо, по здраво. Такива адвокати се правят на заети, на болни, даже от женски болести само и само нищо да не тръгне в съда.
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с "АКО" не става! То АКО управляващите спрат да крадат ще живеем по добре , ама не се случва.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този индивид с вид на ахмак определено има протекции от страна на мвр! Осем години щофира безпардонно незаконно!
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатът на обвиняемия го чакаха 7 часа. За 7 часа може би е пристигнал от Марс.
124
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в Англия и ви казвам, този щеше да получи поне 30 г. или доживотен!!! А в България се говори как съдиите нямало да приемат умисъл... В Англия убийство на пътя поради дрога, алкохол или употреба на телефон се води умишлено!!!
123
2
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
Сега не разбрах какво е имал впредвид чорапа като каза мутри вън т.е. мутрите вън от затвора - на свобода, на море, на купони.
122
3
 
11
 
! Отговори
пена преди 1 година
Ето това е "промяната" на Рашкоф. Когато цялото МВР се занимава единствено с политически поръчки, така става...
121
0
 
13
 
! Отговори
Цялата държава преди 1 година
батак, трябва и къертене при адвокатите, не се ли яви 3 пъти на дело да им се отнемат адвокатските права до живот, след това като са толкова хитри юрист консул в някоя фирма но адвокат не
120
1
 
12
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Че алкохола не прощава е факт,доказва го за пореден път Бойко Рашков. УСТАНОВЕНА е жената която НАЙ-ВЕРОЯТНО е избягала от мястото на катастрофата, но коя е тя няма да я каже.Как така хем е установена хем е най вероятно.Рашков ,спри да се наливаш досега само приказки и нищо не си разкрил ,все отлагаш за друг път,а ще ставаш шеф на КОМПИ.
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да си адвокат,за да прозреш това
118
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако, мако.... само дето точно вчера при ареста на тоя се случиха пак поредните миззерии, сътворени от адвкокатите му, поредните вратички, поредното забавяне на арест, на взимане на проби. Та вие от сега го гледате каот писане яйце. Какви права има този б0кл ук след като е убил двама души?
117
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко празни приказки на този адвокат, усусква, усуква, нищо не казва, нито едно конкретно решение няма в думите му, е затова сме на този ред. За такива убийци - един як бой в полицията, ама здрав бой, и после в затвора на строг режим поне две години.