Ашколсун - фестивал по турски

Или какво представлява турският рок фестивал Rock N Coke отвътре
22 юли 2009 16:30,
74

През изминалия уикенд отскочихме до Tурция за фестивала Rock N Coke.

 

Причините за това не бяха малко – както имената на Nine Inch Nails и Prodigy, така и участието на българската банда D2, която имаше възможността да открие главната сцена на втория ден от фестивала.

 

Не е тайна, че в Турция рокът не е особено популярен стил, така че ни беше повече от интересно да видим какво ще представлява едно подобно събитие и какви хора ще го посетят.

Фестът се проведе в Istanbul Park, който е на около 100 километра от европейската част на града, и комплексът е известен с това, че домакинства състезание от Формула 1.

 

Цената на билета е повече от нищожна за имената, които пяха тази година.

 

Пропускът без къмпинг за двата дни излиза малко над 100 лева, а за сметка на това получаваш Janes Addiction, Nine Inch Nails, The Prodigy, Razorlight, Kaiser Chiefs, Linkin Park и много други на едно място.

 

Това, разбира се, са само най-най-големите имена, защото на главната сцена можеха да се видят още D2, Cold War Kids и няколко интересни и доста добри турски банди.

 

Освен това има една по-малка сцена за турски изпълнители и редица кътчета за релакс, където се пуска музика или банда свири на живо.

 

Може би нещо, което ще се сметне за минус на фестивала от повечето родни фенове, е липсата на алкохол. Факт е, че се намираше само бира, и то на цена от 4 лева, но за сметка на това на целия фестивал не успяхме да видим нито един пиян човек.

 

Сладкото алкохолно опиянение обаче не липсваше нито на местните, нито на нас, докато бяхме пред сцената.

 

Иначе цените бяха доста прилични. Бутилка вода вървеше по едва 75 стотинки, а колата – по 2,25 на кутийка.

По-високата й цена може да се оправдае с това, че все пак Coca Cola е основният спонсор на фестивала и си запазва правото да има монопол върху напитките там и да ги предлага на малко по-солена цена.

 

Все пак една пица + кола излиза около 5 лева, което не е лоша цена за подобно мероприятие.

 

Начинът на разплащане пък бе доста интересен.

 

Нищо освен цигарите не можеше да се закупи с пари. На всеки посетител се издава фестивална дебитна карта, в която той може да си вкара колкото поиска и да пазарува навсякъде с нея.

 

Това е удобно както за потребителите, които не се занимават да блъскат стотинки и измачкани банкноти в джобовете, така и за организатора, който тушира всякакви опити за измама от страна на продавачите и прибирането на кинти под масата.

 

На феста можеше да се намерят всевъзможен мърчъндайзинг и забавления – яки тениски по 5 кинта, готини панталони по 20 и др.

 

За да завършим темата за цените, трябва да споменем, че Истанбул е на около 600 километра от София и спокойно може да се намери луксозен хотел в града на много прилична цена, стига човек да потърси.

 

Ако се ходи с кола, малко неудобство представляват магистралните такси, които обаче са около 20 лева за отиване и връщане.

 

Въобще Rock N Coke и Турция като фестивална дестинация са доста удобни на българските фенове, така че ако догодина любимците ти свирят там и няма изглед някой да ги покани в България, не се двоуми много. Въобще не излиза скъпо.

 

Младите турци пък са суперготини и позитивни хора. Ако очакваш на рок фестивала там да виждаш само забрадки и мургави араби, много си се объркал.

 

Пълно е с готини млади мацки и пичове.

 

Всеки изглежда дружелюбен, няма пиянски свади и зулуми – просто млади хора, които се забавляват на готина музика.

 

Стой на линия, защото утре ще ти разкажем със снимки и видео от първа ръка как турците посрещнаха D2 и въобще как протече купонът на главната сцена...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
крум преди 14 години
"Не е тайна, че в Турция рокът не е особено популярен стил,"За т е тайна явно - гл.у**пак*ов турция има поне 20 пъти повече метъл групи - турски - отколкото у нас - български такива.Запознай се първо с Турската музикална сцена и след това пиши глупусти
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо в тази секция никога не пишете за българска музика - поп, рок, рап, попфолк, фолклор...? Аман от чуждопоклонничество.
71
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
То че наще същото ни изоставиха, изоставиха ни, ама и все пак ние отидохме и гласувахме за други, а вие гласувахте още повече за същите.......
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
пак ли почнахте бе смешници
69
0
 
1
 
! Отговори
realist преди 14 години
Naj-nakraya interesen komentar za realniya jivot v TR, ot koyto nie bulgarite sme mnogo nadalec. Vsyko edno pokolenie nosi geneticnata informaciya na kompleksirana licnost, unasledena ot nasite predci. Istinata e ce nie bulgarite sme kompleksirani,zavistlivi, s golymo samocuvstie i kuhi kato cylo. Nymame tova turpenie koeto drugite etnosi imat, guzoprodajnici sme, snosavame se vinagi s tezi koito sa veliki, pozvolyvame im da ni ebat, i nakraya sme vse preibanite, ste ima produljenie
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Изоставят не само турците в българия а и българите в българия. Това не го ли виждаш.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кой е българин - човекът който е враг на турците!?... Така ли се става народ? Българите нямат ли други особености които да ги направят народ? На хората в Турция не им пука какво мислят за тях хората в България. Нямат никаква причина да мразят българите. Хорада в България много приказват, не правят работа, всякога винят другите и не гледат своята вина....
66
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
"Ако очакваш на рок фестивала там да виждаш само забрадки и *** араби, много си се объркал" - такива впечатления у българина са оставени от гледките из селата с преобладаващо турско население у нас. Извод : турците в България изостават от тези в Турция, можете да бъдете благодарни на вашия татко Меди Доган, които много бил направил за избирателите си .....
65
0
 
1
 
! Отговори
ismail преди 14 години
и цяла бг да дойде няма проблем ние имаме възможност
64
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
Хехехех Днес.бг вие пък намерихте в бастиона на Атака да пускате нормални статии по отношение на Турция :D
63
0
 
1
 
! Отговори
adani преди 14 години
Napravo mi omryzna ot kompleksirani bylgari.Haber si nqmate ot syvremenna Turciq.
62
0
 
1
 
! Отговори
ivailo321 преди 14 години
Щом всичко си имате в анкара стоите си там !Вземете даже братята си от Кърджали и "Дилиормана" и никога повече не се връщайте...П.С: анкара е с макла буква от неуважение и погнуса !!!
61
0
 
1
 
! Отговори
Efe преди 14 години
Още от заглавието се вижда ганьовската кулура"Ашколсун - фестивал по турски"Ако не знаета такива фестивали се провеждат по крайбрежията на Турция. Крайбрежие на 4 морета което е дълго 12 хиляди км. Вий не си напъвайте мозъка защото нямате толкова акъл за да проумеете тия разстояния.А фестивал по български как се провежда в Кенефия ?Като тия на Джулая - пияни и наркомани дето скачат от скалите и се трепят.И се шашкаш българите като видят толкова много Културни, Красиви, Симпатични и ГостоприемниТурци на едно място. Щото те такова нещо нито са виждали нито са чували. И за това се шашкат.Пият а пияни няма, е за това не сте успяли да видим нито един пиян човек.И като прочетеш коментарите се убеждаваш че това са кенефистанците Кенефия.Чак пък и туркини щели да чукат - вий това лиженето с език за чукане ли го имате ?Ох мале, даже и *** лижели.Неудобство представлявали магистралните такси - и това е типично по ганьовски.Турция рокът не е бил особено популярен ?!Турците създават рок звездите. Чували ли сте за Ahmet Ertegun и Atlantic Records ?Те горките за фестивала Rock N Coke не са чували, комоли за Atlantic Records.А за комплексът Istanbul Park и състезанията от Формула 1 ?Който е на около 100 километра от европейската част на града.За истанбул се отнася, 200 км град на 2 континента, чавали ли сте ?
60
0
 
1
 
! Отговори
* преди 14 години
А бе с *** без *** , който слуша рок е чалнат
59
0
 
1
 
! Отговори
ismail преди 14 години
привет от анкара ние сме много доволни от турция и защо да не сме. всичко си имаме вие само можете да си мечтаете
58
0
 
1
 
! Отговори
az преди 14 години
Аз също бях на този фестивал и забелязах няколко фактологически грешки в статията:1. рокът Е любимата музика на младите турци2. фестивалът е на 50 километра от центъра на Истанбул3. бирата беше по 6 лири=6 лева 9всички местни жулеха водка на паркина на феста като луди :)Иначе съм съгласна, че си заслужава!Много як фестивал. Чакам с нетърпение бургаския :)))
57
0
 
1
 
! Отговори
metaphor преди 14 години
кога ще ти дадат вашите пари за урок по български?
56
0
 
1
 
! Отговори
GS преди 14 години
a i govorite za ES -a kajete togava koga v G 6te ima final na Shampionskata liga ili na UEFA cup ?ili koga Linking Park 6te svirqt na jivo v BG ?a ili koga 6te gledame F1 v BG?da prodiljavam li o6te ?!?Te Turciq ako iskaha do sega 6tqha da vlqzat v ES,prosto ne iskat,a i imali dovolen v BG ot poriemaneto ni V ES ?6to to a ne sim -irata stana 2 lv !!!
55
0
 
1
 
! Отговори
GS преди 14 години
Ave horata pi6at za ROCK festival vie mi komentirate ES !4estno kazano mn ste TIPI !Tova e edin ot nay-golemite festivali v Evropa,prosto ne ste videli kakvo shou stava,a pik i koga ste hodili na podono meroptiqtie v BG?A i spored men e golqma 4est za D2 da bidat pokaneni na edna scena s tolkova izvestni ROCK grupi ot cql svqt !!!Stiga s tova Turci ili ilgari vsi4ki sme hora samo,4e nqkoi sa mn po-glupavi ot dr. !
54
0
 
1
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
Добре бе Милене...хи ха ха...