Не филийки, а едно пръстче погуби "Гадните копилета"

Втората световна война по Тарантиновски
31 авг 2009 14:08, Петя Славова
73
Не филийки, а едно пръстче погуби "Гадните копилета"
Мелани Лоран като секси френска еврейка. Снимка: Прооптики

Едва ли когато сложи филийките в тостера, героят на Джон Траволта си бе помислил, че именно те ще доведат до неговата смърт.

Но точно така бе решил Куентин Тарантино в “Криминале”. Забравил за тях, Траволта гледа дълго и задълбочено персонажа на Брус Уилис и като че ли тъкмо двамата щяха да се разберат, когато препеченият хляб отскочи, а пистолетът на Уилис гръмна.

Филмът донесе на автора си "Златна палма" в Кан и учуди зрители и критика с необичайно представените до болка познати сюжети.

Именно Тарантино бе този, който за първи път предпочете началото на филма да е средата на историята.

А кървавите сцени пак се редуваха с любопитен диалог и вечни фрази.

И в "Гадни копилета" Тарантино върви по утъпканите пътеки на познатото кино, но без да спира да изненадва. Заглавието е нарочно сгрешено (Inglourious Basterds).

Военен филм, заснет като спагети уестърн. Дълги фрази в най-нетактичен (напрегнат) момент. Поетично отмъщение и безмилостен саундтрак, съчетал и фрагмент от любимата композиция на фюрера – Fur Elise.

Куентин Тарантино пак напомня, че обожава филмите с бойни сцени и не спира да ги интерпретира. Не му омръзва да краде епизоди и да ги цитира или дообработва, като ги прави по-гнусни, по-кървави и същевременно забавно зрелищни.

В новата си продукция режисьорът се захваща с една от най-интерпретираните теми в киното – Втората световна война, но преобръща добре познатото и прочетеното, като хич не спазва историческата последователност.

Неговата извадка от добрите във войната американци са изчанчени войници, известни като "Копилетата", които безжалостно скалпират и жигосват нацистите.

Групата е специално вербувана и изпратена в окупирана Франция, за да избива враговете и да им вдъхва ужас. Техният водач (Брад Пит) има същите мустачки като фюрера, но по френски изтънчени.

През това време нацистките водачи, включително и Хитлер, спокойно се излагат на риск да гледат военни филмчета на Гьобелс за големите им свръхсмели герои.

Още по темата
25 авг 2009 08:50
17

Куентин ги набутва в малък киносалон, собственост на еврейката Шошана (Мелани Лоран), с чернокож прожекционист.

Абсурдното продължава да се точи. Тарантино безкомпромисно убеждава, че в неговите филми не трябва да се търси реалност.

В неговата пародийна военна драма броят на куршумите е кът в сравнение със стрелящите се словесни шегички, бълвани непрестанно от персонажите.

Отново в “Гадни копилета” преобладават мъжките образи, но подобно на “Криминале” има една жена, която е отговорна за голяма част от сюжетната развръзка.

Тарантино продължава да поддържа култа си към насилието и към случайностите. Именно най-големите детайли оказват съдбовна роля в развитието на действието.

Така в една невзрачна кръчма идва опасността. Отново режисьорът подвежда зрителите, че голямата касапница може и да се размине.

Но не би. Този път не филийките, изскочили от тостера, а невинно подаващ се пръст отключва кървавата баня.

Вижте трейлър на филма:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
дааа преди 3 години
До nofxнаистина бозата е пълна и отвратителна!!!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хвърлям един камък. Тарантино не е за всеки. По-обикновените зрители не разбират творчеството му.
70
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 14 години
Не харесвам Тарантино. Скучен и протяжен е. "КопИлитата" няма да ги гледам. Достатъчен ми беше "Криминале".Айде, почвайте да хвърляте камъните.
69
0
 
0
 
! Отговори
ВИМЕ преди 14 години
"Именно най-големите детайли оказват съдбовна роля в развитието на действието."НЕ ТРЯА ЛИ ДА Е "НАЙ-ДРЕБНИТЕ" БЕ, ДНЬЕС-БЕГЕ?
68
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Tarantino is the best!
67
0
 
0
 
! Отговори
656565 преди 14 години
Не съм гледал филма и немога да коментирам, но като цяло не ми харесват филмите на Тарантино. Не казвам, че не са добри - просто на мен не ми допадат.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А хомосексуалните евреи са на върха на пирамидата!
65
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Погрешно съм написал коментара си като отговор до Стефан
64
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Гилдията е завладяна от евреи и хомосексуалисти. За хора с нормална сексуална ориентация е много трудно да пробият.
63
0
 
0
 
! Отговори
до Стефан преди 14 години
Браво, филмът е много добър, заслужава си и диалогът е оригинален и музиката е супер. Но това е българинът щом има нещо нестандартно и се оплюва
62
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 14 години
оф, абе може ли да сте толкова задръстени бе, селяци неграмотни?! в америка почти ВСИЧКИ продуценти са евреи или от еврейски произход. филмите, в които се обяснява какви гнусни *** са американците през виетнамската война, пак са евреи, да не мислите, че са виетнамци или руснаци?! това са хора, които са толкова богати, че им е все едно какво финансират, стига да имат интерес. само незначителни мравки като вас се вълнуват от етноса им (или по-скоро религията, защото евреин не е етноним).
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Евреи са платили милиони долари за да направи Тарантино филм в който евреи убиват нацисти през Втората Световна Война - дори само този факт ми уби желанието да го гледам.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Свинете тръгнали да ми разбират от кладенчова вода и филми... Олеле майко...Като стигнете нивото на Тарантино, тогава ще наричате филмите му "бози/вкиснати бози"... Да ви #@! и в утайките смотани...
59
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 14 години
най-хубавите и стойностни филми за 2-та св. война са руските!еее, има и 1-2 хамерикански:) разбира се ей тоз' е боза,ама вкисната...
58
0
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
Както и предположих - филма е финансиран от еврейската филмова компания ( студио) - The Weinstein Company в кооперация с Universal pictures - Quentin Tarantinos Inglourious Basterds opened with an estimated $37.6 million, well above analysts forecasts of $25-30 million. It marked the best opening for a Tarantino film ever and gave a much-needed lift to the nearly hitless Weinstein Co., which co-financed it with Universal, the films distributor.
57
0
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
Даже си мисля че след като не само "basterds", но и inglourious e умишлено сгрешена ( вместо inglorious - безславен, срамен , малко известен, неизвестен, незначителен ), заглавието трябва да се преведе по по-различен начин ( поне аз не виждам inglorious да се превежда някъде като - "гаден", но приемаме че това е художествен превод ) .А иначе е ясно че евреи са финансирали филма ( както и други нови американски филми за 2-рата световна война), при което няма начин да няма изопачаване на де
56
0
 
0
 
! Отговори
KurvEr преди 14 години
District 9 e filmat.Gledah go na super losho kachestvo ot z..unda - super vpechatlen sam.Chakam s netarpenie na goliam ekran.Pisna mi ot Tarantinovite chalgii - sled Kriminale koito e bezsporna klasika samo nadolu tva momche.Imam chuvstvoto che dva chasa da pokazva na ekrana pole s margaritki i vsichki "fIenovIe" she sa nasrani ot kef.Aman!
55
0
 
0
 
! Отговори
Колчо преди 14 години
Ми кво си се разчел бе, ***?!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Писна ми от тия *** американски!Да направят един филм как пускат атомните бомби под главите на 200 хил цивилни,само за *** експеримент и *** им президент!
53
0
 
0
 
! Отговори
Transformers 2 преди 14 години
Гледах на кино, като филма е добър, но на няколко пъти си задавах въпроса "няма ли да свършва тоя филм", "тоя филм няма ли край"... което е доста показателно. Като цяло 50:50 (хареса:не хареса). Ако имате 2 часа и половина свободно време го гледайте