Тери Гилиъм сключва сделка с въображението

След смъртта на Хийт Леджър - Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел
15 яну 2010 11:40, Петя Славова
17

 Хийт Леджър като Тони с дъщерята на доктор Парнасъс - Валентина ( Лили Коул). Снимки: Тандем филм

 

Ако има нещо, без което Тери Гилиъм не може, то това е въображението.

Онова, което изкара за косите и най-смазания дух от океана. Същото, с което героя му Барон Мюнхаузен  издърпа кон под краката си.

„Бразилия“, „Кралят на рибарите“, „Братя Грим“, „Приключенията на барон Мюнхаузен“, "12 маймуни", "Земя на приливите"... Тери е разказвачът на приказки, но за пораснали деца.

В неговите истории не се противопоставя толкова доброто срещу злото, а разумът срещу фантазията.

Така идва ред и на новата му приказна история „Сделката на доктор Парнасъс“.

Главният герой доктор Парнасъс (Кристофър Плъмър) е изкушен да продаде душата си на дявола – господин Ник, за да получи безсмъртие, и сам попада в капана на желанията си.

С течение на векове той разбира, че се е превърнал във вечен мъченик. Дяволът пък е спечелил най-вече достоен съперник, когото неспирно може да провокира със следващи облози и да разнообразява скучноватото си битие.

Рогатият печели съмишленици, като им внушава страх, а Парнасъс ги привлича, като ги потапя в собственото им въображение.

Филмът е типично по гилиъмски чудат. С искрено объркани образи, с хумористични диалози, преплетени от дълбока философия и история.

Метафори и знаци изнизват семиотичния свят на режисьора, при който огледалото не е само огледало, а мечтите са повече от мечти.

Декорите често се приближават до бутафорното, но това е просто поредния щрих от почерка на смахнатия разказвач.

"Сделката на доктор Парнасъс" е само за онези зрители, готови да сключат сделка с въображението си и да се доверят на измислиците, вихрещи се със замах в разказите на Гилиъм.

В новата продукция режисьорът отново се събира със сценариста Чарлз Макеон. Двамата ги обединява дълго сътрудничество с филмите "Бразилия" и "Приключенията на барон Мюнхаузен".

"Бе хубаво да видя, че още можем да го направим лично от самото начало", обяснява Тери.

И започва да изследва запаса си от неизползван материал – различни идеи, някои от ненаправените филми, които лежат в някое чекмедже – и преценява кои от тях ще му послужат в новата история.

Още няколко неща дълбоко свързват този проект със създателя му. Едното е, че режисьорът се завръща към ранните си филми, когато лично рисува всичко.

А другото - добре познатото чувство, съпътстващо снимачния период на Гилиъм - лошия късмет.

Филмът му "Изгубени в Ла Манча" показва именно причините защо режисьорът не успява да заснеме своята история за Дон Кихот.

 "Сделката на доктор Парнасъс" също е придружена от нещастия. Този път, обаче Гилиъм превръща трагедията в гениално предимство.

Именно по време на снимките на този филм, на 22 януари 2008, при кратък престой в Ню Йорк, докато продукцията се мести от Лондон във Ванкувър, Хийт Леджър умира от случайна предозировка на предписаните му лекарства.

Снимките спират за няколко месеца, докато Джони Деп, Джуд Лоу и Колин Фарел не дават съгласието си да довършат недозаснетите сцени с актьора от "Планината Броукбек" и "Братя Грим".

Така измамникът Тони, изигран от Леджър се появява постоянно в различно амплоа. Деформациите му се разгръщат от галантия сваляч Деп. Преливат се в мошеника Лоу и приключват с коварния Фарел.

Техните изяви само допълват филмовото въображение на Тери, което не спира да мели роли и превъплъщения, да си играе с мечтите и да саботира всекидневието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
фимите на Гилъм са различно преживяване. Винаги. Този е още един страхотен филм. препоръчвам го, но наистина само за хора: ", готови да сключат сделка с въображението си и да се доверят на измислиците, вихрещи се със замах в разказите на Гилиъм" - както е написано
16
1
 
0
 
! Отговори
do Makiavelli преди 14 години
Fagg
15
1
 
0
 
! Отговори
EVREIKO преди 14 години
do MAKIAVELLI:how much yr laptop cost?I'm afraid its going to be VERY expensive....hahaha....SME6NIK
14
1
 
0
 
! Отговори
Кейт :) преди 14 години
Гледах филма без особени очаквания понеже наистина въобще не бях чувала за него...ноооо...оказа се един от най-хубавите филми, които съм гледала в последно време. Даже мисля да го гледам скоро пак на кино :)Като се замисля от много време не съм гледала филм (на кино имам в предвид),който толкова да ми хареса! Гледайте го!!! P.S Не съм бот...наистина си е хубав филмът!Може да няма ефектите (и ест. бюджета) на Аватар, но историята му е на къде къде по-високо ниво!
13
1
 
0
 
! Отговори
JOKER преди 14 години
HEATH LEDGER-NAY-VELIKIQ AKTYOR NA VSI4KI VREMENA!!!!!!!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
кака преди 14 години
Тери Гилиъм е велик ,смахнат ,да ,но велик разказвач на истории.Филмите му няма да се харесат на Нане,Вуте и други такива,дето изпълзяват от кръчмите и плюят нещо,което никога няма да разберат."Бразилия " е един от филмите му,които са образец в световното кино.Утопия,подобна на "1984" . Филм,който те размазва и дълго след като е свършил,си още в него.И да - незабравимият Хийт Леджър.....Мир на праха му.BTW -добра статия за филма и творчеството на Гилиъм.
11
1
 
0
 
! Отговори
pancho преди 14 години
ne moga da se sdyrja;HOLLYHUJWOOD pictures: )))Текнкс ,много готино: )))
10
1
 
0
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
Holihujwood: )))eto tova e brand man: )))Патентовай го: ))Седиш си в МОЛ а и изведнъж:Холи....
9
1
 
0
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
Holihyjvud: ))).chestita nova godina Srbijo: )))
8
1
 
0
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
не седя в кръчмичка и не слушам чалга: )))Всъщност имам бая скъп лаптоп ...просто кампанията за Аватар беше многоинтересна...не мислиш ли.Зашумя се един месец напред ,че и два и бозата стана...Иначе превода на веселия хълм си го бива: )))
7
1
 
0
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Викаш по-добре да си седиш в кръчмичката и да си слушаш чалгата, за кво ти е тоя Холихуйвуд. Така е прав си.......
6
1
 
0
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
Напоследък ботове пишат,че всички филми са страхотни.Така глегахме един син филм с 3 метровото гадже на американскич пехотинец на некачествените прожектори в МОЛ-а.Дали ням някъв нов вид реклама-Фейс бук,форуми и прочее,да сипробутва Холивуд хуйовините?3Д прочее далечне е това,което Александрафилмс се опитват да пробутат-синъо главоболие и пълни безсмислици: ))).Внимавайте за Ботове: )))
5
1
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 14 години
ти първо го гледай, пък тогава говори
4
1
 
1
 
! Отговори
простак преди 14 години
Браво! Монти Пайтънс са велики!
3
2
 
0
 
! Отговори
малкия Маргин преди 14 години
тоя филм ще е голяма тъпня
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
страхотен е и филма, наистина нещо по-различно от репертоара по кината
1
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 14 години
Тери Гилиъм е голям!