Няма да гонят "Сълза и смях"

Директорът на театъра Венцеслав Кисьов пред Dnes.bg
11 яну 2010 16:37, Петя Славова
24
Няма да гонят "Сълза и смях"
Снимка: salzaismiah.com

Нов драматичен театър "Сълза и смях" няма да бъде изгонен от сградата, собственост на читалище "Славянска беседа".

Това съобщи председателят на настоятелството на читалището Петър Райжеков след състоялата се среща между ръководствата на театъра и читалището при министъра на културата.

Новината потвърди пред Dnes.bg и директорът на “Сълза и смях” Венцеслав Кисьов.

"Читалището обеща, че театърът няма да мърда от мястото си, като драстично ще свали наема към него. Сумата все още не е ясна, но се надявам да се гравитира около възможностите на театъра – 7-9 хиляди лева", каза той.

Директорът уточни, че Министерството на културата няма да може да подпомогне финансово театъра, защото вече има готов бюджет и не може да си позволи непредвидени средства.

До края на седмицата ще бъде предложен рамков договор между "Славянска беседа" и "Сълза и смях".

"Цената на наема ще е разумна", посочи Райжеков.

Той прогнозира, че вероятно стойността му ще може да се вмести в поисканите по-рано от директора на "Сълза и смях" 7-10 хиляди лева месечно. Срокът на договора ще е 2,5 г.

По думите му по време на срещата при министър Вежди Рашидов настоятелството на читалището и ръководството на театъра са си стигнали ръцете.

До драмата със "Сълза и смях" се стигна, след като ръководството на читалище "Славянска беседа” постави ултиматум на театъра, че ще ги извади принудително от сградата на ул. ”Г. С. Раковски” № 127, ако до 10 януари 2010 г. не бъде сключен договор за наем в размер на 360 хиляди лева годишно, или по 1000 лева на ден.

Оказа се, че от 42 години "Сълза и смях" не е плащал наем. Театърът имал настанителна заповед, подновявана на няколко пъти от различни областни управители на София.

През лятото обаче читалището печели съдебна битка, проточила се с години, и е признато за собственик на мястото, където се помещава театърът.

Според Венцеслав Кисьов до това положение се е стигнало заради грешка на Народното събрание, тъй като народните представители така и не гласували закон за защита на собствеността, която се занимава с култура.

"Все пак аз съм убеден, че нещата ще се оправят – отбеляза Кисьов. – От една страна, стои Петър Райжеков като председател на читалището, и от друга страна – Вежди Рашидов. И двамата искат този проблем да се реши веднъж завинаги", завърши Кисьов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
"Цената на наема ще е разумна", посочи Райжеков.Т.е. цената която е предложил преди това, и с която стана известен, явно не е разумна. Ясно е, че е водил преговори по един неетичен и недобронамерен начин...
2
0
 
0
 
! Отговори
Lor преди 14 години
Mnogo haresvam teatara,no vse si mislqa ,ce nqama bezplaten obqad,a tova sa 42 godini !!!!!!Kak mi se iska 42 meseca pone da ne mi iskat naem......Mectiiiiiiiiiiiii..........
1
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ДОБРЕ Е, че не ги гонят. Щяха да станат "Сълза и плач" :)