Warp Records и Ninja Tune на Mellow Festival

Фестивалът ще превърне целия център на София в сцена за един ден
Обновена: 18 май 2011 14:28 | 17 май 2011 12:14,
6
Warp Records и Ninja Tune на Mellow Festival
Red Snapper ще закрият безплатната открита сцена в Борисовата градина. Снимка: Mellow Music Festival

Второто издание на Mellow Music Festival идва в обновен формат и само в един ден – 9 юли, когато ще превърне целия център на София в сцена.

Внимателна селекция от музикални откриватели ще покори последователно парка, улиците и клубовете в града в рамките на повече от 12 часа.

Програмата ще стартира в ранния следобед на безплатната открита сцена под Езерото с лилиите в Борисовата градина.

По-късно ще завладее и улиците със специалното издание на София диша: Музика, което ще затвори Шишман и пресечките му за автомобили и ще го отвори като горещ музикален маршрут за Mellow -движението.

Вечерта пък фестивалът ще поеме към района около НДК, където 7 столични клуба (Element, Mixtape 5, Spacer, Twins Club, Culture Beat и Life House) ще отворят врати за свободно влизане и излизане на всички, закупили билет за Mellow Night.

Специално програмираният Line-up от чуждестранни и български хедлайнери ще поощрява движението между различните сцени по всяко време.

Тази година акцент на Mellow Music Festival е музикалното откривателство от последните две десетилетия, което по една или друга причина е прескочило родната сцена.

Още по темата
23 апр 2010 16:15
2

Естествено, повечето от участниците, поканени на фестивала, са проекти на върха на славата си, родени преди няколко години и бързо установили се като част от иновативния мейнстрийм на съвременната електронна сцена. Сред гостите обаче има и пионери, които отдавна са записали имената си в историята, като символи на цели музикални движения.

Безспорно в тази категория попада групата, която ще закрие безплатната открита сцена - Red Snapper. Пионери в развитието на Acid Jazz-а през 90-те, те продължават своето израстване и до днес. Над 15-годишната им история и статутът на един от емблематичните проекти на независимия лейбъл Warp Records (заедно с артисти като Aphex Twin и Nightmares on Wax), ги поставя сред безспорните и световно признати музикални откриватели, които по стечение на обстоятелствата са пропуснали българската сцена.

Музиката им е пълно с тъмен соул и бълбукаща страст съчетание между афробили фънк, стържещ дъб джаз и футуристичен блус. Сами я описват, като комбинация от „призрачни звукови пейзажи, картечен ритъм и разтърсващ костите бас“.

Освен култовите Warp Records, Mellow Music Festival 2011 ще срещне феновете и с два от проектите на един от най-обичаните у нас лейбъли – Ninja Tune.

Първият е сред последно присъединилите се към Ninja-семейството - DJ триото от Великобритания Dark Sky. Постигнали главозамайващ успех в съвременния клубен ъндърграунд, те принадлежат към новото поколение артисти, израснали под масивното влияние на дъбстепа, който обаче е само отправна точка на любопитството им към нови, следващи измерения на басовия ритъм. Музиката им включва всичко от garage до хаус, през джънгъл и диско, а влиянията се простират от началото на 90-те и Златната ера на британската рейв и хардкор сцена, до масивни поп и хип-хоп хитове.

Вторият артист от лейбъла е половинката от култовия в първото десетилетие на 21 век полски Ninja-дует Skalpel – Игор Пудло. Той ще представи у нас проекта, с който стартира новата декада и самостоятелната си кариера – Igor Boxx, заедно с дебютния си албум Breslau. С него продуцентът разказва за мултинационалния и мултикултурен град Вроцлав от завладяването му през 1945 от Червената армия до днес. И въпреки че незапознатите трудно ще уловят сюжета, албумът е толкова музикално въздействащ че всеки може да усети смисъла му.

Извън големите европейски лейбъли, но част от първите редици на най-смелите експериментатори в съвременната музика е италианската група port-royal, които също идват у нас. Бандата от Генуа има зад гърба си 10-годишна история и музика отвъд всякакви стилови рамки - от нежна, меланхолична и дълбока електроника, през ембиънт, компютърна версия на интеровертен shoegaze, minimal, IDM, до транс и наситени бийтове. Смело и футуристично...

Още за Red Snapper, Igor Boxx, Dark Sky и port-royal!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
one of them преди 12 години
Гледах Red Snapper преди няколко седмици в Холандия, беше доста интересен experience - определено си заслужава да се види..нещо различно!
4
4
 
0
 
! Отговори
beatbucket преди 12 години
клубовете са 6, а не 7 ;)
3
8
 
6
 
! Отговори
зевзек преди 12 години
Тия някаква затворническа група ли са, защото имат вид на закоравели рецидивисти:)))
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щото си *** като дамаджана
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не съм ги чувал тея...