Васко Кръпката: Държавата е най-лошият стопанин

Рокаджията пред Dnes.bg за мутрите, чалгата и управниците у нас
Обновена: 13 май 2013 11:58 | 10 май 2013 18:13, Петя Славова
291
Васко Кръпката: Държавата е най-лошият стопанин
Васко Кръпката по време на премиерата на "Джулай". Снимка: Булфото

 "Няма връщане назад" - това е новото парче на Васко Кръпката, което може често да чуем във филма на Кирил Станков "Джулай". Вижте какво сподели рокаджията пред Dnes.bg за филма, музиката и нещата от живота.

Преди време хората празнуваха Джулай с  вашата музика. Как се включихте във филма на Кирил Станков?

Няма нищо случайно в тази случка. С режисьора сме приятели. Трогна ме сценарият. Вдъхнових се от него. Кирил пък се вдъхнови от музиката ми. Във филма има пет стари и пет нови песни, които са специално за „Джулай“.

Как се промени този празник у нас през годините?

Промени се за хубаво. Стана по-известен, повече хора го обичат. Миналата година на бургаския плаж беше пълно с неочаквано много млади хора, които никога не са чували за Боб Дилън. Не знаеха какво означава хипарският знак. Това го разглеждам от хубавата му страна. Разбира се, че има много фирми и хора, които искат да изкарат някой лев от това, но няма лошо. Нека печелят с Джулай, с рокендрол, с красиви неща. Не ми хареса идеята да се официализира този празник. Докато все още е неофициален, ще му се радвам. Ето че тази година ще свирим в Тутракан, на Дунава. Има хора, които правят Джулай на Седемте рилски езера. Има едно село Елещница, между Рила и Пирин, където също празнуват този празник до един басейн. Важното е да има малко рокендрол в кръвта и такава култура. Но всъщност този филм всъщност не е за Джулая. Като зрител и почитател на киното смятам, че „Джулай“ е за това откъде тръгнахме и докъде стигнахме. Тръгнахме от дивите места и стигнахме до луксозните хотели на морето. Това е пътят на България, който не ми харесва изцяло, разбира се. Позитивно съм настроен към положителните неща, които се случиха през това време. Естествено, не такова е отношението ми към мутрите и чалгата.

Като че ли и този филм не се спаси от мутрите. Защо постоянно ни ги натякват в киното?

И на мен ми идват малко в повече и това всъщност е и единствената ми критика към този филм. Чак пък толкова да им обръщаме внимание. Има разни сериали по телевизията, които не гледам, тъй като постоянно ми набиват подобни лица. Издигнаха ги в култ. В „Джулай“ тези персонажи са пародирани. Надявам се това да е постигнато.

Героите всъщност тръгнаха от големия град да търсят себе си и своето изгубено свое поколение.

Всеки има своя Джулай и на всеки му писва и тръгва нанякъде. В търсенето на себе си няма как да не се натъкнеш и на тази действителност, която продължава все още да бъде мутренска в държавата ни. Хубавото е, че ние сме от другата страна. Щастлив съм, че 23 години вече се чувствам от другата страна. Музиката ми помага, рокендролът, блусът и оценявам, че този филм има много музика и героините често си пускат песните ми в тяхното бусче. Това е и изходът, който предлагам там.

Преди време излизахте по площадите в едни други протести. Вашата музика ни водеше. Сега като че ли не ви чухме.

Последните протести, на които звучеше моя музика, бяха при стачкуването на учителите по времето на управлението на Станишев. Никой не ги подкрепи. Аз бях там с китарата ми. След това ме повикаха студентите в „България не е Биг Брадър“ - срещу подслушването на телефони – пак по време на същото управление. Сега отидох на протестите и видях, че това са събирания от другата страна. Когато протестирахме ние, имаше едни други митинги, които искаха Русия, властта на народа. Не съм съгласен. Смятам, че държавата е най-лошият стопанин. Достатъчно България се е напатила от народната власт и смятам, че виновниците за скъпите сметки, за ниската пенсия на майка ми, са именно тези представители на т.нар. Народна власт. А и днешните управници, които си подадоха оставка, не са властта на интелигентните хора. Това е властта на народа. Да си го кажем в прав текст, Борисов е един истински народен герой. Не, благодаря! Искам малко повече интелигентност и в политиката, и в протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До thebluesman А откъде ще дойде този "качествен човешки" ресурс? Нали той създава силната икономика. Простият народ, както казваш, издигна чалгата в култ, защото е....***. Само потвърждаваш това което казвам, но всъщност авторството е на други, по-умни хора от нас. А това за геополитическата карта, просто е факт. То не се оспорва.
158
0
 
1
 
! Отговори
thebluesman преди 10 години
До Анонимен - Не бъркай религията тук. Има много просто правило: Силна независима икономика и качествен човешки ресурс + свобода на ду.а и човека - водят до качествено изкуство погледни ФРГ, САЩ, Великобритания и.т.н. и в същото време бедните и подтискани народи изразяват чрез изкуството протеста си. Така беше в НРБ втората половина на 80те. Жалко, че никой не обърна внимание на тези артисти и в последствие простия ни народ издигна в култ ЧАЛГАТА КАТО ФОРМА НА ОБЩЕСТВЕНА СИСТЕМА!!!
157
5
 
3
 
! Отговори
А? преди 10 години
*** си. И ти ли Бруте.... държавата ти е виновна? А за тези който унищожиха икономиката образованието здравеопазването и окрадоха държавата мълчиш гадино.
156
8
 
1
 
! Отговори
rave преди 10 години
koi e toq krupkata ? Kvo e napravil za bulgariq?Takiva kato nego li 6e mi davat put v jivota?
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До thebluesman Сигурно си прав за големите държави, но това коетотвърдиш е просто следствие. Хвърли един поглед в/у геополитическата карта на света и ще видиш, че има безпощадна връзка м/у култура и религия от една страна и качество на живот от друга.
154
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Васко Кръпката: Държавата е най-лошият стопанин".............Всеки който говори против държавата си говори и с/у себе си и цялото обществоАко пък искаш да управляваш тази държава и го казваш си за разстрел/виж Рейгън, това е неговия патент, той няма с какво хубаво да се запомни та с тази простотия се овековечи, та вижте как той разсипа САЩ и продължават чрез неговото наследство
153
1
 
3
 
! Отговори
блус преди 10 години
До безкръпки.На тоя'' младеж'' много трябва да му се обяснява.Късно е...
152
9
 
7
 
! Отговори
безкръпки преди 10 години
Ех Васко, ех продажна душице. И ти се ояде.
151
1
 
8
 
! Отговори
thebluesman преди 10 години
До Анонимен 165!Истинското изкуство, се ражда само с мъки и лишения и е истинско само, когато достига до хората за който е предназначено. Когато слушателя разбере и скритите лозунги и послания.Примера с шопара Маринов не май подходящ! Освен това след като и тогава и сега сте харесвали В.М., то некога няма да разберете посланията истинския блус или рок.
150
0
 
3
 
! Отговори
thebluesman преди 10 години
До Анонимен: В големите и силни държави, много силна икономика и сбор от икономически интереси и пари управляват правителството, а то управлява държавата. Тъй като у нас икономиката ни е равна на нула и далаверата и чалгата управляват държавата ни, значе нямаме и силна и редпектиращата всеки държава. Вземи и се просвети, кой управлява и стой зад правителствата в Германия, САЩ, Франция, Япония, та дори и Русия.
149
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да слушаш музика като в Пакистан, а да искаш да живееш като в Швеция например. Има си връзка м/у културата на един народ и икономическото му състояние. И след като 90% от хората са чалгосани, не е трудно да се разбере защо сме на този хал
148
1
 
3
 
! Отговори
Борис преди 10 години
Георгиев, добре и верно си го казал, както винаги. Това си е азбучна истина, но "умниците", които настървено те плюят не са си направили труда да попрочетат оттук-оттам. Все пак живеем във века на Информацията. Ние, жизнерадостните антикомунисти, дето пеехме с теб "Комунизмът си отива" в сухото фонтанче пред партийннио дом, те поздравяваме! Читави хора в политиката трудно се намират, но бавно и мъчително кретаме във вярната посока. А наздраве, през юли ще къркаме домашна и бистрим политиката.
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ееех Васко, какви славни времена бяха преди - ходеше в Панорама като интелектуалец,излъчваха всичките ти песни по радиото и телевизията.Само Нона Йотова (любовница на тогавашния министър на ВР) беше по-популярна от тебе.
146
8
 
4
 
! Отговори
Яне преди 10 години
Васко Кръпката за какъв се мисли - за преподавател по иконоимка ли? Аман от икономисти като Васко Кръпката, като Алексей Петров и други подобни самозванци, които само заблуждават народа!!!
145
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето малко от "творчеството" на Кръпката:"Кът няма биръ, шъ съ умиръ"Ако това не е долнопробна чалга, кое е?
144
1
 
9
 
! Отговори
. преди 10 години
Добре би било преди да коментираме творчеството и качествата на някой музикант, композитор или изпълнител, да сме запознати за какво става дума. Май тук повечето чели-недочели, чули-недолчули пишат откровени глупости само и само да кажат нещо. Слушайте си примитивните чалгии и не се изказвайте неподготвени. ***!
143
6
 
8
 
! Отговори
. преди 10 години
Прочетох няколко коментара, как държавата била добър стопанин, как строила, произвеждала компютри "Правец" и други подобни... Не се сдържах.... Беше добър стопанин за някои, които само се правиха, че работят. Беше добър стопанин, защото позволяваше да се краде от заводи и предприятия и да се харчи на нейния гръб. За това ли ви е мъчно? А да и за народната власт, която гласуваше 99.99% ЗА! И сега ревете за бай Тошо и се оплаквате как държавата не правила нищо. Тя произведе само готованци, които са свикнали всичко да им се поднася на готово.
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мальоци нищо не разбирате в големите и силните държави всичко се контролира и управлява от държавата затова има държава бе безмозъчни друг е въпроса кой управлява държаватаако са *** тя става колония ако не са подлоге си остава държавав момента в българия държава нямаако имате нещо в главите вдявайте
141
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
веско маринов пее и независима какви са му тежбите политически си пее хубаво и е певецама тоя *** да го слагат до певците това си е направо мизерияпри комунистите такава мизерия неможеше да имаза жалост сега я има и си има почитатели
140
1
 
7
 
! Отговори
Шира (16г.) преди 10 години
Анонимен, абе ти толкоз безмозъчен ли си или само аз така мисля?! този ти коментар - "Кръпката и Веселин Маринов са ми еднакво неприятни - и двамата са некадърни музиканти, които използват политиката за повече известност." Ти чувал ли си що е ритъм, мелодия, смисъл, идея и тем подобни? Знаеш ли какво е блус? Познаваш ли Васко, че да казваш че бил използвал политиката за известност? П.С: надявам се да си млад човек, та да са такива разсъжденията ти, ако си възрастен - уви, накъде отива народа!