Седмица с Dnes.bg: Подслон, Cinderella и Mr Big

И още: нов албум на Vendetta, концерти на Пабло Хелд и Popa Sapka
Обновена: 13 юни 2011 10:16 | 13 юни 2011 07:06,
0
Седмица с Dnes.bg:  Подслон, Cinderella и Mr Big
Mr. Big. Снимка: Loud Concerts

13 юни, понеделник

ПРЕМИЕРА

Мъртвешко пробуждане
Между сънищата и реалността, живота и смъртта, бившата си приятелка и отнякъде появила се наркоманка, Дилан е депресиран погребален агент, който планира инсценирането на собствената си смърт, без да може да определи ясно, дали вече не се е случила. „Мъртвешко пробуждане“ е психотрилър с мъртвешко бледи герои, объркан сюжет, тайни, заровени в миналото и неочакван обрат в стил „Шесто чувство“ накрая.

Супер 8
30 години след успеха на "Извънземното" (E.T), Стивън Спилбърг отново посяга към любимата си тема. Този път обаче – само в позицията на продуцент на новия фантастичен ешкън „Супер 8“. В него на режисьорския стол сяда Джей Джей Ейбрамс (Lost, „Стар Трек“, „Мисията невъзможна 3“), който е и автор на оригиналния сценарий. Филмът разказва за група деца от малък град в Охайо вманиачени по театралния грим, чудовищата и страшните истории. Те снимат аматьорски филм на лента супер 8 мм, когато неволно стават свидетели на жестока влакова катастрофа, която отприщва серия страховите индиценти. Още – тук!

Подслон
Пълнометражният дебют в игралното кино на Драго Шолев разказва историята на 12-годишния Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, който се изживява като пънкар. Баща му не може да разбере защо. След като е бил добър с него, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. Филмът е камерен и в него участват три деца и двама възрастни – Янина Кашева и Цветан Даскалов. Още – от самия режисьор тук и тук! „Подслон“ е носителят на голямата награда в Международния конкурс на София филм фест и на отличието за "Най-добър филм" на Наградите на българската филмова академия. Вероятно и най-брилянтният сценарий в българското кино в последните 15 години.

МУЗИКА

Dan Koloff, Deadrise, Outrage, First Blood, Vendetta

Това лято ще бъде белязано с излизането на дългоочаквания чисто нов албум на чудовищата на българския хардкор Vendetta! След като се завърнаха триумфално преди 2 години, сега Vendetta ще ни посекат с втория си дългосвирещ удар „Време разделно”. Ще го представят в компанията на българските групи Dan Koloff и Outrage, сърбите Deadrise и специалните гости от САЩ First Blood - една от най-яките и актуални групи на съвременната американска хардкор сцена. Датата на First Blood в София е част от голямото им Европейско турне по случай нашумелия последен албум Silence is Betrayal. След финала на концерта, партито ще продължи с екслузивен хип-хоп/хардкор сет на DJ Rawland.
Mixtape 5
13 юни (понеделник), 19:30

14 юни, вторник

ТЕАТЪР

Животът е сън
Част от софийската програма на фестивала Варненско лято, постановката "Животът е сън" е продукция на Театр де ла Плас – Лиеж, Белгия с режисьор Галин Стоев - един от малкото български творци, чиито спектакли са попадали в официалната селекция на най-големия международен театрален фестивал в света – Авиньон, и единственият българин, поставял на сцената на Комеди Франсез в Париж.
Класическата пиеса на испанския драматург Калдерон де ла Барка е една от най-красивите барокови приказки в европейския театър. Зад историята на полския принц Сехизмундо, прекарал целия си живот в отдалечена кула, затворен от собствения му баща- повярвал в пророчеството, че синът му ще провали кралството - проблясват по-сложните философски въпроси за невидимата граница между реалност и илюзия.
Театър София
14 юни (вторник), 19.00

SOFIA DESIGN WEEK

Компот колектив

Компот Колектив е продуцентска къща за анимация, създадена в края на 2008 в София от Мария Станишева, Иван Богданов и Весела Данчева. Целта на организацията е да представи уникални визуални стилове, като инициира многообразни анимационни проекти. Компот представлява мрежа от автори с отличаващи се стилове и предходен опит, които са базирани в няколко европейски държави. В момента колективът обединява 14 автори от 5 европейски държави. Компот работи както по независими филмови проекти, така и по рекламни продукции, музикални видеоклипове, визии на събития, илюстрации и комикси. Селекцията включва 24 кратки анимационни филми, дело на 6 режисьора от цял свят.
Централна минерална баня
14 юни (вторник), 21.00

15 юни, сряда

МУЗИКА

Cinderella, Mr Big
Cinderella и Mr. Big ще направят общ концерт в Зимния дворец в София на 15 юни. Двете банди ще забият заедно, удовлетворявайки желанието на десетки фенове да ги видят на една сцена. Те ще бъдат ко-хедлайнери. И двете групи пристигат в оригиналните си състави в България. Още - тук и тук!
Зала Фестивална
15 юни (сряда), 20.00

Popa Sapka

Popa Sapka са румънско явление с интернационално звучене, познато у нас покрай страхотния си концерт на миналото издание на Spirit Of Burgas и последвалите го лайфове в София и Варна. Формацията пее на руски, румънски и английски, а стилът е модерният напоследък джипси пънк - акордеони, клавири, китари, бас, барабани и абсолютен купон!
Pork Pie
15 юни (сряда), 20.00

Пабло Хелд

В София ще свири младата сензация на европейската джаз сцена Пабло Хелд. Германският пианист и композитор е роден на 27 декември 1986 г. и още дебютният му албум Forest of Oblivion е високо оценен от критиката с множество положителни рецензии в пресата. На 23 годишна възраст той вече има издаден и втори албум – Music, с още по-ярък и отличаващ се профил, а през 2010 на пазара излиза и третият - Glow. Българската публика ще се наслади на песни от всички тях. Още за концерта!
15 юни (сряда), 20.00

ТЕАТЪР

Битие 2
Текст на един от най-нашумелите драматурзи в света – Иван Вирипаев. Базиран е върху писма, монолози и песни на лекуващата се от шизофрения учителка Антонина Великанова, за която отиват и парите от платените авторски права на текста. Режисирани от Николай Ламбрев-Михайловски, в постановката се раздават младите актьори Савина Бързева, Дамян Тенев и Илиян Марков. Драматургичният експеримент ги води от обърканото бръщолевене, през трансовото пеене на мръсни песни, до гигантските и по руски дълбоко развити въпроси за Господ, любовта, смисъла и вселената.
Театрална работилница Сфумато
15 юни (сряда), 19.00

16 юни, четвъртък

ТЕАТЪР

Лалугер
Моноспектакълът на Николай Урумов “Лалугер” е по номинираната за Аскеер за драматургия пиеса на Александър Урумов. Представлението е смешно сбогуване с едно отиващо си време, с едно забравено пространство, в което все още живеят хора. Главният герой Дянко Лалугера живее именно в такъв далечен край на България – напълно невидим, погледнато от София. Но нека никой не го подценява - макар и рядко, той идва в столицата. Този път е дошъл тук по специално поръчение на брат си, за да донесе готови документи по европроекти. Големият проблем обаче е един защитен вид лалугер, който се е заселил точно във фамилната им земя и пречи да се одобри проекта. Дянко е простоват и смешен човеколюбец, непохватен селски приказливец, добър и наивен. И в тая доброта и наивност човек може през смях да открие себе си – оня някогашен себе си, който уж е смятал за отдавна изгубен...
Театър Българска армия
16 юни (четвъртък), 19.00

Macrophone
Една от най-добрите български групи - Macrophone ще представи новия си сингъл Impressed?.
Парчето е част от дебютния им албум Contract For a Contact - един от най-качествените рок записи, които са се появявали на алтернативната сцена у нас в последните години. На концерта ще чуем всички парчета от него, а вероятно - и чисто нов материал.
Sofia Live Club
16 юни (четвъртък), 21.00

КИНО

Самотата на простите числа

Простите числа се делят само на себе си и на единица. Някои от тях обаче имат „близнаци" - число, от което ги дели само едно число. Например 3 и 5, 17 и 19. Аличе и Матия са такива близнаци - винаги близки и винаги разделени. „Самотата на простите числа" е красивата история на тяхната самота. В книгата си Паоло Джордано майсторски изследва чувствата на две крехки и отчаяни души, които не губят надежда, че ще намерят мястото си в света. Във филма по романа режисьорът Савелио Констанцо се опитва да пресъздаде на екран магията на литеаратурното явление...
Дом на киното
16 юни (четвъртък), 18:00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари