Седмица с Dnes.bg: Kansas, Шиниъд О`Конър

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 20 юни 2011 10:42 | 20 юни 2011 10:41,
2
Седмица с Dnes.bg: Kansas, Шиниъд О`Конър
Шиниъд О`Конър. Снимка: sinead-oconnor.com/SME

20 юни, понеделник

ПРЕМИЕРА

Напускам те
Любовта е лудост на всички възрасти, но ако това е чудесна предпоставка за комедия през 20-те и тийн годините, то на самия финал на 40-те по-скоро дава признаци за драма. Такъв е жанрът на във филма „Напускам те” на французойката Катрин Корсини. В него великолепната Кристин Скот Томас е жена в семейство с уреден и предвидим живот, която изведнъж претърпява животопроменяща среща със строителния работник Иван. Заформя се на пръв поглед класически любовен триъгълник, от който обаче актьорите и режисьорът изграждат впечатляващи образи, които достигат много по-дълбоко от първичната страст и показват как може да се промени човек, воден от силата на емоциите и желанията си.

Нещо назаем
В романтичните комедии винаги печелят добрите и смотаните, но преди това някак закономерно отнасят всички кофти неща, необходими, за да достигнат до просветлението и наградата. Същото е и в „Нещо назаем“ по романа на Емили Грифин. Сюжетът се върти около срамежливата самотна юристка Рейчъл Уайт (Дженифър Гудуин), която изпуска любовта на живота си от нерешителност – качество, нетипично за най-добрата й приятелка Дарси (Кейт Хъдсън), която веднага го отмъква. Малко преди сватбата им обаче Рейчъл и Декс се оказват в леглото заедно с всички угризения и съмнения за пътя, който са поели. Черешката на тортата е „приятелското“ включване на сексапилния Итън...

МУЗИКА

Kansas
Прогресив рок иконите, на които дължим не един вечен хит, включително титаничния Dust in the Wind, идват за втори концерт у нас, след като пред преди три години препълниха зала 1 на НДК и душите на над 4000 български рок фенове. Сега пак е време да чуем на живо в оригинал песни като Point of Know Return, Miracles Out Of Nowhere и много други, в изпълнение на Рич Уилямс, Стив Уолш, Били Гриър, Фил Еърт и Дейвид Рагсдейл.

ТЕАТЪР

Хоровод на любовта
2 години след великолепния си спектакъл "Колекцията" по пиесата на Харолд Пинтър, Антон Угринов се завръща с нова премиера на малката сцена в Сфумато. Този път – по пиесата на Артур Шницлер "Хоровод на любовта", която представя 10 преплетени истории за привличане и отблъскване, разказани с чувство за хумор. Спектакълът се занимава с чувствата и еротиката в човешките взаимоотношения и търси отговор на въпроса защо всичко, което направим в любовта, се оказва грешка... Участват млади и талантливи актьори от класа на проф. Атанас Атанасов, които завършват НАТФИЗ тази година. Определено си заслужава да ги проверите!
Сфумато
20 юни (понеделник), 19,00

21 юни, вторник

МУЗИКА

Трио Розенберг
Холандското трио Розенберг, в чийто състав влизат Щохло Розенберг, Нуше Розенберг и Нони Розенберг, ще представят новия си албум Djangologists у нас. Стилът е характерен джипси джаз, а вдъхновителят, на когото е посветена тавата – легендарният Джанго Райнхард.
Sofia Live Club
21 юни (вторник), 21,00

ТЕАТЪР

Канкун
След блестящата кримка „Шведска защита“ актьорският състав, воден от режисьора Бина Харалампиева, е готов с новата си постановка по нашумелия испански драматург Жоржи Галсеран. Отново на ръба между комедията и драмата, постановката се върти около вечното колебание при избора на партньор в живота, на границата между реалното и възможното.
Малък градски театър Зад канала
21 юни (вторник), 19,00

КИНО

Нова българска анимация
Специална прожекция ще представи новата българска анимация чрез 5 от най-интересните филми в последната година – "Ало, такси" на Иван Веселинов, "Заедно" на Калина Дечева, "Мухата" на Господин Неделчев, "Папагалски залъгалки" на Цветомира Николова и Анна Харалампиева и "Щастливо плаване" на Владимир Шомов. Пробвайте докъде сме стигнали, после да няма изненадани...
Дом на киното
21 юни (вторник), 19,00

22 юни, сряда

МУЗИКА

Шиниъд О`Конър
Позабравената бунтарка Шиниъд О'Конър (Sinead O'Connor) ще гостува за първи път в България в рамките на десетото юбилейно издание на фестивала "Арена музика". Познаваме я благодарение на вечния мегахит Nothing Compares 2 U и атаките към католическата църква, увенчани с разкъсване на снимка на папа Йоан-Павел II по телевизията, донесло й редица сериозни неприятности. У нас ще представи новия си албум Home. Още – тук!
Национален дворец на културата
22 юни (сряда), зала 1, 20,00

КИНО

Боговете сигурно са полудели
Класическата комедия, която е изпълвала не една неделна киновечер пред телевизора, сега може да бъде гледана и на голям екран. Сюжетът й започва в пустинята Калахари – място, което цивилизацията не си е и помисляла да навести. Един местен туземоподобен човечец намира невиждано чудо – бутилка от кока-кола. След дълго чудене за какво може да служи, той решава, че трябва да го върне на боговете, които са си го изпуснали. Посоката го отвежда на повече от странно (и умопомрачително за публиката) пътешествие.
Одеон Филмотечно кино
22 юни (сряда), 19,30

23 юни, четвъртък

ТЕАТЪР

Откат
След брилянтния дипломен „Пухеният“ младият режисьор Стайко Мурджев поставя втората пиеса на Захари Карабашлиев на театрална сцена. „Откат“ се движи между фикцията и действителността, гротеската и реалността, иронията и самоиронията. Съвременният фрагментарен сюжет е доразвит с езика на сценографията, 3D анимация, пластика и оригинална музика. Свързващото звено са срещите на един писател с неговите герои, при които виждаме как той претворява слабата пиеса на живота си в силен текст. Типична модерна драматургия с адекватно, динамично и оригинално решение.
Театър Българска армия
23 юни (четвъртък), 19,00

КИНО

Риба, наречена Уанда
Седмицата на ретро комедиите в Одеон ще ни срещне и с класиката на режисьорите Чарлс Крайтън и Джон Клийз "Риба, наречена Уанда". Филмът е абсурдистка история за обир на диаманти, довел до невероятно смешни последици. Героите са ексцентрици, обладани от маниакални или пагубни страсти, като отчаяната любов към тропически рибки…
Одеон Филмотечно кино
23 юни (четвъртък), 17,30

ПАРТИ

ROBOTЩINA
ROBOTЩINA ще събере стари и нови проекти в екстремния дръм енд бейс и дъбстеп на сцената у нас. Сред тях е група R.O.B.T.F – проект с дълга история, стартирал с първия опит за поставяне на електро-акустичен дръм енд бейс на сцена. Колоритният екземпляр Targy пък е един от основателите на H.M.S.U. и своеобразен доайен на сцената в България, а в последно време и крайно пристрастен към качествения текстеп. Програмата ще бъде открита от чаровната F0rtunah, която плахо, но изключително професионално зае предни позиции в надигащата се дъбстеп вълнà, представяйки най-футуристичните, изпълнени с бас вибрации future-garage интерпретации на стила. Дуото Hyperqube, освен с предизвикателната си визия на сцена, предизвиква публиката и с дръзката заявка за най-прогресивната синт-поп-басс формация с композиции, вариращи от дъбстеп през дръм енд бейс до брейкор. Изобщо събитието ще събере всякакви музикални фрийкове...
Inside
23 юни (четвъртък), 22,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: kansasШиниъд ОКонър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Шанейд преди 12 години
Шанейд тъпчовци, не Шиниъд...
1
2
 
1
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
Кат знаем кой организира тез концерти, нема да е странно да стане като със Сонисфиър :(На *** от ВЕС вече не вервам и за 2 ст.