Eli Lilly знаела за страничните ефекти на лекарството Прозак

Много пациенти, приемащи антидепресанта, са били склонни към самоубийство и враждебност
4 яну 2005 12:02,

Вътрешнофирмен документ, който се предполага, че принадлежи на фармацевтичната компания Eli Lilly и бе оповестен в понеделник, показва, че производителят на лекарства е имал данни още преди 15 години, разкриващи, че пациентите, които приемат антидепресанта Прозак, са много по-склонни към самоубийство и враждебност в сравнение с хора, приемащи друг вид антидепресанти, съобщи CNN.

 

Отделно става ясно, че компанията се е опитала да ограничи информацията за страничните ефекти от лекарството.

 

Документът, датиращ от 1988 година, разкрива, че 3.7% от пациентите са опитали да се самоубият докато са приемали Прозак, което е над 12 пъти повече от случаите при хора, приемащи други широко разпространени антидепресанти.

 

В документа са описани 14 198 случая на клинична терапия с флуоксетин – генеричното название на Прозак. В него се допълва, че 2.3% от употребяващите лекарството са страдали от депресия, съпроводена от психоза, а 1.6% от пациентите са имали инциденти, причинени от враждебността им.

Това е два пъти повече от регистрираните подобни случаи при пациенти, употребяващи друг вид антидепресанти. Съществуването на документа бе оповестено миналата седмица от British Medical Journal. Редакторите казват, че той е изчезнал преди 10 години, при дело за убийство, а сега е изпратен на американската агенция за храните и лекарствата. 

 

Говорител на Eli Lilly заяви, че компанията е очаквала оповестяването на предполагаемите вътрешофирмени документи, но не може да коментира, докато не ги види.

 

Според British Medical Journal, документът е изчезнал през 1994 година, по време на делото срещу Джоузеф Уесбекър, който е убил осем човека на работното си място в Луисвил пет години по-рано, докато е бил на лечение с Прозак. Тогава Уесбекър е застрелял и себе си.

 

В гражданско дело, заведено срещу, роднини на жертвите обвиняват компанията, че отдавна е знаела за страничните ефекти на лекарството, включително и за предполагаемата му роля при увеличаването на склонността към насилие у пациентите, които приемат Прозак.

 

Първоначално фармацевтичният гигант спечели делото, но по-късно бе накаран да признае, че е сключил тайно споразумение с ищците по време на делото, което означава, че присъдата е невалидна.

 

Наскоро американската агенция по храните и лекарствата предупреди, че антидепресантите могат да имат странични ефекти, като тревога, внезапна паника, безсъние и агресия.

 

В сайта на Eli Lilly се казва: “Доколкото е известно на компанията, никога не са съществували предположения за липсващи документи от делото на Уесбекър или никое друго дело, включващо компанията. Още повече, публичното оповестяване на данни за безопасността и ефикасността на флуоксина винаги е било цел на Eli Lilly”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание