Откриха горещ телефон за информация за болестта хепатит

Броят на установените заболели от разновидностите на хепатита у нас за миналата година е 5410
На новооткрита телефонна линия 070010515 всеки може да получи информация за болестта хепатит, начините на заразяване и лечението й, обяви пред журналисти Пенчо Панайотов, председател на Националното сдружение на борба с хепатита "Хепасист".

До момента практиката при установяване на наличието на хепатитен вирус при даряване на кръв е болните да не бъдат уведомявани за това, каза Панайотов. По думите му процедурата е данни за заразената кръв да се изпращат в инспекциите за опазване и контрол на общественото здраве /бившите ХЕИ/, откъдето са длъжни да информират личния лекар на дадения пациент, който от своя страна да информира заразения.

В голяма част от случаите информацията се губи, вследствие на което заразеният не разбира навреме, че е носител на вируса на хепатит, допълни Панайотов.

По данни на Националния център по здравна информация броят на установените заболели от разновидностите на хепатита у нас за миналата година е 5410, но се предполага, че неустановените случаи са многократно повече, заяви проф. Константин Чернев, национален консултант по гастроентерология.

Триста милиона са болните от хепатит в света, като тази тенденция е за увеличаване и тя ще продължи, докато не бъде открита ефективна ваксина, допълни проф.Чернев. За момента ваксина срещу хепатит С не е открита.

Само между 10-15 на сто от инфектираните с хепатит разбират, че са заразени, поясни проф.Чернев. Останалите, по думите му, ако не се изследват, няма да разберат, че носят вируса на хепатит.


Спонсорирано съдържание

Полезни храни за щастлива и здрава вагина
Полезни храни за щастлива и здрава вагина

Полезни храни за щастлива и здрава вагина

10 начина да откажете цигарите
10 начина да откажете цигарите

10 начина да откажете цигарите