Откриха горещ телефон за информация за болестта хепатит

Броят на установените заболели от разновидностите на хепатита у нас за миналата година е 5410
12 май 2005 13:14,
На новооткрита телефонна линия 070010515 всеки може да получи информация за болестта хепатит, начините на заразяване и лечението й, обяви пред журналисти Пенчо Панайотов, председател на Националното сдружение на борба с хепатита "Хепасист".

До момента практиката при установяване на наличието на хепатитен вирус при даряване на кръв е болните да не бъдат уведомявани за това, каза Панайотов. По думите му процедурата е данни за заразената кръв да се изпращат в инспекциите за опазване и контрол на общественото здраве /бившите ХЕИ/, откъдето са длъжни да информират личния лекар на дадения пациент, който от своя страна да информира заразения.

В голяма част от случаите информацията се губи, вследствие на което заразеният не разбира навреме, че е носител на вируса на хепатит, допълни Панайотов.

По данни на Националния център по здравна информация броят на установените заболели от разновидностите на хепатита у нас за миналата година е 5410, но се предполага, че неустановените случаи са многократно повече, заяви проф. Константин Чернев, национален консултант по гастроентерология.

Триста милиона са болните от хепатит в света, като тази тенденция е за увеличаване и тя ще продължи, докато не бъде открита ефективна ваксина, допълни проф.Чернев. За момента ваксина срещу хепатит С не е открита.

Само между 10-15 на сто от инфектираните с хепатит разбират, че са заразени, поясни проф.Чернев. Останалите, по думите му, ако не се изследват, няма да разберат, че носят вируса на хепатит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание