Дебне ни изключително опасна и заразна кучешка болест

Опасно и за хората заразно заболяване при кучетата - лайшманиоза, е установил за пръв път в България доц. Илия Цачев от ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора
3 фев 2007 14:30,
Дебне ни изключително опасна и заразна кучешка болест
Кучетата са и "резервоар" на инфекцията от лайшманиоза, и боледуват от нея. Снимка: Булфото
Опасно и за хората заразно заболяване при кучетата - лайшманиоза, е установил за пръв път в България доц. Илия Цачев от ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

Той направи научно съобщение за това на състоялата се в Силистра кръгла маса, в която участваха ветеринарни лекари от страната, занимаващи се с дребни животни.

Според доц. Илия Цачев лайшманиозата не е ново заболяване, но за него се пише твърде малко. "За пръв път имах възможността през миналата година да го диагностицирам при кучетата, тъй като те са и "резервоар" на инфекцията, и боледуват", каза доц. Илия Цачев.

Лекарят обясни, че лайшманиозата е изключително опасно за хората заразно заболяване. Разпространява се и чрез комарите. Среща се често в Турция и Гърция, но го има у нас - предимно в Южна България.

Годишно в страната ни се регистрират между 15 и 25 случая на лайшманиоза. Смъртността понякога достига до 20 на сто от заболелите - по-висока от смъртността от птичи грип, твърди доц. Илия Цачев. Неговото откритие дава възможност не само за навременно диагностициране и лечение, но и за по-ефективни мерки за максимално ограничаване на заболяването.

Организатор на кръглата маса в Силистра бе тукашният ветеринарен лекар и собственик на ветеринарна клиника д-р Йовко Хараланов. По неговите думи в големите градове всяко трето домакинство отглежда домашни любимци.

Видовото разнообразие на отглежданите в домашни условия животни става все по-голямо и интересът към тази дейност се засилва, смята д-р Йовко Хараланов. Затова той е създал интернет-форум www.vvcbg.com, където професионално се обсъждат въпроси, свързани с отглеждането на животните.

В работата на кръглата маса участва и председателят на Българската ветеринарно-медицинска асоциация за дребни животни д-р Бойко Георгиев. Той съобщи, че на подготвяния за 1-3 юни седми конгрес на асоциацията като основен проблем ще бъде обсъждан мениджмънтът на ветеринарната практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание