Дебне ни изключително опасна и заразна кучешка болест

Опасно и за хората заразно заболяване при кучетата - лайшманиоза, е установил за пръв път в България доц. Илия Цачев от ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора
3 фев 2007 14:30, Видка Атанасова
Дебне ни изключително опасна и заразна кучешка болест
Кучетата са и "резервоар" на инфекцията от лайшманиоза, и боледуват от нея. Снимка: Булфото
Опасно и за хората заразно заболяване при кучетата - лайшманиоза, е установил за пръв път в България доц. Илия Цачев от ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

Той направи научно съобщение за това на състоялата се в Силистра кръгла маса, в която участваха ветеринарни лекари от страната, занимаващи се с дребни животни.

Според доц. Илия Цачев лайшманиозата не е ново заболяване, но за него се пише твърде малко. "За пръв път имах възможността през миналата година да го диагностицирам при кучетата, тъй като те са и "резервоар" на инфекцията, и боледуват", каза доц. Илия Цачев.

Лекарят обясни, че лайшманиозата е изключително опасно за хората заразно заболяване. Разпространява се и чрез комарите. Среща се често в Турция и Гърция, но го има у нас - предимно в Южна България.

Годишно в страната ни се регистрират между 15 и 25 случая на лайшманиоза. Смъртността понякога достига до 20 на сто от заболелите - по-висока от смъртността от птичи грип, твърди доц. Илия Цачев. Неговото откритие дава възможност не само за навременно диагностициране и лечение, но и за по-ефективни мерки за максимално ограничаване на заболяването.

Организатор на кръглата маса в Силистра бе тукашният ветеринарен лекар и собственик на ветеринарна клиника д-р Йовко Хараланов. По неговите думи в големите градове всяко трето домакинство отглежда домашни любимци.

Видовото разнообразие на отглежданите в домашни условия животни става все по-голямо и интересът към тази дейност се засилва, смята д-р Йовко Хараланов. Затова той е създал интернет-форум www.vvcbg.com, където професионално се обсъждат въпроси, свързани с отглеждането на животните.

В работата на кръглата маса участва и председателят на Българската ветеринарно-медицинска асоциация за дребни животни д-р Бойко Георгиев. Той съобщи, че на подготвяния за 1-3 юни седми конгрес на асоциацията като основен проблем ще бъде обсъждан мениджмънтът на ветеринарната практика.

Спонсорирано съдържание

Вълшебните полезни свойства на трънката
Вълшебните полезни свойства на трънката

Вълшебните полезни свойства на трънката

Храни, изгарящи мазнини (галерия)
Храни, изгарящи мазнини (галерия)

Храни, изгарящи мазнини (галерия)