Европейският парламент предприема мерки за Хепатит С

На заседание на Европейския парламент днес пред пленарна зала бе изчетена Писмената декларация за Хепатит С
15 мар 2007 16:29,
На заседание на Европейския парламент днес пред пленарна зала бе изчетена Писмената декларация за Хепатит С.

С приемането на тази декларация, Европейският парламент задължава Европейската комисия да предприеме конкретни мерки относно скрининга за Хепатит С, осигуряването на ранна диагностика и по-широк достъп до лечение и медицински грижи в страните членки на ЕС.

Декларацията събра безпрецедентна подкрепа и бе подписана от над 400 членове на Европейския парламент. Основен принос за огромния й успех имат усилията на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) като цяло и в частност на “Хепасист”.

Декларацията бе внесена в Европейския парламент от депутатите Йоланта Дикуте, Джон Бауис, Стивън Хюз, Фредерик Рийс и Томас Улмер. Те изразиха специални благодарности към българските депутати в институцията, мнозинството от които са разписали декларацията.

През последните два месеца Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист”, член на ELPA, положи изключителни усилия за разпространението на Декларацията сред депутатите от Европейския парламент.

За това време бяха проведени над 150 персонални срещи на представители на “Хепасист” с депутати и техните асистенти и им беше представена както Декларацията, така и огромната здравна и икономическа значимост на проблема Хепатит С в европейски мащаб. Проблемът Хепатит С засяга 12 милиона европейци и 180 милиона души по света.

“Ранно диагностицираните пациенти имат шанс да се излекуват и да избегнат сериозните усложнения като цироза и рак на черния дроб”, обясни г-жа Надин Пиорковски, президент на ELPA, която подкрепя инициативата. “Днес Хепатит С се нарича “тих убиец”, тъй като мнозинството от засегнатите от вируса пациенти не знаят, че са заразени. Следователно решението на Европейския парламент е една важна стъпка към елиминирането на тази нетърпима ситуация”, добави тя.

“Надяваме се налагането на европейски норми да помогне за решаването на проблемите на болните от хепатит в България”, заяви д-р Станимир Хасърджиев, секретар на “Хепасист”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание