7,20 лв. - здравна вноска за безработни

Вноската скача, защото от 2008-ма минималният осигурителен доход стана 240 лв. (220 лв. през 2007 г.)
25 яну 2008 11:42,
9
7,20 лв. - здравна вноска за безработни
Снимка: Dnes.bg

От 1 януари 2008 г. лицата, неосигурени на друго основание (безработни, които не получават обезщетение за безработица, социално слаби, неполучаващи социални помощи и др.) трябва да внасят месечно не по-малко от 7,20 лв. за задължително здравно осигуряване, съобщиха от Националната агенция по приходите.

От началото на тази година новият размер на минималния осигурителен доход е 240 лв. (220 лв. през 2007 г.).

Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 6% върху 120 лв.

Формуляр на декларацията за регистрация на самоосигуряващо се лице може да бъде намерен на интернет страницата на Националната агенция за приходите – www.nap.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 14 години
До Филип НиколовМного ми е интересно като си безработен как си плащаш вноските?!?!Явно аз нещо недоумявам от къде взимаш пари ? Би ли ме осветлил по въпроса за да започна и аз да си ги плащам!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
edin ot mnogoto... преди 14 години
neka zapo4na s tova....kogato izliazoh ot kazarma vav voeneta mi kni6ka me vodeha kato zidaro maza4..normalno sleh vav stroitelni voiski zakoieto mnogo sajeliavam 4e ne samo tiah a i izop6te niama kazarama v bg:)--ako ne e platena razbira se..po4nah rabota tuk tam pla6taha,,no sega i tuk i tam niama pak i biat:) sega sam na 31 izbiagah v germania,niama kak,,gadno e no maika balgaria nedava,kolkoto i da iskat horata da pomognat.ta nie sme kle4ki na po golemi te darvari,,taka 6et e,,:( :( :(
8
0
 
0
 
! Отговори
Димитров преди 15 години
Здравната каса е най корумпираната система която може да съществува.Ако не така нека някой да ме упровергае....Всички които като мен си плащат осигуровките и в крайна сметка като отида на лекар и наистина съм болен ми трябва платен отпуск за да ме прегледат което може и да се случи ако не съм умрял пред кабинета.Да не говорим ако се наложи операция и т.н нещо много спешно недай си боже лекарите са същите *** и те чакат само да дадеш парички и тогава те поглеждат с две очи. Защо не може като в цял свят да си плащаш осигуровките и да ти се натрупват и като се наложи да си тегли който си иска лекар от там а няма никаква прозрачност и тези пари са за скъпи коли и други такива на разни наши псевдо управници на ги *** всичките!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Идеята е държавата да наказва тези, които не са инициативни (т.е. не печелят пари).
6
0
 
0
 
! Отговори
Люси преди 16 години
Напълно съм съгласна всеки сам да си плаща здравните осигуровки, напълно съм съгласна който не си е платил да няма право на безплатно лечение, но не съм съгласна здравните осигуровки да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички, вкл. и за безработните, при забавяне да има лихва, в същото време ако си с прекъснати права и си плащаш за същия период да продължаваш да дължиш осигуровки и лихви (за една услуга плащаш 2 пъти + лихва) и не съм съгласна при това положение работещите да плащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и фонд безработица. Просто не виждам къде отиват тези пари, да не говорим за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ДОБРОВОЛНИ... глупости.Казано с други думи, човек работил 10 години на добра заплата, плащал всички осигуровки и данъци и разни глупости за безработица, когато остане без работа за 3 месеца освен, че няма никакви доходи, няма право на безплатно лечение, няма право дори на издаване на медицинско за нова работа безплатно и същевременно дължи здравни осигуровки и съответно лихва (ако не открадне от някъде пари за да си ги внесе навреме)..........Пълен абсурд, пълна недомислица, както се казва "*** работа"
5
0
 
0
 
! Отговори
Dr Ox Boli преди 16 години
KOGATO VLEZESH V MAGAZINA ,NIKOI NE TE PITA KAKAV SI.....AKO ISKASH DA SI KUPISH XRANA-SHE VZEMESH AKO IMASH PARI...TAKA E SAS ZDRAVEOPAZVANETO...MNOGO MARZELIVI BALGARI IMA I MALKO XORA,KOITO DA DAVAT SREDSTVA ZA ZDREVETO SI...NAPALNO PODKREPIAM DA SE PLASHA KAKTO PRI ZABOLEKARITE-INMASH PARI PRAVISH SI ZABITE,NIAMASH PARI,XODISH S 4ENETA....MOLIA SABUDETE SE BALGARI...
4
0
 
0
 
! Отговори
Филип Николов преди 16 години
Безработен съм. Внасям си сам вноските. Искам всички да го правят.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
... а аз питам обратното - как е възможно ***, които са здрави и прави, но не желаят да работят и не са изкарали и една надница през целият си излишен живот, да се търкалят с месеци по болниците и да се лекуват с порите, които ние внасяме, след като сме ги платили с труда, потта и кръвта си? КОЙТО НЕ ПЛАЩА - НЕ ПОЛУЧАВА - всичко останало са комунистически глупости... Лошото е че в България има комунизъм само за ***, а за Българите - див капитализъм.
2
0
 
0
 
! Отговори
ToOoNeR преди 16 години
Пълният парадокс на тази страна - лице след 12 месеца на трудова борса не се води безработен! Т.е. на реално ще му вземат 7.20 лв - това е възможно САМО в България!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 16 години
В България май няма кой да спазва законите и конституцията!Как е възможно официално регистриран безработен,без доходи, без собственност и спестявания да плаща каквото и да било!Какви са тогава ангажиментите на държавата и защо плащаме осигуровки!