Близките на загинал младеж с човечността си спасяват 4 живота

Сърцето, черния дроб и бъбреците на младеж в мозъчна смърт са експлантирани
1 фев 2008 12:51,
22
Близките на загинал младеж с човечността си спасяват 4 живота
Снимка: Булфото

В момента в Александровска болница започва операцията за трансплантация на бъбрек на пациент с тежко бъбречно увреждане, каза директорът на Изпълнителна агенция по трансплантации проф. Христо Куманов.

Той сподели, че на 30 януари дежурният реаниматор в Университетска болница „Света Анна“ във Варна д-р Стоян Стоянов, който е и координатор по донорство, е съобщил в ИАТ, че въпреки изключителните усилия на екипа, млад човек с тежка мозъчно-черепна травма не е могло да бъде спасен.

Неговата мозъчна смърт е била констатирана 24 часа преди това. Близките на младежа са дали съгласието си сърцето, черния дроб и бъбреците му да бъдат експлантирани и да спасят 4 човешки живота, подчерта проф. Куманов.

„Младият човек е кръвна група А+. От името на Агенцията искам да изразя дълбокото си уважение и признателност към близките на младия човек, които в този тежък момент са намерили най-човешкото в себе си и да дадат съгласието си, с което спасяват хора“, посочи професорът.

Веднага след това със самолет на Републиканската Бърза помощ за Варна заминават 6 специалисти от Университетска болница „Св. Екатерина“, 4 от ВМА и 4 от Александровска болница.

Веднага в София са извършени трансплантационните операции на тежко болни пациенти на сърцето (в „Св. Екатерина“) и черния дроб (във ВМА).

Вече два дни пациентите, на които са извършени операциите, са в добро състояние, каза проф. Куманов. Той допълни, че днес се правят и операциите на двама пациенти с тежко бъбречно увреждане от Търговище и Варна в Александровска болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 16 години
Исккрените ми съболезнования, и голямото ми възхищени към родителити.Намерили са човечност и добро сърце, не им е лесно.Поклон.
20
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Поклон Вам родители! Съболезнования за огромната Ви загуба. Аз знам какво е да загубиш дете и Ви се възхищавам от постъпката Ви.
19
0
 
0
 
! Отговори
sawowa преди 16 години
Хуманна постъпка.Достойни хора.Поклон пред Вас!!!Нека синът Ви почива в мир.
18
0
 
0
 
! Отговори
norm преди 16 години
Тури си това,което си написал,на презимето си и по-добре замълчи ***.Свалям шапка на родителите.
17
0
 
0
 
! Отговори
acho преди 16 години
Да почива в мир! Много достойна постъпка на роднините! Има и истински добри хора.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
мисля че все пак роднините на донора трябва да имат право да знаят при кого отиват органите. Така ще се пресече и търговията на черно с орагни и те наистина ще отиват при нуждаещи се, а не при този който бутне.
15
0
 
0
 
! Отговори
Gambino преди 16 години
Все пак са останали хора в тази пумиярска държава ! Искренни съболезнования и дано всички оперирани се възстановят !
14
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накура преди 16 години
Че органите са били трансплантирани безплатно на нуждаещи се българи. Като се има предвид, че на черно струват стотици хиляди. Нали виждам какво правят при кръводарителските акции - даряват кърв 150 студенти, а в протокола се пишат 10-15 литра максимум. Всичко останало се продава на черно.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
No comment
12
0
 
0
 
! Отговори
kkkk преди 16 години
Искрени съболезнования за загубата ви.Възхищавам се на хуманната постъпка.
11
0
 
0
 
! Отговори
цую преди 16 години
Преди два дни добре информиран български политик заяви, че има тъканна мафия, която изнася органи в чужбина. Изнесените количества са огромни. Затова има и перфектна организация, защото насреща идват сериозни пари. Темата е периферна и надали човекът я споменава, за да си вдига рейтинга. Дано тия органи са за наши болни.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това се казва човечност ! Дълбок поклон пред вам родители !
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
evala,poklon pred svetlata pamet na mom4eto i neka bog da blagoslovi tezi dobri roditeli za tiahnata blagorodna postapka!!! dano ima pove4e takiva hora
8
0
 
0
 
! Отговори
Р. преди 16 години
Бог да прости момчето.Най-искрени съболезнования на семейството!Поклон пред постъпката ви мили хора!Дано намерите утеха след тази тежка загуба!Бог да ви Благослови!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЕЗИ РОДИТЕЛИ МОЖЕ ДА ИЗПИТВА ЧОВЕК. НАПИШЕТЕ ТЯХНИТЕ ИМЕНА , ЗА ДА СЕ УЧАТ ОТ ТЯХНАТА ПОСТЪПКА И БЛАГОРОДСТВО. Така никога не могат да постъпят родителите на петров ,който се занимават със съдилища да изнудват за пари и да отправят заклинания.Още веднъж хиляди благодарности за тяхната постъпка. Къде сте господа журналисти да ни разкажете повече за тези родители?
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Поклон до земята,за човечността на тези добри хора.Мир на праха на момчето. Наистина думите немогат да стигнат за израз на благодарността.......... Нека се учим и помним
5
0
 
0
 
! Отговори
Men преди 16 години
Когато фактите говорят и боговете мълчат!По-някои път жестовете са по-силни от думите!Поклон пред близките на момчето!Почивай в мир!
4
0
 
0
 
! Отговори
Бърборинка преди 16 години
No comment
3
0
 
0
 
! Отговори
Eli преди 16 години
Слава Богу! Добрите хора не са свършили! Поклон пред близките на момчето!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
няма нужда от коментар!!!