Пластични хирурзи: Ботулинът не е опасен

Италиански експерти по пластична хирургия са на мнение, че ботулинът не е опасен при използването му за изглаждане на бръчките по лицето
2 фев 2008 11:05,
2
Пластични хирурзи: Ботулинът не е опасен
Снимка: utro.ru

Италиански експерти по пластична хирургия са на мнение, че ботулинът не е опасен при използването му за изглаждане на бръчките по лицето.

Случаите, в които са регистрирани рискови ситуации, са изключително редки, се казва в статия на вестник "Стампа". Той се позова на думите на Николо Скудери, завеждащ Катедрата по пластична хирургия в римския университет "Ла Сапиенца".

По този начин италианският експерт опроверга публикуваното тези дни в американската преса, според която ботулинът е бил причина за 16 смъртни случая и за серия от вредни странични ефекти при използването му в пластичната хирургия.

"Новината, че ботулинът е вреден и че е причина за смъртни случаи, е чиста доза фантазия", коментира Скудери.

Неотдавна американската асоциациция за потребителите Public Citizen предупреди, че използването на Botox е рисковано и поиска от американската агенция за контрол Food and Drug Administration да принуди производителите му да предупреждават за рисковете върху опаковките.

Според Скудери рисковете от използването на ботулина са изключително ограничени дори в сферата на терапията, която се прилага при пациенти с хронични нервни заболявания като невропатии и тежки дихателни проблеми.

Според експерта в италианската практика досега не е бил регистриран нито един смъртен случай заради използването на ботулин. Регистрирани са единствено някои нежелани ефекти, породени от лекарски грешки или от неправилно използване на ботулина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Естествено, че ще твърди така нали е пластичен хирург и ще остане без работа. Само потърпевшите могат да кажат.