Малкото пари водят до високата смъртност от лимфотома

Преживяемостта на болните с лимфома у нас е 25-30 % по-ниска, отколкото в ЕС
25 май 2008 13:12,
2
Малкото пари водят до високата смъртност от лимфотома
Снимка: Булфото

С 25-30% е по-ниска преживяемостта на болестта лимфом в България в сравнение с този показател в Европейския съюз, каза националният консултант по хематология доц. д-р Георги Михайлов.

Разликата е заради икономическите условия в различните страни и по-добрите условия за лечение в европейските страни, обясни експертът.

Според него заплащането за лечението у нас е недостатъчно, тъй като реалната цена е в пъти по-висока. Проблем за тази област на медицината е и липсата на кадри, посочи той.

В отговор на въпрос доц. Михайлов обясни, че около 60-70% от пациентите имат възможност да бъдат поставени в ремисия при адекватно лечение и около 60% от тях да преживеят още 5 години.

Над 70% от децата могат да бъдат излекувани изцяло при заболяване от лимфом. Годишно у нас се разболяват около 6000 души се заболяват от злокачествени заболявания на кръвта, а половината от лимфом.

Около 20 и 30 000 души са болните от лимфом, а около 300 000 са общо болните от злокачествени заболявания в България. Причините за заболяването са наследствени.

Има съмнения, че замърсяването на околната среда дават отражение върху това заболяване, уточни доц. Георги Михайлов.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Док преди 14 години
Лимфотома? В превод от латински значи " лимфорезачка" в свободен превод. Няма такова нещо! Оправете си заглавието. Аматьори!