Малкото пари водят до високата смъртност от лимфотома

Преживяемостта на болните с лимфома у нас е 25-30 % по-ниска, отколкото в ЕС
25 май 2008 13:12,
2
Малкото пари водят до високата смъртност от лимфотома
Снимка: Булфото

С 25-30% е по-ниска преживяемостта на болестта лимфом в България в сравнение с този показател в Европейския съюз, каза националният консултант по хематология доц. д-р Георги Михайлов.

Разликата е заради икономическите условия в различните страни и по-добрите условия за лечение в европейските страни, обясни експертът.

Според него заплащането за лечението у нас е недостатъчно, тъй като реалната цена е в пъти по-висока. Проблем за тази област на медицината е и липсата на кадри, посочи той.

В отговор на въпрос доц. Михайлов обясни, че около 60-70% от пациентите имат възможност да бъдат поставени в ремисия при адекватно лечение и около 60% от тях да преживеят още 5 години.

Над 70% от децата могат да бъдат излекувани изцяло при заболяване от лимфом. Годишно у нас се разболяват около 6000 души се заболяват от злокачествени заболявания на кръвта, а половината от лимфом.

Около 20 и 30 000 души са болните от лимфом, а около 300 000 са общо болните от злокачествени заболявания в България. Причините за заболяването са наследствени.

Има съмнения, че замърсяването на околната среда дават отражение върху това заболяване, уточни доц. Георги Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Док преди 15 години
Лимфотома? В превод от латински значи " лимфорезачка" в свободен превод. Няма такова нещо! Оправете си заглавието. Аматьори!