По-малко калории, повече живот

Без сладко и пържено, продължават да напомнят лекарите
23 юли 2008 08:32, Петя Славова
37
По-малко калории, повече живот
Абсолютно забранената храна, според лекарите. Снимка: БГНЕС

Нискокалорийните диети увеличават продължителността на живот, твърдят американски учени.

Експертите са стигнали до извода, че хората, приемащи не повече от 300-500 калории на ден, живеят по-дълго.

Според специалистите, това може да се обясни с факта, че по-малкото калории, постъпващи в организма на ден, понижават работата на определен хормон, който спира регулацията на обмяната на веществата.

Освен това по-малкото калории забавя стареенето на тъканите.

Изследователите стигнали до извода, че човек може да спре работата на този хормон, ако се откаже от сладките десерти, мазните хамбургери и пържените картофи.

Следващият етап на изследването продъжил с изучаване на изменението на тъканите при хората в зависимост от потреблението на калории.

Учените разделили участниците на две групи.

Първата трябвало да хапва между 300 и 500 калории на ден, а другите доброволци не спазвали толкова строга диета, но се занимавали със спорт.

Хората и в двете групи значително понижили масата на тялото си.

Само при хората от първата група обаче се виждало промяна на хормона, пречещ на щитовидната жлеза.

Затова пък общото схващане на диетолозите е, че такова количество калории е крайно недостатъчно за човешкия организъм и не се препоръчва дори на лица, които спазват много строга диета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Mari преди 15 години
ВСеки трябва да открие сам за себе си начин да се справи с килограмите. Ако иска да го направи по-бързо, трябва да се консултира със специалист. Причината е, че при всеки индивид има различна причина за наднормено тегло. Дюкан е неподходящ за хора с проблеми с бъбреците и черния дроб, например! По-добре е да се движите повече, ако сте млади!По-възрастните е за предпочитане да не "инават"на строго белтъчна храна, тъй като имат по-забавена обмяна и не е изключено да имат латентно заболяване на бъбреците или ч. дроб!С диетите - ВНИМАТЕЛНО!
15
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 15 години
Ти за колко време ги свали тези 31 кг и после как ти беше черния дроб,защото разбрах,че от тези ударни количества месо,черния дроб го понасял най-тежко.14-ти-благодаря много за съвета:) Нищо,че ме обиждаш-ще се направя че не съм го прочела:)
14
0
 
0
 
! Отговори
Мето преди 15 години
Мацко,освен,че имаш проблеми с килограмите,явно си и доста куха!Лапай здраво кебапи и кюфтаци и чакай да свалиш.Истината му е тичане,или ако не можеш от начало-ходене,бързо,поне 40 минути,много вода и само ЧИСТО МЕСО-пилешко,пуешко и т.н.Мазните кюфтета може и да са вкусни,но никога няма да свалиш с тях!Поздрави
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ванче, мойто дете, аз свалих 31кг с Дюкан. Ходи си земи книгата първо, прочети я и тогава почвай. Ти интернета го остави на нас...
12
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 15 години
Човек,като е дебел,хич не му е до секс.Неудобно му е да се съблече,не е подвижен...абе кво да ти кажа.Тъй че секса ще е след диетата на Дюкан:) Е,ако има ефект,де....
11
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 15 години
Ами аз книгата не съм я чела още,само в интернет прочетох какъв е принципа горе-долу и там пишеше,че първите 10 дни трябва да се яде месо/печено/,колкото искаш и когато искаш.Никакви зеленчуци,никакви плодове,никакв хляб-нищо друго,освен месо.Защо мислиш,че кебапчетата и кюфтетата не са подходящи?Нали са правени на скара,което предполага мазнините им да са излезли от тях?И защо само по 1 пържола на обед и 1 вечер-нали Дюкан не слага ограничения.Поне така пишеше в интернет.
10
0
 
0
 
! Отговори
Стояна преди 15 години
Скъпа, сигурна ли си, че кебапчетата и татарските кюфтета са от месо?А колко тлъстина има в тях? Ау гадно, как можеш да ги ядеш? Карай на всичко, но в малки количества!
9
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Просто като са гладни, живота им се вижда по-дълъг.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само здрав секс ще те оправи.И трета сняна на работа.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Познавам човек, който яде сладко и пържени картофи в промишлени количества, а по никакъв начин не му се е отразило на "хормоните, влияещи на стареенето". Даже изглежда много по-млад от колкото е.
6
0
 
0
 
! Отговори
Rada преди 15 години
300 -500 калории ??? навремето и в Освиенцим, са давали повече. Това е сериозна медия, уж. Тук четът и малки деца, и подрастващи, които често вземат всичко за чиста монета. Поправете си статията.
5
0
 
0
 
! Отговори
SDR преди 15 години
Къде видя кебапчета и татарски кюфтета в диетата на Дюкан? Мазнините са забранени там а кебапчетата и кюфтетата рядко ги правят САМО от ЧИСТО МЕСО и то НЕ СВИНСКО. И набиването също не се препоръчва там - по една пилешка пържола на обед и вечер ти е напълно достатъчна плюс много вода. Ако нямаш аномалии в метаболизма - за което е хубаво ПЪРВО ДА СЕ КОНСУЛТИРАШ С ЛЕКАР Дюкан си работи като слънце
4
0
 
0
 
! Отговори
tbby преди 15 години
По-голяма глупост не бях чел :)
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мацко, вземи първо прочети диетата ( в книжката)... кебапчета? татарски кюфтета? това го няма в никоя диета!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ako beshe taka, may-dalag jivot she se registrira v zonite po sveta kadeto ima glad! predstoi ni da gladuvame / otnasya se za pensionerite/ i vferoyatno shte jiveyat po dalgo. porednata napisana glupost bez da se kazva dori kakav e tozi hormon!
1
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 15 години
Аз пък от две седмици спазвам диетата на Дюкан според която трябва да се яде само месо колкото ти душа иска.По цял ден набивам кебапчета,пиле на грил,татарски кюфтета ,а пък грам не съм свалила и вече ме хваща яд.Мисля дали да не премина на ананасова диета,където се яде всичко,само без ананас.Тъй и тъй батак...