То бива, бива стрес, ама този в Чикаго...

Оказва се, че големият град носи и големи главоболия...
24 сеп 2008 08:06,
37
То бива, бива стрес, ама този в Чикаго...
В Чикаго не е шега работа... Снимка: tripadvisor

Катя Златкова, Чикаго

В началото на изминалата седмица, в едно от най-четените списания - „Форбс”, Чикаго оглави класацията за „най-стресовия град в Америка”.

Критериите, по които са били изследвани градовете, са процентът на безработица, цената на бензина, гъстотата на населението и замърсяването на околната среда и въздуха.

Екипът към списание „Форбс” е изследвал 40 района, вземайки предвид гореизброените индикатори.

Техният анализ се позовава и на данни от Бюрото по труда, Американската агенция за опазване на околната среда и  Бюрото по преброяване на населението.

Терминът „стрес” се използва за първи път от ендокринолога Ханс Силие през 1936 г.; стресът се определя като: "неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за преустройство или приспособяване" и оттогава тенденциозно стресът е удобна диагноза за всички и всякакви тревоги.

Според наблюденията на Силие промяната е основният стимулант за засилване на стреса. А жителите на градовете, които списание „Форбс” изследва, изживяват постоянни промени, причинени от глобални и локални, икономически и други вълнения.

Несигурността на здрава почва като наличие на работа, покрив над главата и разходи по живота наистина могат да доведат до състояния на безпокойство, потвърждава проф. Едуард Халоуел към медицинския отдел  в Харвард.

Това може да се почувства най-осезаемо в Чикаго според класацията на списание „Форбс”.

Процентът на безработица в Чикаго е 7,3%, градът е на осма позиция по замърсен въздух и е място, където всички шофират, а бензинът струва почти $ 4 на галон.

След Чикаго, в редицата „най-стресови градове” се подреждат Ню Йорк, Детройт, Лос Анджелис и Сан Франциско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
чирпан преди 15 години
братле, ти към селяните от форбс ли се обръщаш?! :)))) на амеркикански език хората искат да кажат, че в ел ей и ябълката си живеят живота, за разлика от чикаго - т.е. н.й. е станал провинция. ако е така според статистиците на форбс, то аз съм готова да си взема сака, чорапките, да оставя ветеринарията и да замина на село в ню йорк :))))) утре бих тръгнала!
15
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
Да, това е така. Изобщо големите градове не са добро място за живеене. Аз за това призовавам всички селяни, да си хващат бохчите, белите хавлиени чорапки, плетените пуловерчета от баба, черните сакове "адидас", и хайде обратно по родните места. Там е спокойно и хубаво, няма стрес, само чист въздух и спокойствие. Не ви трябва да си тровите нервите в този стресиращ град - София, скъпи селяни. Вървете си.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 12: И какво значи "много за техния стандарт"? Какво значи "затягат колатните"? Храната и ел.енергията там са по-евтини от БГ... И тук хората плащат наеми и кредити, ама вноските по тях не са 15-25% от доходите, а далеч над 50-60%Хич не ми ги защитавай горките Янки.. хахахаха
13
0
 
0
 
! Отговори
sn преди 15 години
А бе ти луд ли сиии? Нямали пари. Мой познат бачка в Чикаго бакшиш. Бачка 6м, връща се и си почива. В момента тук има 5 апартамента по курорти.
12
0
 
0
 
! Отговори
******* преди 15 години
I kakvi sa im mislish zaplatite ,Mario ?Mai ne si mnogo nayasno ,shtom si sednal da gi komentirash po tozi nachin.Na sredniq amerikanec mu e dosta trudno s tazi cena na beznina,s ogromnite razhodi po zaemi i naemi i t.n......ne vzimat koi znae kolko mnogo za tehniq si standart i daje dosta si zatqgat kolanite naposledak,
11
0
 
0
 
! Отговори
първокурсник... преди 15 години
Шикегоу, Шикегоу, немой да се стрескате бе майна, че ако додити тукъ в Щудгард ще ви се изправи косата...
10
0
 
0
 
! Отговори
mario преди 15 години
...neka im e zle ...!! tova bil skupiq bnzin molq ti se,pri tezi ZAPLATI , KOITO IMAT.... !!!
9
0
 
0
 
! Отговори
mario преди 15 години
...neka im e zle ...!! tova bil skupiq bnzin molq ti se,pri tezi ZAPLATI , KOITO IMAT.... !!!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бе американците не правят свестни коли, всички икономични и здрави коли в Щатите са японските и немските
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 2: Ако си купят по едно Поло, както казваш... ще се заклещят вътре и няма да могат да мръднат дебелите си, мазни ...Големите им коли са заради големите разстояния... няма как.Проблемът им е в главата!!!!Защо не започнат да правят Икономични Дизели?Имат и технологията и парите!Всички "американски дизели" са за Европейския пазар и си се правят в Европа...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами да... 4 долара за галон... ето защо карат огромни джипове и ван-ове.. и тука да беше 1 долар за литър и аз нямаше да карам на газ! А после се говори, че запасите от Нефт щели да свършат след 50 години... ами при това потребление няма друга алтернатива...Гнусни дебели КОНСУМАТОРИ!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
4 Долара за Галон? Брей, че им бил скъп бензина на Янките...Искам и тука бензина на е 1 Долар за литър! ама сме в БГ и сме по-богати та можем да плащаме повече....
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чикаго, защото не са дошли да правят изследванията си в БГ.
3
0
 
0
 
! Отговори
Nqmam преди 15 години
Как така бе това може само в България да се случи.В щатите живеят прекрасно и нямат никакви проблеми ,това е някаква лъжа.
2
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
TEZI AMERIKANSKI MARDI KAKWO SE OPLAKWAT OT BENZINA BE - 4 DOLARA NA GALON PRAWI PO DOLAR NA LITUR, TUKA I NAWSQKYDE W EVROPA E POCHTI 2$ - 2.50LV. AMA KARAT JIPOVE VSICHKITE DETO GYLTAT MAIKA SI I BASHTA SI, SHTO NE SI KUPQT PO EDNO POLO!
1
0
 
0
 
! Отговори
аз пък от тук преди 15 години
Да ви имаме стреса!