Калцият намалявал риска от рак на дебелото черво

Минералът предпазва и от заболявания на храносмилателната система
24 фев 2009 11:05,
2
Калцият намалявал риска от рак на дебелото черво
Снимка: БГНЕС

Приемането на калций намалява риска от рак на дебелото черво и от тумори на другите органи в храносмилателната система при жените и мъжете, гласят публикувани днес резултати от обширно изследване, направено в САЩ, предаде АФП.

Авторите на изследването стигнали до заключението, че консумирането на мляко и млечни продукти, както и на други храни, богати на калций, а също и на хранителни добавки на основата на този елемент, намалява вероятността от поява на ракови заболявания на храносмилателната система.

При жените една пета от участвалите в експеримента, които са поемали повече калций (1,881 милиграма дневно), са били изложени на 23% по-малък риск от рак в сравнение с другата група, които са консумирали по-малко калций (494 милиграма дневно).

Това свойство на калция е било особено силно изразено при рака на дебелото черво.

При мъжете 20% от участвалите в експеримента, които са поемали повече калций (1,530 милиграма дневно), са били изложени на 16% по-малък риск от рак в сравнение с другата група, които са консумирали по-малко калций (526 милиграма дневно), посочват учените, чието изследване е публикувано в американското медицинско списание Archives of Internal Medicine.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спокойно, с наш'те нива на твърдост на водата поемаме повече от достатъчно. За който пие вода де :)