Рекордно много заболели от морбили в Пловдивско

Пловдив и Пазарджик са начело на класацията от заболели от кучешка тения
8 яну 2010 15:38,
7
Рекордно много заболели от морбили в Пловдивско
Снимка: Булфото

Пловдив и областта държат рекорда по заболеваемост на морбили и кучешка тения. Това съобщиха за Dnes.bg от РИОКОЗ.

В Карловското село Певците са регистрирани 6 случая на заболели от морбили. В контакт със заразените са били над 120 души, които веднага са били имунизирани срещу опасната шарка.

"В Пловдив е регистриран един случай – на учителка от детска градина. Всичките 30 деца от забавачницата са под карантина и под наблюдение", каза директорът на РИОКОЗ доктор Ваня Танчева-Манчева.

Предстои общопрактикуващите лекари в региона да получат петвалентна ваксина, която ще бъде задължително инжектирана на децата. Това ще стане факт обаче една в началото на април.

"Пловдив и Пазарджик са начело на класацията от заболели от кучешка тения", каза директорът на „Надзор на заразните болести” доктор Моника Траянчева.

Причината е, че в двата областни града са съсредоточени големи ромски общности. В кварталите не се поддържа никаква хигиена, по улиците текат помия и фекалии.

Стотиците скитащи кучета допълнително разпространяват заразата. Липсата на хигиена и в деца, и в родители предизвиква бум на заболеваемостта.

От РИОКОЗ Пловдив смятат, че спешно трябва да се проведе разяснителна кампания за превантивни мерки от кучешката тения.

По данни на Българския ветеринален съюз страната ни е на първо място в Европа по разпространение на опасната болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 14 години
Тези те са ите но сайта ми поправя думата ци..ни
6
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 14 години
В Б-я всичко се върти покрай те. Болници, Полиции, Социални служби, Енерго, ВИК, и за което друго се сетите. Няма да има обаче партия която да приложи политиката която заслужават защото това ще е последния и мандат, и докато има гъзоблизци които ги ухажват и им позволяват да не си пащат тока, да строят където им падне и да не плащат осигоровки, ще е така. Това е зората на ЦИНГАНАРИЯ. Между другото имам куче и коте и смело твърдя, че са по добри родители към поколението си от те!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, поне в едно нещо да сме първи в Европа, пък било то и кучешка тения.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tolkova sa zagrijeni za teia i vse edno sa na iz4ezvane...6te gi slojat vseki moment v 4ervenata kniga za za6titen vid ot jivotnite, ia stiga socialni i mar6 na rabota ... te stanaxa MNOZINSTVO v bg ve4e
3
0
 
0
 
! Отговори
Социално силен преди 14 години
значи РОМА ще му даваме детски, еднократна помощ,помощи за самотна майка,помощи за това че майка му не работи/съотв не е плащала осигуровки/ , ще сме длъжни да му осигуряваме ваксини- и когато се разболее ще го лекуваме БЕЗПЛАТНО в МБАЛ, защото е социално слаб
2
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Ха, познайте с чии пари ще лекуват мaнгaляците, които, разбира се, не са платили и стотинка здравни осигуровки ?!? Ние ли сме виновни, че гнусотниците се търкалят в *** си, че да им плащаме лечението ?!? Никое животно не обича мръсотията - дори свинята би избрала чистата *** пред мръсната - никое животно, освен тия твари, които според *** политици и природозащитници също са хора !!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никакви разяснителни кампании - бездомните кучета трябва да бъдат избити!!!