99% от заразените с морбили били роми

Превантивната мярка е имунизация
4 фев 2010 19:25,
7
99% от заразените с морбили били роми
Снимка: БГНЕС

Рисковата група за морбили са всички, които не са имунизирани. В момента епидемията върви съвсем етнически, тъй като 99% от засегнатите са роми от големи махали в градовете и селата.

Това каза д-р Ангел Кунчев, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването, съобщи Агенция "Фокус".

По думите му останалият 1% са медицински работници – лекари, сестри, лаборанти от Сливен, Ямбол, Бургас, Добрич.

"Затова препоръчахме и правим имунизация на всички служители в инфекциозните отделения и в центровете за Спешна помощ. Това вече е направено.

Основната причина хората да не са имунизирани е несериозното отношение към здравето на децата от страна на родителите, които не изпълняват указанията на общопрактикуващите лекари и не ги водят на имунизация”, заяви д-р Кунчев.

Няма превантивни мерки срещу морбили. "Превантивната мярка е една и тя се казва имунизация. Всички, които са имунизирани с две ваксини, както е по календар – на 13 месеца и на 12 години, могат да бъдат 100% сигурни, че са предпазени.

Нямаме случай до момента на имунизиран с две дози, който да е болен. Избягвайте контакт, заболяването е изключително силно заразно.

Рискът за всеки, който се срещне с вируса и не е имунизиран, е над 94%. Това е най-заразното от заразните заболявания”, коментира д-р Кунчев.

Той обясни, че болестта е много характерна и трудно може да се сбърка. "Колегите вече познават заболяването. След един-два дни неразположение се появява много характерен обрив, който започва от главата и постепенно обхваща тялото и крайниците.

По него много бързо се поставя диагнозата. За морбили важат и температура, отпадналост, конюнктивит. Не е затруднение диагнозата, проблем е, че се разпространява много лесно”, отбеляза д-р Ангел Кунчев.


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Знаем, че 99% от болните са ***. Въпросите ми са - какъв процент от тия плащат здравни осигуровки и защо лекуват останалите с нашите пари?
2
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
НАДЯВАМ СЕ ДА ВИДЯ ЗАГЛАВИЕ „99% ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ С МОРБИЛИ РОМИ Т.Е. СОПОЛИВИ *** - УМРЯХА“ !
1
0
 
2
 
! Отговори
rolipoli преди 9 години
Я наистина ваксинирайте медицинските лица, а *** да МРАТ!!!