Роми учат роми как да се пазят от морбили

Започва кампания за превенция срещу разпространението на болестта
7 апр 2010 15:00,
71
Роми учат роми как да се пазят от морбили
Снимка: БГНЕС

Над 7 хиляди души са заболели от морбили само от началото на годината, а за миналата седмица са регистрирани 1185 болни, предимно деца от ромски произход.

Дори бебе на 15 дни е с шарка в смолянската болница, при положение че децата би трябвало да имат имунитет до едногодишна възраст, особено ако са кърмени.

Тревожните данни бяха обявени на пресконференция по повод старта на кампанията „Млади роми за по-добро здравеопазване в България”. Началото на кампанията съвпада с Деня на здравния работник – 7 април.

98% от заразените са роми, защото те не са ваксинирани, каза д-р Ангел Кунчев, шеф на дирекция „Надзор над заразните болести” в МЗ.

Причините за плъзването на заразата са много: не само защото ромите нямат доверие на докторите, а и защото на много места самите лекари са отчели фиктивна имунизация на ромски деца.

Още по темата

Най-силно засегнати в момента са областите София, Добрич, Силистра, Търговище и Бургас.

Затова едва ли някой по-добре от самите роми могат да свършат по-добра работа в ромските махали, защото ромите ги познават и на тях имат доверие, заяви д-р Кунчев.

С информиране на ромската общност за необходимостта от имунизации срещу морбили са се нагърбили около 32-ма младежи от ромски произход, студенти по медицина.

Кампанията ще се проведе с подкрепата на МЗ и Институт „Отворено общество” в градовете София, Лом, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Д-р Кунчев отчете, че от края на 2009 година и началото на 2010 година има регистрирани 10 хиляди болни деца, но в същото време 110 хиляди са направените имунизации.

Антон Чинков, стажант от програмата за специализанти от ромски произход, посочи, че МЗ е отпуснало 5 млн. лв. за купуването на ваксини срещу морбили, с които ще бъдат имунизирани още близо 200 хиляди роми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
26
 
! Отговори
ан преди 14 години
освен от морбили да ги научат да се пазят от забременяване,
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
докторите вместо да ги обучават,да вземат да им ударат по една инжекция с антракс и да направят един хаир на България
4
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ромите и те са хора, не бива да ги дискриминираме така!
3
5
 
24
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 14 години
Аз намерих много добра ваксинта срещу морбили, трябват ми само няколко хиляди роми за тестване. В основата й стои ДДТ...
2
3
 
21
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
*** е добро средство за предпазване от зомбита
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия само развъждат болести. Можем да ги пратим като биологично оръжие някъде.