130 от 414 болници ще останат активни

Здравният министър: Искам лекарите да се чудят у нас ли са, във Франция ли...
13 май 2010 09:36,
109
130 от 414 болници ще останат активни
Анна-Мария Борисова. Снимка: БГНЕС

От 414 болници в страната ще останат 130 активни. Останалите над 270 ще бъдат болници за долекуване и продължително лечение.

Решението коя болница ще бъде за активно лечение и коя – за долекуване, ще бъде взето на базата на наличните специалисти, каза пред bTV министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.

"Затворена болница в България няма да има, ще има преструктурирана мрежа", категорична е министър Борисова.

Относно въпроса с доплащането за медицински услуги министър Борисова посочи, че в различните европейски страни има различни практики.

В Германия например има много здравни каси, където човек може да си плати и да получи различен вид услуги. Във Франция пък има само една каса, но се плащат различни пакети здравни услуги.

"Искам така да се случи всичко, че колегите ми лекари, когато отиват на работа, да се чудят в България ли са, в Германия ли, или във Франция или Дания", заяви Борисова.

По думите й един лекар всеки ден напуска държавата, защото не е удовлетворен от работата си тук във всякакъв аспект, дори и като отношение на обществото към него.

"Една от задачите ни е да регламентираме методиката, по която се определят лекарските заплати. Трябва да има някакъв ред“, заяви Анна-Мария Борисова.

Според нея заплата от 600 лева в здравеопазването не е никак лоша, при положение че младите лекари от университетските болници в София започват работа с възнаграждение от 450-500 лева.

Проблемът със закъснелите плащания към доставчици на медицински консумативи ще бъде решен, каза здравната министърка, но определи решението по този въпрос като "бизнес тайна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
4
 
! Отговори
реалност преди 13 години
До Мечта 105постПри заявена нужда от преглед винаги ще ви се даде точен час за посещение!И ако Вие го спазите ,няма да чакате до безкрай.......Преглед никой на никого не е отказал!!Испедвания се назначават ппри НЕОБХОДИМОСТ!А дали ще сте сигурна - това зависи изцяло от собственото ви психично състояние.Неуравновесените никага не са сигурни ,колкото и логично да им се обясни-.............
101
0
 
1
 
! Отговори
СИМП АГ-София преди 13 години
Работата с липсващите 60 млн.лв. в т.нар. "текуща бюджетна сметка" на НЗОК не е за парламентарна анкета, а за прокуратура...
100
0
 
2
 
! Отговори
до Анти 65пост преди 13 години
Ами голямо уважение щом има квалификацията и признанието на пациентите и може да работи и да изкара тази сума !Не ги краде!!Но злобата и зависта са движеща сила в ежедневието ни.........което е жалко.......и би било смешно ,ако не е толкова трагично............
99
3
 
1
 
! Отговори
Баламосване преди 13 години
И аз искам като отида на лекар в България да се чудя в Германия ли съм, в Франция ли съм... За сега никак не се учудвам къде съм. И каква е тази здравна реформа. Това не е реформа, а преструктуриране. Същите лекари, същите болници, същият манталитет, същото обслужване в различни сгради с различни имена. Преливане от пусто в празно и обратно.
98
3
 
1
 
! Отговори
мечта преди 13 години
искам като отида на лекар да ми обърнат внимание да ми направят изследвания които ми се полагат и да съм сигурна като си тръгна че това което ми казват е истина а не да чакам до припадък пред кабинетите им и да ми кажат елате в часния ми кабинет
97
3
 
2
 
! Отговори
СпециалисТ преди 13 години
Най-после решиха да финализират истинската реформа. БРАВООО !
96
1
 
4
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Вие май не разбрахте - лекарите не бягат само от ниското заплащане, бягат от циничното отношение на българите! А в България при цена на имота 150 000 лева и заплата от 600 лева дали не е по-зле, защо не сметнете сами?!
95
1
 
2
 
! Отговори
germanka преди 13 години
nikoi v germania ne raboti na edno mysto ili po 6h na den.tam se raboti zada se pe4eli.kogato pisete gluposti-mislete.kolko sme navan ot bg.znaem podobre za kakvo stava duma.tam borbata e mnogo golyma.vsi4ki jiveyt na lizing.lesno nese pestyt 300-400 000 evro za kasta ili 40-50 000 za kola. a sega smytay po 3000 evro na mesez.A KAKVI MESE4NI DANAZI IMA!!! NEE ROZOVO POLOJENIETO I TAM.
94
0
 
1
 
! Отговори
ести преди 13 години
до приест,извиняваи не ме разбра правилно.напълно съм съгласен с теб.
93
1
 
8
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Искам да знам в коя държава на ЕС обществото, медиите и политиците имат такова ОТВРАТИТЕЛНО отношение към лекарите. Лекарите им не са по-добри, въпрос на техника и ИНВЕСТИЦИЯ в здравеопазването е!Това ресорният ти министър да заяви, че 600 лева е нормална заплата, няма да го чуете нито от Цветанов, нито от Англеов, нито от някой друг член на кабинета! За правосъдния министър изобщо не говорим! Как да останеш и да работиш тук, трябва да си мазохист и непукист за бъдещето на децата си!
92
1
 
1
 
! Отговори
anonimen lekar преди 13 години
Tazi dama e leko ludichka-ne znam koi bulgarski lekar shte moje da se pochuvstva kato v EU,pri tova polojenie v durjavata.Neka ne gledame kakvo e v drugite strani-tam durjavata se griji za lekarite si i vseki lekar strtira s zaplata ot minimum 2000 euro,koito sa mu dostatachni da vopdi prilichen nachin na jivot.Mnogo mi se iska ministurkata da otide da raboti za 6oo lv,sled kato te sa spored nej ne loshi pari-njma da izdurji i mesec i shte se chudi v kakvo da izluje.Smeshno e tova prosto
91
2
 
1
 
! Отговори
cbvjnm преди 13 години
НИщо против да има качат заплатите трйно ,4-но даже ам ада си разбира то работата и болниците да струват.Последния път влязох да ме лекуват за възпаление на линюмфните възни, а излязох без промяна (след 1 седмица) с грип.
90
0
 
2
 
! Отговори
Vik преди 13 години
Да- а- а ще се чудят- но само на път зъ работа? А като пристигнат в болниците- още с влизането си ще възкликнат- ами да в България сме...............
89
1
 
0
 
! Отговори
Блек преди 13 години
130 активни болници+270 морги.
88
0
 
0
 
! Отговори
abroad преди 13 години
Здравният министър: Искам лекарите да се чудят у нас ли са, във Франция ли...Oh, ti iskash? Dobre che se mahnah ovreme ot BG...Bozse, otkude te izkopaha???
87
1
 
0
 
! Отговори
lekar преди 13 години
Tazi jena se podigrava s LEKARITE Zitat Искам така да се случи всичко, че колегите ми лекари, когато отиват на работа, да се чудят в България ли са, в Германия ли, или във Франция или Дания", заяви Борисова.Aposle pak citat Според нея заплата от 600 лева в здравеопазването не е никак лоша, при положение че младите лекари от университетските болници в София започват работа с възнаграждение от 450-500 лева. Ta koi lekar e lud da stoi tuk za 250 -300 evro Vsi4ki ste otidem tam v GERMANIA
86
2
 
1
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Не за долекуване, а за доубиване е думата.
85
0
 
3
 
! Отговори
vida преди 13 години
do anonimen:Kakvo kato njma 4ovek vis6e obrazovanie. Nemoje da jivee s 500 leva. Mi ako ima6 deca.Neka obrazovanite imat po visoka zaplata, ama vseki trjbva da jivee normalno.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
борисова . къде ти е метлата същинска БАБА ЯГА
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз взимам заплата от ~ 500лв и се занимавам с компютри, за което дори не съм следвал. Смешно и неетично е някаква *** да казва "абе то са добри пари...". Добри са, ако нямаш висше!