Кой се страхува повече – мечките или хората?

Възможно ли е съжителството с мечки в 21 век?
13 авг 2010 20:56,
51
Кой се страхува повече – мечките или хората?
Снимка: ecologybg.com

Доста се изписа и изговори напоследък за мечките и хората в България. Възможно ли е безопасното съжителство с мечки в 21 век? Разбира се, че е възможно, стига да знаем няколко основни факта за тях.

„За да се опази балансът в природата, трябва да позволим на мечките да съжителстват с нас. Трябва да съхраним страха на мечката от човека, не бива да се скъсява дистанцията мечка–човек“, каза на пресконференция днес Александър Дуцов от Сдружение „Балкани“.

Мечката – история и традиции

Кафявата мечка е най-големият див бозайник – хищник, в България. Тя е населявала нашите земи хиляди години преди да се появят първите хора. Дедите ни са се научили да съжителстват с мечките при взаимен респект, подялба на територия и спазване на дистанция.

Хората умеели да пазят стадата си с опитни пастири и кучета. Добре разпознавали пакостливата мечка и ценели ловците, способни да намерят и отстранят точно нея.

Мечката неотклонно е присъствала в културата и вярванията на нашите предци. Още от древни времена е почитана като господар на гората и неин покровител.

Както и човекът, мечката яде всичко, седи, ходи, плаче, а следата й е досущ като човешката. Надарена с изключителна памет и свръхестествена съобразителност, тя заема широко място във фолклора.

Според вярванията, огромната и силна мечка е способна да дари със здраве болни и немощни. Затова при посещение на мечкари по селата болните са лягали на земята, „за да ги гази мечката за здраве“.

Космите й, според поверията, са лек срещу уплаха. С тях прекадявали пострадалите, за да се успокоят от страшна случка.

Дори изразът „Мечка страх, мене не!“ е заклинание за смелост. А в колко поговорки се среща мечката: „Гладна мечка хоро не играе“, Яде като мечка, работи като буболечка“, „Мечешка услуга“, „Който го е страх от мечка, да не ходи в гората“, „Когато мечка не ти гази ръжта, не я закачай“.

Прекалено много мечки ли има в България?

България е една от малкото страни в Европа, наред с Румъния, Русия, Швеция и Финландия, в която се е съхранила кафявата мечка. „Мечките в Европа са се съхранили благодарение на изградения си стереотип да избягват човека.

Случаите на проблеми при срещата на човек с мечка най-често са свързани с изненадата, която е неприятна и за двете страни“, обясни Дуцов.

Мечките в България по неофициална информация са около 500 в Рило-Родопския масив и около 200 в Стара планина.

Трудно е да се преброят точно мечките, защото те извървяват огромни територии (до 1000 кв. км) в търсене на храна.

Диана Златанова от Фондация „Информация и природозащита“ обясни случай с мечка с джипиес нашийник, която извървяла 350 кв. км, което е територия на осем горски и ловни стопанства. „Така че на практика тя може да бъде преброена 8 пъти“, отбеляза Златанова.

„Единственият сигурен метод за преброяване на мечките е ДНК отпечатък“, обясни Александър Дуцов. Този метод обаче е скъп.

Мечката – навици и начин на живот

Мечката е хищник по природа, вегетарианец по предпочитание и всеядна по необходимост.

Тя обожава горски ягоди, малини, боровинки, сливи, буков жълъд и ядки, семена, гъби, корени, сладка папрат, дори пасе трева.

Мечката гледа да си набавя храна с минимални усилия, а предпочитанията й зависят от сезона. Най-много яде наесен, за да напълнее и запази енергия за зимния летаргичен период.

Когато няма достатъчно растителност напролет, тя набляга на месно меню – насекоми и техните ларви – основно мравки и пчели, охлюви, червеи, риба, жаби, дребни гризачи, птици и яйца, дори някой не особено пъргав елен или домашно животно.

Мечката – общуване и чувствителност – какво не знаем за нея

Помежду си мечките общуват визуално, чрез докосване, чрез миризми и звуци, които показват задоволство, нервност, страх, болка, заплаха. Както и при хората, всеки звук има интонация. На човека реагират по същия начин, както и едни на други.

Ако хората се научат да разбират какво „им казват“ мечките, ще си спестят доста неприятности. Те предпочитат да заплашват, вместо да нападат, като демонстрират заплахата с ръмжене и силен рев.

Зад тромавата им външност се крие не само удивителна пъргавина, но и нежен майчински инстинкт.

Женските раждат веднъж на 3 години от едно до 4 мечета, които са напълно слепи и безпомощни, от 300 до 500 грама.

Отглеждането им е трудно и повечето не оцеляват. Майката първите 4-5 месеца само ги кърми, после им намира и друга храна. Обучава ги около година и половина, дотогава те не се отделят от нея.

После започват самостоятелен живот, но продължават да растат – женските до петата си година, а мъжките достигат пълна зрялост на 10-11 години.

Нерядко мечетата осиротяват в незряла възраст, когато майките им биват убити от бракониери. Те са принудени да се борят за оцеляване, неопитни и необучени. Младите мечки са склонни да се доверяват на хората, именно тук се скъсява дистанцията с човека, те загубват респект от него и стават потенциални „нарушители“.

Всяка мечка яде месо – главно мърша. По различни причини някои мечки, най-вече млади и неопитни или изтощени от глад, се пристрастяват към месото и активно ловуват и убиват главно домашни животни. Някои от тях стават твърде дръзки – нападат добитъка дори ако наблизо има хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
3
 
! Отговори
ал бънди преди 13 години
До 47, ти можеш да убиваш хора и без да си от "Greenpeace", излез на улицата и убивай хора.
44
3
 
7
 
! Отговори
се преди 13 години
Статията е много интересна и полезна.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От Greenpeace навремето бяха обявили, че ще убиват хора, ако продължи улова на китове.Как да съм от тази "организация"?
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са срещнали мечките Боко ! Ще видим кой кого...
41
9
 
5
 
! Отговори
Човек преди 13 години
И колко мечки има във Франция? Що не вземат малко от нас?Такива сме дупедавци - каквото ни наредят, това правим. Все пак хората са по-важни от горските животни. Сред природозащитниците има такива извратени двуличници,че направо да ти се додрайфа.
40
6
 
6
 
! Отговори
весело преди 13 години
Възножно ли е съжителството с мечки в 21 век - възможно е ако хората са в зоологическата градина, а нечките отвън.
39
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Иван преди 13 години
... и след малко се събуди и видя, че си се отвил.
38
8
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
На два пъти съм срещал мечки на Витоша. Първият път беше над Железница и мечката беше с две малки. След като помириса следата ми тя се огледа, видя ме и се върна с малките в гората. Аз се оттеглих на открито и удобно за бягане място. След 15 минути тя се появи сама от гората и се запъти направо към мен. Разбира се не я изчаках, но и тя не ме гони. Интуитивно съм избрал правилния път - по диагонал надолу.Вторият път на пътека над Бистрица мечката се оттегли, тъй като зад мен имаше друг турист.
37
1
 
10
 
! Отговори
също видял преди 13 години
Видял си 8 мечки??ЛЪЖЕШ!!!!
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мечките били 500.Незнам дали е така ама в моя край за ден разходка в радиус 30км.видях 8,а колко не съм видял не се знае.А едната беше с 2 малки на 200 метра от училище.За мен би трябвало за такава площ да има само една-две мечки.Защото като стане така населено си мисля,че и те стават изнервени.Не съм много наясно с нещата ама за мен това не е приятно.
35
3
 
15
 
! Отговори
redordead преди 13 години
не виждам къв е проблема, което и да е диво животно да нападне човек - влизаш в местообитанието му, смята те враг - напада.Ако у вас дойдат крадци ве с ракия и луканка ли ще ги посрещнете?
34
4
 
9
 
! Отговори
Gab4o преди 13 години
Като помислиш кой има разум и кой не - то съответно ние имаме, а мечките нямат. Когато те те нападнат, не са виновни, защото са животни, не може да им се обясни подобно нещо! Затова ние сме виновни, защото не сме взели нужните мерки, било то да идем в опасна гора или много преди това да се погрижим изобщо за мечките и мечетата в цяла България. На запад как си имат Animal Police и всичко им е наред, има самосъзнание! И пак казвам - въпреки жестоките случаи, замислете се - мечките ли са виновни?
33
15
 
5
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
От мечките става много вкусна осмянка.
32
4
 
31
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Който мрази животните, той мрази и хората ! Който обича да убива животни, би правил същото и с хора ! Просто се страхува да не го съдят, че ще го пратят в панделата.
31
8
 
3
 
! Отговори
Майкъл Вълев преди 13 години
Здравейте,Аз се казвам Майкъл Вълев и обичам много мечките. Аз толокова много ги обичам че самият се правя на мечка. Този клип ще ви покаже колко много ги обичам мечките: vbox7/play8c:746ecc
30
1
 
35
 
! Отговори
Браво за статията! преди 13 години
Поздравления за статията. Интересна и информативна. :)
29
1
 
15
 
! Отговори
Боримечката преди 13 години
Сигурно и тя не ще да те среща в гората. За това си стой в града.
28
9
 
7
 
! Отговори
Рада преди 13 години
Много е готина мечката, но не искам да я срещам в гората.
27
2
 
33
 
! Отговори
Боримечката преди 13 години
Много е готина мечката от снимката. Ще ми се да има повече мечки, в гората почти няма живот вече.
26
3
 
4
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Нееее... Тизе ми се върза на въпроса, без да е персонално отправен къмто теб.Похвали ми се, че имаш и друго освен кутиика, ама не отговори на въпроснио въпрос. Он си има причина, ама кой разбрал - разбрал.И вишня си имам, и една слива дека си спим с нея, и една праскова, *** она е на комшията.