Харчим по 1.5 млрд лв. на година за лекарства

83% от медикаментите у нас са генерични
11 сеп 2010 14:48,
42
Харчим по 1.5 млрд лв. на година за лекарства
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

У нас 83 процента от лекарствата, които се консумират, са генерични, тоест молекули, които са извън патент, стари и отдавна са извън употреба, обявиха на семинар днес от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

За разлика от Западна Европа българският фармацевтичен пазар е силно генеричен.

Сходна е ситуацията в Централна и Източна Европа, където по данни на асоциацията за миналата година употребата на генеричните медикаменти е 85 процента.

В Чехия 75 на сто от консумираните лекарства са генерични, в Словакия - също, в Унгария - 65 на сто, в Полша - 83 на процента, а в Русия - 96 на сто.

„От 1989 г. насам у нас се наблюдава леко и плавно нарастване на употребата на оригинални лекарства, средно с 1 процент годишно, като към първото шестмесечие на тази година достига 24 процента“, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Деян Денев.

Според представителите на фармацевтичния бранш българинът пуши и пие повече отколкото приема лекарства.

По данни на асоциацията у нас годишно за цигари се харчат 2,5 милиарда лева, продажбите на алкохол са на стойност 2 милиарда лева, а на лекарства - 1,5 милиарда лева.

България е с най-ниска цена на лекарствата в Европа - 72 процента от средноевропейската цена, но с най-високо ДДС - 20 процента.

Ние сме и единствената държава в ЕС, в която пациентите плащат повече от половината от цената за лекарства, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Деян Денев.

Годишно НЗОК отделя едва 42 лева за домашното лечение на един пациент, при средна стойност за Европа - 193 евро. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: медикаменти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Антон преди 13 години
То проблема на днес.бг е че са неграмотни. Понеже не знаят разликата между оригинални и "генерични"(в случая родови, но и с широко приложение) даже не са превели термина, а са го побългарили.
40
1
 
2
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
Понякога да, понякога не. Така би трябвало да бъде, но не винаги се получава.
39
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 13 години
Разликата м/у генерично и оригинално, е същата като м/у оригинално CD и пиратско CD.т.е. никаква разлика няма в съдържанието и действието, само в опаковката и патентните права има разлика.
38
3
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Лекари-рекламни агенти,аптекари- дистрибутори,пациенти-***!Това се разбира от точните коментари!Световните лекарственни картели пробутват генетично деструктивни,расово ориентирани лекарственни продукти.По Дискавъри излъчиха преди пет години ужасяващ коментар за генетичната война,потвърждаващ изводите на д-р Гълабов!Но ниската зравна КОЛтура на"електората" сляпо вярва на пишман доТкурите!Оцелеле сме с БИЛКИ!Геноцида е световен!Проумейте хора!
37
0
 
2
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
Доколкото знам, ние сме също така и единствената страна, в която здравната каса плаща на дистрибуторите една и съща цена за оригинални и за генерични лекарства. Например: препаратът quetiapine се произвежда под името Seroquel от седмата в света фармацевтична компания AstraZeneca и струва в българските аптеки между 100 и 320 лв. за опаковка, в зависимост от милиграмите. Същият препарат се произвежда под името CentroQueen от "Чайкафарма" и касата (т.е.ние) им плаща за него колкото и за оригинала.
36
2
 
6
 
! Отговори
argh преди 13 години
Точно фармацефтичните концерни да не си отварят гагата че всички знаем кой плаща комисионите на продажниците по топлите кресла! Ако министърката си навие ръкавите прокурорите ще имат работа за десетилетия напред а в Здравеопазването ще останат само хора чиито подпис никога нищо не е значил... Драйфа ми се от такава наглост. Именно генеричните лекарства спасяват най-много животи...
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти какво мислиш, че производителите на "генерици" не предлагат комисионни? ВСИЧКИ предлагат. Въпрос на личен избор и на морал от страна на лекаря е дали ще приеме. Е, ясно ли ви е, че ако лекарите не бяха бедни, това нямаше да стане. Преди време мой познат сподели, че е бил в Испания на "конгрес", спонсориран от фармацевтична фирма. Каза, че са били само лекари от Източна Европа - западняците няма как да ги заинтригуват, защото са добре платени и могат сами да отидат в Испания - на почивка.
34
0
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
Да, по-добре е. Въпросът е какво се случва, когато въпреки всичко се разболеем. И не е ли по-добре да имаме достатъчно възможности за лечение. Помислете си само-преди да се открие инсулина, всички диабетици са умирали бързо. Десетки години са били необходими, за да се изработят съвременните инсулини. Преди това лечението не е осигурявало комфортни нива на кръвната захар, усложненията са били чести. Животът на тези хора е бил по-кратък и по-лош. И това далеч не е единствения пример в тази насока.
33
0
 
3
 
! Отговори
от 24 преди 13 години
А аз моля да ме извините за недискретния въпрос. Във всеки случай при толкова заболявания смятам, че не е много разумно да отказвате всякакво лечение. Цената на подобни заболявания е висока, и лошото е, че се плаща със закъснение и най-вече - с лихвите. Животът си е Ваш, решението също. И все пак моят съвет е "лекувайте се"! С най-добри чувства.
32
0
 
6
 
! Отговори
до N13 - лекар преди 13 години
"колега", пропуснахте да споменете и процентната разлика в цената м/ду оригинала и генерика - м/ду 50 и 90% а фармакокинетиката и динамиката не би трябвало да се различава повече от 0,5%... Плюса при генериците, е че докато падне патента е набран достатъчно клиничен опит с въпросната молекула, а сме били и свидетели на забрана на немалко лекарства с патент поради настъпили фатални усложнения...Така, че аз лично не се притеснявам да пия генерици от читави производители.
31
1
 
3
 
! Отговори
КИК преди 13 години
ДО 28 Току-що прочетох въпросната конспирация Аз отдавна съм убедена в нея от лични случаи,които сега не ми се коментират,защото се гневя Бях потърпевша не само аз,но и детето ми Защо поне възрастните хора не разбират *играта* и се тровят зорле с шепа лекарства-нали добре знаят за народната медицина Ако не ги излекува,поне няма и да ги убие Много им се чудя
30
2
 
2
 
! Отговори
asi преди 13 години
ami to v bg ima li newto normalno be xora/??/?/?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е ли по-добре същите пари да бъдат давани за превенция, здравословен начин на живот, правилно хранене, спортуване? Тук винаги "лекуваме" следствията, без да обръщаме внимание на причините, а те са всеизвестни - твърде много химия около нас, напълно погрешно хранене, обездвижване, замърсена околна среда, стрес........ Няма да изреждам. Редно е да се замислим какво правим за себе си и какво оставяме на децата си. Иначе "химическата мафия" изглежда непобедима. Поне засега.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Световната конспирация слещу здравето" д-р Атанас ГълъбовПрочете я и ще се събудите.
27
0
 
0
 
! Отговори
27 преди 13 години
до 24 Дългогодишна хипертония,хипотиреоидизъм и хашимото,анемия и последно синусова тахикардия плюс левокамерна хипертрофия Въпросът Ви е зададен компетентно,поради което няма да изреждам лекарствата за другите заболявания-последните са корвитол и кардикет Тази тема ми е крайно неприятна и ме извинете за краткия коментар
26
1
 
4
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 13 години
И с тънката разлика, че от дистрибуторите на "Оригиналните" лекарства взимате съответната комисионна, ако ги предписвате на пациентите си.
25
0
 
11
 
! Отговори
ros преди 13 години
Следващата операция трябва да е: " ХАПОВЕТЕ " и обществото ще се втрещи от резултатите, това е най-голямата мафия и то с бели якички.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Левокамерна хипертрофия на базата на какво? Има много заболявания, които я причиняват, има и хора, които просто имат по-дебел миокард и при едно УЗ-измерване може да се получат такива данни. От любопитство питам с какво са лекували хипертрофията.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
особено аптеките са най на кяр от страчоците дето гълтат с шепите ,без да има защо
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не пийте лекарства,ако става въпрос за нощно напикаване,или безсъние.Опитайте първо с билки.Ако става въпрос за нещо друго,пийте стриктно назначеното от Вашия лекар!Да не ревете после,че е станало по-зле,и следва среща с хирурга!