Лекари следят жизнените параметри на деца с модерен апарат

Уредът е дарение от СИБАНК
14 сеп 2010 11:40,
Лекари следят жизнените параметри на деца с модерен апарат
Снимка: СИБАНК

На 13 септември, за първи път, в Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската детска болница беше използван съвременен монитор за безкръвно следене на основните жизнени параметри на болните деца. 

Уредът е дарение от СИБАНК и ще отговори на спешните нужди на клиниката, в която годишно преминават на лечение над 500 деца със сериозни заболявания.

Със закупуването на първия монитор стартира и благотворителна кампания за набиране на средства чрез разплащания с карти MasterСard и Maestro в търговските обекти в страната.

Гражданите могат да се включат в кампанията, без да даряват лични средства, а само като се разплащат на ПОС терминал, вместо да теглят пари на банкомат.

Плащането с всички видове карти от СИБАНК е без такса за картодържателя. При всяка трансакция банката ще отделя част от прихода, който получава от търговеца, в специална набирателна сметка.

„С тази кампания искаме не само да помогнем на клиниката, но и да обърнем внимание на предимствата при разплащане с банкови карти в търговските обекти. Това е не само по-удобно за гражданите, но и по-изгодно, тъй като при трансакция на ПОС терминал с карти от СИБАНК такса не се начислява”, обяснява Петър Андронов, главен изпълнителен директор на банката, и допълва, че независимо каква сметка ще плати потребителят, той ще допринесе за успеха на кампанията, тъй като банката ще отчислява твърда сума, а не процент, при всяко плащане с нейна карта.

Първият пациент, на когото доц. Анелия Буева, ръководител на клиниката, направи изследване с уреда, е Дениз, който е на 40 дни и е с вродена бъбречна аномалия и на двата бъбрека.

Дениз тежи само 2 кг и 100 г и трудно понася убожданията с игли.

Мониторът позволява да се получи цялостна картина за състоянието на пациента само с поставяне на гривна на ръката или крачето, като спестява стреса и за детето, и за медицинския персонал. Функционалното му приложение е широко не само в процеса на наблюдение на болните, но и като задължителен елемент от по-сложни манипулации, една от които е пункционната бъбречна биопсия при малки деца.

Такава до момента не се прави в България и целта на благотворителната кампания е да осигурят средства за цялото необходимо оборудване на кабинет за този вид биопсии.

Освен да помогне на децата с бъбречни увреждания, тази кампания ще допринесе за повишаване на финансовата култура на хората. На практика плащането с карта е не само по-сигурно и удобно, но и финансово по-изгодно за картодържателите.

Детската клиника по нефрология и хемодиализа при Университетската детска болница в София е единствената в България, в която се лекуват деца с бъбречна патология от раждането до 18-годишна възраст от цялата страна, неповлияли се от приложеното им лечение по места.

В клиниката се намира единственият център за детска диализа (остра и хронична) в България. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Спонсорирано съдържание