Биологичен медиатор ключов при терапията на рак

Американски екип онколози хвърли светлина върху причините за тежкото заболяване
Обновена: 24 ное 2010 18:26 | 24 ное 2010 18:26, Красимир Ангелов
0
Биологичен медиатор ключов при терапията на рак
Снимка: БГНЕС

Биологичен медиатор има ключова роля за развитие на злокачествен процес при наличието на хроничен възпалителен процес в организма, откри америкаски екип от онкологичния център Масей във Вирджиния под ръководството на Сара Шпигел и Томас Кордъл.

Според експерти, резултатите от работата на екипа хвърлят допълнителна светлина върху причините за възникване на онкологичните заболявания.

Тезата, че хроничните възпалителни заболявания повишават риска от развитие на рак не е нова. В продължение на 20 години д-р Сара Шпигел изследва ролята на имунните клетки върху здравословното състояние.

При изучаване на биоактивните сигнални липиди, тя открива, че определен медиатор сфингозин-1-фосфат (S1P) участва в множество от имунните процеси при възпаление. Все още механизмът му на действие не е изучен.

По-рано друг научен екип установява, че този медиатор е ключов регулатор на протеин, които  придава устойчивост на раковите клетки при химио- и лъчетерапия.

Изследването на д-р Шпигел показва, че от нивото на S1P зависи развитието на злокачествените тумори на червата, мозъка и млечната жлеза.

Доктор Шпигел е уверена, че в бъдеще ще бъде възможно разработването на медикаменти, които да въздействат на медиатора и съответно да повишат ефективността при терапията на онкоболни.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари