Епидемията от холера в Хаити е дошла от Азия

Произходът на холерата в Хаити е болезнен въпрос
Обновена: 10 дек 2010 11:42 | 10 дек 2010 11:40,
2
Епидемията от холера в Хаити е дошла от Азия
Снимка: БГНЕС

Детайлни генетични изследвания потвърдиха, че щамът на холерата, която отне живота на повече от 2000 души в Хаити, е дошъл от Югоизточна Азия и прилича най-много на щам, разпространен в Бангладеш, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

Точно кой или какво е пренесло холерата в Хаити, не е възможно да бъде определено. Резултатите от изследването обаче потвърждават, че трябва да се взимат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространяването на холерата от един район в друг, изтъкнаха учените от Харвардския медицински университет.

Произходът на холерата в Хаити е болезнен въпрос, защото много местни хора са убедени, че епидемията е предизвикана от непалски войници, изпратени в страната в рамките на мисия на ООН.

Още по темата

Повече от 10 000 организации от целия свят изпратиха свои хора в Хаити, за да помагат там след разрушителното земетресение през януари. То изравни със земята голяма част от столицата и уби 250 000 души.

Д-р Джон Мекаланос и колегите му потвърдиха, че щамът на холерата в Хаити има мутация, която е свързана с най-тежката форма на болестта.

"Според геномните данни щамът от Хаити е в най-лошата група", каза Мекаланос.

Повече от 93 000 души се разболяха от холера в Хаити от началото на октомври. В страната болестта не се беше появявала от един век. Условията след земетресението през януари обаче са идеални за нейното разпространение.

Холерата се предизвиква от бактерия, наречена Vibrio cholerae, която живее във вода. Тя се разпространява, когато заразени фекални материали попаднат в нехлорирана вода, морски продукти или други храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: холера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е на това му се вика помощ - който е зле да стане по - зле , не им стигаше земетресението та им натресоха и холера.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли ден да не се споменава тая холера в тия Хаити бе? И кво да направим сега? Да си го преместим в другия крачол ли?