Годината, в която Земята си го върна

От бедствия загинаха повече хора, отколкото от тероризъм
Обновена: 21 дек 2010 13:40 | 21 дек 2010 07:03,
92
Годината, в която Земята си го върна
Десетки милиони пакистанци бяха засегнати от наводненията тази година. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това беше годината, в която Земята си го върна. Земетресения, горещини, вулкани, унищожителни тайфуни, свлачища и суши убиха повече от четвърт милион души през 2010 г. – най-смъртоносната за повече от поколение.

В природни катаклизми в света тази година са загинали повече хора, отколкото са убити при терористични атаки през последните 40 години общо.

„Изглеждаше все едно идваха на вълни едно след друго“, казва Крейг Фугейт, ръководител на Американската агенция за контрол при кризи, цитиран от msnbc.

„Изразът „веднъж на 100 години“ практически изгуби смисъла си тази година.“

В повечето случаи трябва да виним себе си, е общото мнение на учени и специалисти по управление на кризи.

Въпреки че природните катаклизми са случайни събития, заради човешката дейност годината е особено смъртоносна, скъпа, екстремна и объркана.

Некачествено строителство и градско планиране помагат на земетресенията да са по-смъртоносни, отколкото биха били сами по себе си. Все повече хора живеят в мизерия и паянтови постройки в пренаселени градове. Това означава, че когато земята се разлюлее, реката прелее или тропическият циклон удари, умират повече хора.

Бедствия като земетресения и вулкани са „горе-долу константни“, казва Андреас Шрафт от застрахователния гигант Swiss Re. „Разликите днес са от хората.“

Януарското земетресение, което уби 220 000 души в Хаити, е перфектен пример. В Порт-о-Пренс живеят почти три пъти повече хора, много от тях в набързо построени жилища, отколкото преди 25 години. Така че същият трус, ако се беше случил през 1985 година, вместо през 2010-а, броят на жертвите вероятно щеше да е 80 000, смята Ричард Олсън, специалист по контролиране на риска от катастрофи в университета във Флорида.

През февруари земетресение, много по-силно от това в Хаити, разтърси област в Чили, която е по-малко населена и с по-добро строителство, а и не толкова бедна. По-силният чилийски трус причини смъртта на по-малко от 1000 души.  

Климатолози отдавна повтарят, че климатът на Земята се променя заради причиненото от човека глобално затопляне и носи екстремни явления като горещини и наводнения.

През лятото едно метеорологично явление причини задушаваща жега в Русия, а далеч на юг предизвика наводнения в Пакистан, които заляха над 100 квадратни километра. Само това единствено метеорологично явление уби почти 17 000 души, повече, отколкото всички самолетни катастрофи в света през последните 15 години общо.

„Това е вид самоубийство, нали? Строим къщи, които ни убиват (при земетресения). Строим домове на места, които при наводнения са залети и се давим“, казва Роджър Билхам, професор по геология в университета в Колорадо.

„Наша е вината, че не сме предвидили тези неща. Знаете, Земята си прави своето.“

Не е нужно някой да казва на Вера Совинова колко лошо може да стане. Тя е 52-годишна администраторка в зъболекарска клиника, която през август приемаше бежанци от московските рекордните жеги, смог и пожари.

„Мисля, че е краят на света. Планетата ни предупреждава какво ще стане, ако не се грижим за природата.“

Екстремното време, което доминира 2010 година, е класическо проявление на причиненото от хората глобално затопляне, за което учените предупреждават отдавна. Те пресмятат, че убийствената гореща вълнà в Русия би се случвала веднъж на 100 000 години без глобално затопляне. Предварителни данни показват, че през тази година в 18 държави е преминат рекордът за най-топъл ден в историята.
 
„Тези събития нямаше да се случват без глобално затопляне“, казва Кевин Тренбърт, ръководител на екипа за климатични анализи на Националния център за атмосферни изследвания.

Затова хората, които изучават природните катастрофи, смятат, че би било грешка 2010-а да се приеме просто като лоша година.

„Земята си връща за погрешните решения на хората“, казва Дебарати Гуха Сапир, директор на центъра за изучаване на епидемиите при природни катастрофи към Световната здравна организация.

„То е почти все едно политиците, правителствените политики за развитие да помагат на Земята да си го връща, вместо да ни предпазват от това. Създадохме условия, в които дори най-малкото нещо, което направи Земята, да има наистина непропорционално голямо отражение.“

Ето и събитията през 2010-а, които са всичко друго, но не и нормални: Докато земетресението в Хаити, горещата вълнà в Русия и наводненията в Пакистан взеха най-много жертви, смъртоносни трусове разлюляха също Чили, Турция, Китай и Индонезия в една от сеизмично най-активните години от десетилетия.

До средата на декември е имало 20 труса със сила 7 или повече, за сравнение обикновено са 16. Тази година е близо до най-тежката в това отношение 1970, но не е рекордна, не е и много над средното за брой силни земетресения, според американския сеизмологичен център.

Само наводненията до септември са убили повече от 6300 души в 59 държави, по данни на Световната здравна организация.

До края на ноември 2010 година от природни бедствия са загинали близо 260 хиляди души, в сравнение с 15 000 през 2009, сочи информация на Swiss Rе. За сравнение жертвите на тероризъм от 1968 до 2009 година са по-малко от 115 000, според доклад на Държавния департамент на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едва ли им е свършил камъка. Имали са знания може би по-големи от колкото ние сега имаме. Разсъждения че им бил свършил камък говорят единствено за твоето ограничено мислене. Доста любопитно е как преди 1000г са знаели за съществуването на черна дупка в центъра на млечния път, като едва преди 5г нашите учени установили това. Аз вярвам повече на маите от колкото на сегашните прогонзи които не могат да прадскажат дори времето за след 2дни.
72
2
 
3
 
! Отговори
еко преди 13 години
59 го е казал - причината за пороите и наводненията са експериментите на геоинженерите, които твърдят, че така се борят с глобалното затопляне. Има информация в интеренет по темата.
71
1
 
2
 
! Отговори
sdf преди 13 години
stiga ste wqrwali na tv discovery i o6te kup programi, se pak za pari sa napraveni i sa dosta naredeni na momenti predawaniqta
70
1
 
19
 
! Отговори
plovdiv преди 13 години
като гледам пострадалите от бедствия и си мисля, че ние българите изобщо нямаме право да се оплакваме, което правим нон-стоп..Това са шамарите на природата, докато влезем в правия път. Аз съм оптимист.
69
2
 
19
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Точно и затова ги има тези бедствия.Човекът се постара достатъчно да наруши всякакви морални и природни закони и затова си пати.Точно заради тази човешка лакомия,алчност и свинщина хората страдат.Хората си казват:"Днес ще се напия,ще купонясвам и живея като за последно,понеже може и да няма утре.Само туй ще ми остане,затова дай да си правим каквото щем."Човекът върши всякакво зло,без да мисли за последствията и че ще дойде денят за отплата.Затова идват и нещастията.
68
3
 
4
 
! Отговори
РАВИ МОШЕ КАЦАВ преди 13 години
Орфей означава Магнитна светлина. Родопееца определяпланината, в която е роден Поетът Родопа. А какво означаваКАНОС?На санскритски Кантха означава гърло пеещо гърло. Кан-да означава сборник с ведически песнопения.На старогръцки канон, каноник, канонарх означава музи-кално правило, учител по храмова музика (каноник), диригент всъвременен смисъл (канонарх).На латински Канос има следните съответствия: канто пея,кантата, кантинела, канцонета музикални жанрове, кантосто-рия улични музиканти, кантомания лудост към пеене.На изчезналия език на траките Кан означава бог, цар, жрец.Така е и на прабългарски кан, хан, цар. Орфей е бил реален царна траките, Върховен жрец и траките са го боготворили. Съще-временно Орфей е бог, цар и жрец на песента. В думата Каносе втъкана недостижимата му гениалност.Птицата Каня в Родопите е много рядка птица. Тя е авгурскаптица издава една нота ла в горна октава. Участва в ясно-видствата на древните ясновидци траки (авгури). Това е птица прорицателка на идващи големи събития.Обобщено думата Канос означава цар на песните. Само ведна дума като ядро на атом питагорейците са изразили цялотоси преклонение пред Орфей Родопееца. И са добавили Канос.Велико признание.
67
1
 
24
 
! Отговори
тиг преди 13 години
Така могат да мислят само хора без деца - след мен и потоп, дай да изям каквото мога, да поживея, пък после какво ми пука?Консуматор.
66
1
 
21
 
! Отговори
УСА преди 13 години
а иначе за борба с тероризма можем да отделяме милиарди но киото нема да подпишем
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2012 наближава. България се намира на специално място но пак ще бъде трудно
64
0
 
1
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
e kraino vreme be6e!!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
все някога краят на света ще настъпи :)
62
1
 
11
 
! Отговори
Мanuelche преди 13 години
Discovery е английски канал...Откакто се помня, светът все свършва на някакви определени дати, в които някой "гениален" мозък вижда логика. Обикновено има няколко обичайни заподозрени, като нъмбър уан в тях е Нострадамус. Първо краят беше през 1997 - не помня логиката. После се премести 1999, заради деветките май. След това го отложихме за 2000 или 2001 - спореше се коя от двете да е. Милениумът обаче си дойде сравнително спокойно. За 2010 също имаше залагания. Сега пак го отложихме - за 2012.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Познавам 10-тина човека които разсъждават по този начин и всички са супер пропаднали.ЗАМИСЛИ СЕ!
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Братле този дето е писал календара е взимал наркотици през задния си двор(ако прочетеш някоя истинска книжка не романче ще знаеш) и защо просто да не му е свършило мястото на камака?
59
14
 
4
 
! Отговори
Моерто преди 13 години
Американците направиха цел филм посветен на 21-12-12, а те вярват в числата, особено след 11.09.01 и не биха се шегували с тези неща. Който невярва като теб, нека си живее по стария начин. Аз разпродавам всичко, обикалям света, за оставащите две години да се насладя максимално на живота. В гроба или в пространството, като избухне Земята, няма какво да отнеса.
58
1
 
9
 
! Отговори
самолетни следи преди 13 години
Вижте самолетните следи над София, Пловдив, Варна, Бургас и по-големите градове пускани от НАТОвски самолети. Това обяснява всичко!
57
1
 
5
 
! Отговори
Мanuelche преди 13 години
Интересна логика - "Даваха го по Дискавъри - значи е така". В момента съм си пуснала Дискавъри и дават Беър Грилс, който яде ларви и листа от палми. Но аз не ям насекоми и сурови жаби като него само защото го дават по канал, който всъщност отдавна изгуби достоверността си. Маите се причисляват към езическите цивилизации. А календарът им вещае край само на определена ера, нищо не се казва за край на Света. Това пак по Дискавъри го казаха (не само там).
56
0
 
4
 
! Отговори
denz преди 13 години
не яжте суши. убива
55
13
 
3
 
! Отговори
Моерто преди 13 години
Ама тук няма нищо езическо бе! Просто е факт светът ще свърши точно след 2 години. Календара на маите го доказва и по Дискъвъри дадоха цял филм за това. Ако си чела и повечко книжки също ще се увериш.Аз за това вече нищо не инвестирам, каквото изкарам харча, за да живея и да се насладя на последните 2 години живот. Съветвам всеки разумен човек да прави същото. Няма смисъл да трупате пачки, да купувате имоти и т.н. живейте лудо и пилейте всичко, след нас няма нищо да остане!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Верно ми за кво да се женим ако ще се свърши на 21.12.2012 :)Ама ще е страхотна първа брачна нощ, като за последно :Р