Цели 5 години са нужни за отказ от цигарите

Най-тежкият период в спирането на пушенето са първите седмици
Обновена: 1 фев 2011 10:08 | 1 фев 2011 10:08,
73
Цели 5 години са нужни за отказ от цигарите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик.

При това успехът идва едва на седмия път, твърдят учените от университета в Ланкастър, съобщи Daily Mail.

Резултатите са получени въз основа на анализа на поведението на три хиляди пушачи, успели да се откажат от тютюнопушенето.

Най-тежкият период в отказването са първите седмици, когато състоянието на пушача много напомня това на махмурлука.

Учените съветват хората по всякакъв начин да се опитат да се отърват от всяка мисъл за цигари. Като например да съставят списък с причини, заради които са се решили на смелата стъпка.

Половината от тези, които се опитват да се разделят с цигарите, се връщат към тях през първите десет дни.

Средната възраст на хората, опитващи се да спрат цигарите, е 27 години. Едва три месеца след последната изпушена цигара те вече се чувствали непушачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Вече 2 години не пуша и наистина понапълнях,но не трагично,а с около 10 кила.Първо пробвах с Табекс,но не се получи( голяма шашма е),а след 3 месеца си купих 3 кутии цигари( във всеки джоб по 1 кутия) и просто спрях да пуша.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе смоукър, а не напълня ли ?Като ги отказах за година и половина качих 15 кг, вдигнах 220/120 кръвно. Щях да умра от инсулт. Сега пуша отново. Свалих килограмите и кръвното ми неизменно е 120/80.И аз искам да ги спра отново, но се ужасявам от последствията.
67
30
 
4
 
! Отговори
haha преди 13 години
И кат ги спрете, че станете просто едни огромни, мазни, потни и разбира се дебели и грухтящи прасета :)
66
0
 
19
 
! Отговори
iKoko преди 13 години
аз ги спрях преди година.. първите две седмици си траят по-дълго :) аз лично се сещах за цигара всеки ден през първите 5-6 месеца.. сега не мисля да чакам още 4 години, а просто знам, че не бих запалил :) много съм доволен. живота без цигари е далеееееееч по-приятен !
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
но сдъвках една и ужасно ми се замая главата, затова реших повече да ни ги използвам. Качих десет килограма и все още понякога сънувам, че пуша, но не съжалявам нито миг, за това че ги спрях. Успех, на тези, които са решили да не пушат!
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз ги отказах миналия август. Преди това ги бях отказвала с Табекс два пъти за по няколко месеца, но после пак пропушвах. Този път ми помогна това, че срещнах един невероятен човек, който сега е мой съпруг и тои е непушач. Трябваше да спра да пуша, за да не го задушавам с ужасната смрад на цигари всеки ден. Преди дори не осъзнавах, че мириша гадно след като пуша. Много се радвам, че спрях. Първите две седмици използвах никотинови лепенки, след това реших да си купя хикотинови дъвки, но сдъвках
63
0
 
16
 
! Отговори
д-р Хаус преди 13 години
Имах клиент, пушач, който явно работеше в някакво малко и непроветриво помещение и всеки път като дойдеше и от него, от дрехите му, се носеше отвратителна смрад. Тогава си дадох сметка, че вероятно и аз воня по същия начин понеже и моят офис се усмърдява само след една цигара. Мисля, че неговата воня ми помогна най-много за да спра цигарите. Достатъчно беше само да се сетя за него и всякакви пушачески мераци ме напускаха. А пуших цели 22 години. И беше гот. Ама пък каква воня...
62
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 13 години
'Няма нищо по лесно от това да откажеш цигарите.Аз лично съм ги отказавал поне сто пъти" Марк Твен
61
11
 
6
 
! Отговори
конспиратор преди 13 години
Абе как мое да се връзвате, офце! Пушенето е здраве! Пушачите са мъдри, умни и красиви, и най-вече с характер. Обаче много станахме умните и за това е цялата олелия: "убива", "умирга", "вреди", "няма да ви става" и тн. Истината е че просто ви искат кухи, прости и блекащи :)
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Учените в Ланкастър (или може би тукашните журналисти) да вземат да се занимават с по-сериозни неща, вместо да бълват врели-некипели. Цигарите се спират много лесно - просто решаваш и край, все пак никой не ти ги пъха в устата насила. Така ги спрях преди пет години, така ги спря сестра ми, зет ми, няколко мои приятели. Не е кой знае какво. Това, което най-много липсва в началото е, че не знаеш какво да правиш с ръцете си, просто щото си свикнал някоя от тях да държи цигара...
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Радвам се , че вече не пуша.Чувствам се по щастлива и доволна.КЪМ ВСИЧКИ ПУШАЧИ ОТКАЖЕТЕ ГИ ,ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАТЕ ОСВОБОДЕНИ А СВОБОДАТА Е ЩАСТИЕ.
58
3
 
12
 
! Отговори
Fullrange преди 13 години
Никой не е умрял от отказване на цигари! Умира от това, че си търси причина да пуши.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не казва, че е лесно, но усилието си струва!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В интерес на истината не ми е познато идея фикс да се отказвам от цигарите. С течение на времето с всяка изминала година ми се пуши все по- малко. Има дни в които се сещам че не съм пушил.И аз съм един пушач! Отказвал съм си два път за по две години и ефекта беше поразителен. Сега без да съм си поставял цели се случва!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нито имам психическа зависимост, нито се чудя какво да държа. Пуша, когато ми се пуши, когато не ми се пуши не можеш да ме накараш да пуша абсурд.
54
0
 
14
 
! Отговори
somebody преди 13 години
отказах ги преди 3 години и все още ми се допушва една цигара от време на време, НО !!! времето за което ми се допушва е само "мисъл" и избледнява мигновенно (един път месечно). Това е навик към който е привикнал мозъка единственото спасение е да си намерите друго занимание с което да заместите навика, това беше моята формула, пожелавам успех на всички защото сега се чувствувам чудестно.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти някога низала ли си тютюн? Знаеш ли изобщо, колко е трудоемко и сврътакаво. Колко труд изисква да го нанижеш, след това да се изсуши да го продадеш на без пари. За някои хора това начин за препечелване на пари нямат друго за изхранване в такъв регион живеят където основния поминик е тютютна и той ги храни.
52
9
 
16
 
! Отговори
Пушачка преди 13 години
Ще разбера кога Правителството води борба с тютюнопушенето когато излезне Постановление за закриване на БУЛГАРТАБАК и обяви България за забранена зона за цигари, лули и пури.Когато започне да преследва тютюна така като преследва марихуаната и наркотиците. Забрани през страна дори транзитно да преминават тютюн и цигари.Всичко друго е популизъм.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най лесно е да се откажете от захарта, ако през деня изпиете три кафета може и повече с по четри пет лъжички захар така, че лъжичката ви да може да стои права в кафето. Успеха ви е гарантиран никога повече няма да проявите слабост към сладкото захарта и прочие.
50
5
 
19
 
! Отговори
sdf преди 13 години
ОТКАЗАХ СЕ ОТ ЖИВОТА ,ПРЕДИ 22 ГОДИНИ КОГАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ МАФИЯТА.КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ.И НИ ОТКРАДНА ОТ ЦЕНИЯ ЖИВОТ 22 ГОДИНИ ПОД ИМЕТО ДЕМОКРАЦИЯ,ПРИВАТИЗАЦИЯ,ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ,И ДР. ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРМИНИ КОИТО СА МАСОНСКИ ГНУСНИ ПРАВИЛА,И ПАЛНЪТ РАН ЪТ...ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ СЪС ЗАПЛАТИ ПОД МИНИМУМА НА ОТЦЕЛЯВАНЕ.СРАМ И ПОЗОР НЯМА СВОБОДНА ЖУРНАЛИСТИКА В БЪЛГАРИЯ ДО ДЕН ДНЕШЕН...ЖУРНАЛИСТИТЕ ПОМАГАТ НА МАФИОТИТЕ И ДЕЗИНФОРМИРАТ НАРОДА.