Блокиращо стреса вещество възстановява окосмяването

Засега експериментите са върху мишки
Обновена: 17 фев 2011 12:15 | 17 фев 2011 12:14,
7
Блокиращо стреса вещество възстановява окосмяването
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени установиха, че антистресово вещество предизвиква трайно възстановяване на окосмяването у лабораторни мишки, съобщи АФП.

Резултатите от изследването откриват перспективи за разработване на лекарство срещу плешивостта у хората.

"Откритието ни показва, че краткотрайно лечение с веществото предизвиква повторно окосмяване у мишки, които са генно модифицирани, за да бъдат хронично стресирани", заяви съавторът на изследването д-р Милиън Мулугета от медицинския факултет в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Получените резултати могат да доведат до разработване на нови методи за лечение на плешивостта у хората чрез неутрализиране на рецептори на хормон, който е с ключова роля за стреса", каза тя.

Подобни терапии ще са насочени най-вече срещу оплешивяване, свързано със стрес и стареене.

Учените направили изненадващото откритие, докато изследвали начина, по който стресът влияе върху функциите на стомашно-чревния тракт. За целта използвали генно модифицирани мишки, за които е характерно свръхпроизводството на хормона на стреса CRF.

С напредването на възрастта гризачите започнали да губят окосмяването по гръбчетата си, за разлика от мишките в контролната група, които не били генномодифицирани.

Учени от института Солк в Калифорния разработили пептид, който блокира стресиращия ефект от хормона CRF. Пептидът, кръстен астресин В, бил инжектиран у стресирани и загубили част от окосмяването си мишки.

След 5-дневно инжектиране учените изследвали в дебелото черво на генно модифицираните гризачи неутрализиращия ефект от астресин В върху хормона CRF.

След това тези мишоци били вкарани в една клетка с другите гризачи. Три месеца по-късно учените пристъпили отново към анализиране на ефекта от астресин В.

Те обаче не могли да различат едните от другите гризачи, защото окосмяването им било сходно. Когато проучихме идентификационните номера на мишките, които бяха възвърнали окосмяването си, си дадохме сметка, че "виновникът" е астресин В, поясни д-р Мулугета.

Учените отбелязват също краткотрайността на терапията - една инжекция дневно в разстояние на 5 дена. Ефектът от терапията може да продължи до 4 месеца. Това е много дълъг период, като се има предвид, че продължителността на живота на мишка е две години, припомни д-р Мулугета.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
Много стара информация.Сега този хормон се нарича CRH => Corticotropin-releasing hormone.Освен това, в момента е в процес на изпитания друго лекарство - Pexacerfont.
6
0
 
4
 
! Отговори
ee преди 13 години
До: ddМи стресирай я!
5
3
 
2
 
! Отговори
stann преди 13 години
Пак тормоз в/у животни!
4
2
 
3
 
! Отговори
ined преди 13 години
Като му гледам тиквата на тоя доктор, нещо не виждам да има ефект от лекарството.
3
2
 
3
 
! Отговори
не разбрал преди 13 години
*** къде че се укусмаваме!?
2
2
 
10
 
! Отговори
dd преди 13 години
а нещо за премахване окосмение имате ли? мойта се нуждае.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SERGO SKACHAI