Само 4% от горите ни са недокоснати от човешка дейност

Tърсят вековни дървета в Източните Родопи
Обновена: 17 фев 2011 17:04 | 17 фев 2011 17:04,
0
Само 4% от горите ни са недокоснати от човешка дейност
Снимка: Булфото

2011 г. е обявена за Международна година на горите.

Горите поддържане екологичното равновесие на Земята и са дом на над 300 милиона души по света, както и на 80% от биоразнообразието в световен мащаб.

1/3 от територията на България са гори и едва 4% от тях са недокоснати от човешка дейност, съобщават от организацията "За да остане природа в България".

Горите ни дават много повече от дървесина. Те опазват водата, която пием, пречистват въздуха, който дишаме, спират ерозията и свлачищата и създават наслада за сетивата ни.

Българската гора е прочута още от Античността и Средновековието. Тя се е разпростирала от Черно море до Адриатика и от Дунав до Родопите, като дори цяла Тракия е била покрита с гъсти вековни гори.

Такова е било миналото, но днес почти 55% от горите на България са млади, по-малко от 30% са на възраст от 40 до 80 години, а вековните гори са едва 9,2%.

Представители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Хасково са се заели със задачата да издирят и картират вековните дървета в Източните Родопи.

Целта на инициативата е всички вековни дървета на територията на Източните Родопи да бъдат опазени и защитени, а с тях – и биоразнообразието, което приютяват.

Много от вековните дървета са свидетели на значими събития за близките до тях населени места и имат културно-историческа и емоционална стойност за хората.

Именно затова от БДЗП се надяват да ангажират с инициативата и местната общност и призовават в издирването на старите дървесни видове да се включат и доброволци.

Вековните дървета на територията на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково, които са включени в списък на инспекцията и са обявени за защитени са 158, отбеляза регионалният координатор на БДЗП в Хасково Cветомира Йоцова.

До момента представителите на БДЗП са открили още 7-8 вида на територията на Източните Родопи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари