Донорството се увеличава

21 са донорите за 2010 година
Обновена: 18 фев 2011 15:33 | 18 фев 2011 15:32,
7
Донорството се увеличава
Малкият Стефан Панайотов, който претърпя успешна трансплантация на бъбрек. Снимка: Булфото

След назначаването на новия екип на Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ) има драстично увеличение на донорството.

Това заяви директорът на агенцията Теодора Джалева, която представи отчет за дейността на агенцията.

Джалева посочи, че 2010 г. е най-добрата година в донорството от починали донори за последните 10 години. Тя уточни, че до края на 2009 г. донорите у нас са били девет, а за 2010 г. – 21.

Тя уточни, че дейностите по трансплантация на органи са една малка част от дейностите на ИАТ и обхващат 10 процента от цялата дейност на агенцията. ИАТ развива също дейности по трансплантация на тъкани и клетки и асистирана репродукция.

По данни на здравното министерство 2499 пациенти у нас са на хемодиализа, съобщи Теодора Джалева. Тя представи данни за извършените трансплантации през последните две години нас.

Според данните, през 2009 г. бъбречните трансплантации от починал донор в Александровска болница са 15, а през 2010 г. – 21; в Университетска болница "Лозенец" през 2009 г. са извършени три бъбречни трансплантации, а през 2010 г. – 15. В същата болница чернодробните трансплантации от починал донор през 2009 г. са две, а във Военномедицинска академия (ВМА) – 7.

През 2009 г. сърдечните трансплантации в университетска болница "Света Екатерина" са четири, а в болница "Лозенец" – една.

През 2010 г. чернодробните трансплантации от починал донор в болница "Лозенец" са шест, а във ВМА – 7. Сърдечните трансплантации за миналата година са пет. Към 1 февруари 2011 г. всички трансплантирани пациенти са живи, уточни Джалева.

Тя съобщи, че преживяемостта на пациентите с трансплантиран бъбрек от жив донор след първата година от трансплантацията е малко над 80 процента, а от трупен донор – малко над 70 процента. Преживяемостта при пациенти с трансплантация на сърце е 60 процента, а тези с черен дроб – 70 процента.

Успеваемостта на трансплантациите през 2010 г. е много по-добра в сравнение с периода 2005–2009 г., заяви Теодора Джалева.

Тя допълни, че смъртността на пациентите, които са в листата на чакащите за трансплантация, през миналата година е 9 процента, а при тези, които са на хемодиализа – между 16 и 24 процента.

Изпълнителният директор на Университетска болница "Лозенец" Любомир Спасов и проф. Петър Панчев, трансплантолог от Александровска болница, съобщиха, че болниците, които извършват трансплантации на органи, не получават средства за тази дейност.

Няма да подам оставка за това, че спасявам човешки живот, не се чувствам виновна, каза Теодора Джалева в отговор на журналистически въпрос по повод поисканата й от пациентски организации оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Джалева и Мутафчийска трябваше отдавна да бъдат уволнени - още, когато се вдигна шум около екскурзията на Джалева и сие в САЩ за сметка на частни организации. Вместо да се засрамят, че директно нагазиха в нечуван конфликт на интереси, двете заедно с Чипилева спретнаха пресконференция в защита на финансиралите екскурзията и без никакви угризения четяха текстове, написани им от заинтересовани.
6
0
 
7
 
! Отговори
читател преди 13 години
На Джалева трябва да й забранят да говори. Приказките й на ангро само увеличават недоверието на хората. Изключително некомпетентна и нагла жена.
5
2
 
9
 
! Отговори
3333 преди 13 години
Ако ви се наложи трансплантация бягайте далече от БГ. Нито "Лозенец" -бившата правителствена, нито ВМА, нито нищо. Това е от личен опит. Отгоре на всичкото тези проценти не са верни. Опитват се да си правят реклама на гърба на болните хора, но успеваемостта им е толкова нищожна, че няма база за стравнение. Афишират се само успешните трансплантации. Никъде няма да чуете или прочетете за лекарските грешки и за неспособността им да се справят със след трансплатационните проблеми.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как няма да се увеличава - по закон органите на всеки може да се използват за донорство, освен ако изрично не е заявил несъгласието си.Това никъде го няма - вече и собствените ни тела не ни принадлежат. На маймуни ни направиха!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде точно прочете, че кастрофите с фатален изход се увеличават като е точно обратното? Миналата година е с рекордно малко жертви!
2
1
 
11
 
! Отговори
българин нов тип преди 13 години
Не е от новия екип на Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), хората се променят - това е, предразсъдъците малко по малко падат...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАТАСТРОФИТЕ С ФАТАЛЕН ИЗХОД НА МЛАДИ И ЗДРАВИ ХОРА СЪЩО СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ТАКА ЧЕ ЕДНОТО Е ЕСТЕСТВЕНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДРУГОТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ :(КОЛКО ГРУБО ЗВУЧИ "ТРУПЕН ДОНОР". АЙДЕ МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ СЕМЕЙСТВАТА, КОИТО ВЪПРЕКИ МЪКАТА СИ СА РЕШИЛИ ДА СЕ ОПИТАТ ДА СПАСЯТ ДРУГИ ХОРА.