Малки раци чистят Варненския залив

Заради намаляването на черната мида раци филтрират водите на Варненския залив
Обновена: 18 фев 2011 12:01 | 18 фев 2011 12:00,
3
Малки раци чистят Варненския залив
Снимка: Булфото

През последните 20 години черната мида във Варненския залив все повече намалява, но ролята й на естествен филтър на морската вода е поета от вид малък рак, който живее на дъното, каза днес във Варна ст.н.с. д-р Ценка Консулова от Института по океанология към БАН.

На работна среща, посветена екологичните пробреми на Варненския залив, тя представи резултатите от двугодишен проект за изследване на българското и украинското крайбрежие. Финансирането на проучванията - 70 хиляди лева, са осигурени от фонда "Научни изследвания".

Новата роля на малките рачета като биофилтър е донякъде изненада, посочи Консулова. Тя допълни, че наблюденията показват, че рапаните в залива стават все по-дребни. Учените обаче отхвърлят идеята за човешка намеса за премахването на хищните охлюви.

Във Варненския залив институтът има 15 станции, чрез които се следи екосистемата, обясни Консулова. По думите й има лабилна тенденция за подобряване състоянието на залива, но все още има зони, които са в лошо и много лошо състояние.

От замърсяванията най-зле са повлияни централните части на акваторията, които са тинести, обясни Консулова. По думите й учените ще направят предложение до министерството на околната среда и водите да се започнат изследвания на дъното, за да се придобия точна представа за състоянието на екосистемите.

Позицията на Консулова е, че в тинята е необходимо да се пуснат т.нар. студени мини - бетонни блокове, върху които постепенно ще заживеят различни организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
cleaner преди 13 години
бая има да чистят, докато докарат това фекалиино и радиационно блато до средиземноморско ниво
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още по бързо ще стане чистка, ако пуснат *** вътре да похапнат раците, тъкмо да пораснат,... хем флората ще потръгне, хем крайбрежната ще се учисти ;)
1
0
 
3
 
! Отговори
лисугера преди 13 години
А да вземат крадливите общинари да оправят пречиствателните станции а а а