Алергия към полени – не е рано да предприемем мерки

Състоянието се проявява най-често като алергичен ринит или алергична астма
Обновена: 9 мар 2011 15:31 | 9 мар 2011 15:31,
Алергия към полени – не е рано да предприемем мерки
Снимка: Reuters

С нетърпение очакваме пролетта и раззеленяването наоколо. Невинаги обаче пролетта носи радост. Особено в случай на алергия.

Алергията, която се причинява от алергени, вдишани с въздуха, се определя като респираторна. Състоянието се проявява най-често като алергичен ринит или алергична астма.

Най-честата причина за респираторна алергия са полените. Това са малки невидими зрънца със среден размер от около 0,05 mm в диаметър с различна форма, в зависимост от вида растение, които се появяват в периода на цъфтенето им. Поленът е мъжкото семе на треви, цветя и дървета.

При попадането на алергена върху лигавицата на носа или бронхите агентите на имунната система го приемат като чуждо тяло. Образуват се антитела, които атакуват тъкани на тялото.
Следва изявата на неприятни симптоми, като най-често при алергия към полени са: хрема, зачервяване и дразнене на клепачите, сълзене на очите, в по-редки случаи кашлица, т.е. във вид на алергичен ринит и конюнктивит, и рядко астма.

Алергична реакция към полени се получава, когато концентрацията им във въздуха достигне определен праг. Той е различен при отделните видове растения. Средно се приема величината от 20-30 зрънца на кубичен метър.

Концентрацията на полени във въздуха зависи и от времето на цъфтеж на вида. Има растения, които цъфтят в началото на годината в продължение на 6 месеца като маслината, други като кестена, бряста и тополата отделят полени само в продължение на 2 месеца. Макар и рядко се среща вариантът и почти целогодишен цъфтеж – блатният равнец не цъфти само през ноември и декември. Началото и краят на периодите на цъфтене също са различни: например, при тревата е от април до септември, брезата и върбата - от март до май, кипарис - януари-април, пшеница и царевица - от май до август-септември, амброзия – август и септември и пр.

По-висока концентрация на полени отделят растенията в началото на периода им на цъфтеж, за разлика от средата и края му. Например, критичната концентрация за полена на брезата, 80 зрънца/куб.м. е през март, в края, през май концентрацията пада на 30 зрънца/куб.м.

Концентрацията на полени във въздуха се влияе силно и от метеорологичните условия. Най-висока е при топло, сухо и ветровито време. Дъждът, от друга страна, "почиства“ полена от въздуха. От значение е и географското разположение. При примера, по-горе се дават типичните за тези видове растения периоди на цъфтеж за територията на Европа. В планинските райони периодът на цъфтеж е по-кратък.

Имайте предвид също така, че пиковият поленов сезон може да закъснее с месец или повече.

Косенето на трева по принцип не бива да плаши човека с алергия, но само при условие, че тревата е ниска и не е цъфнала. И напротив, трябва да се избягват обрасли поляни и градинки с висока цъфнала трева, които са особено опасни при алергия към полени.

Не бива да се забравя, че полени отделят и някои стайни растения.

Терапията на алергията включва избягване на излагането на полените, доколкото е възможно. Това няма да спаси от изява на симптомите й най-вероятно, но ще ограничи развитието и усложнението на състоянието.

Ето някои съвети в тази насока:

    * Избягвайте излизане в местност в период на цъфтеж на местната флора.
    * Избирайте почивка на морски курорт, където вероятността от разпространение на полени е ограничена.
    * През поленовия сезон не отваряйте прозорците на автомобила.
    * Оставяйте прозорците в жилището си в случай, че живеете в близост до озеленен район, особено сутрин и когато спите.
    * При възможност стойте на закрито през горещи, сухи и ветровити дни.
    * Започнете да вземате лекарството си преди началото на сезона и го използвайте редовно през целия критичен период, дори и в дните, когато нямате симптоми – така то действа по-добре.


От десетилетия се наблюдава заплашителна тенденция на нарастване на броя на хората с алергии. По-висок риск от заболяването се отчита сред живеещите в градовете. Според експертите това се дължи на смесването на полените с типичните за градския въздух замърсители. Проучванията сочат, че климатичните промени също влияят на тази тенденция – при продължителните периоди на горещо и сухо време растенията отделят повече протеинови вещества в полена, което го прави по-алергенен.

 

Още съвети за здравословен начин на живот

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: алергияполени
Още от
Спонсорирано съдържание