Анимационните герои влияят на вкусовите възприятия на децата

За съжаление те се използват главно за реклама на нездравословни храни
Обновена: 14 мар 2011 17:06 | 14 мар 2011 17:03,
1
Анимационните герои влияят на вкусовите възприятия на децата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Добре познат ход на производителите на храни, предназначени за деца, е рекламата, в която „участват“ анимационни герои. Те привличат децата към нездравословни лакомства. В нов доклад обаче се показва, че именно с този похват би могло да се повлияе на вкусовите възприятия на децата и създаването на здравословни навици.

Изследователите от университета в Пенсилвания разработват четири мними кутии на изделия. Две от тях маркират като „здравословни изделия“, а другите две като „захарни изделия“.

Една кутия от „здравословните изделия“ и една от „захарните изделия“ са с изображение на герой от известен детски анимационен филм. След това децата са помолени да опитат закуските. Закуските в различните кутии имат напълно еднакъв вкус.

Авторът на изследването, Сара Ваала, обяснява, че между два десерта с анимационен герой на опаковката децата предпочитат този с етикет „здравословно“. При избор между изделия в опаковка с анимационен герой или не, те преценяват, че по-вкусни са закуските с картинката без значение дали са здравословни или не.

Образите на познати анимационни герои на опаковката е фактор за избор на хранителен продукт от децата. За съжаление, познатите герои се използват главно за реклама на нездравословни храни.

"Докато резултатите от проучванията не започнат да се вземат на сериозно от нормативните органи и не се ограничи използването на анимационни герои с цел реклама на нездравословни продукти от производителите, битката да храним децата си здравословно ще бъде трудна.", казва Сара Ваала.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
9
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 13 години
Да се забрани излъчването на Cartoon network в България! Гнусни анимации с грозни герои. Всява стрес в децата, които го гледат.