Меките колбаси по-безвредни от печеното пиле?!

За разлика от бекона и печеното пиле саламите почти не съдържат канцерогенни вещества
Обновена: 24 мар 2011 14:36 | 24 мар 2011 14:35,
12
Меките колбаси по-безвредни от печеното пиле?!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако се чудите какво да хапнете, хот-дог или печено пиле, по-здравословният избор е сандвичът с кренвирш, показва изследване на Университета на Канзас, САЩ. Оказва се, че меките колбаси почти не съдържат канцерогенни вещества, за разлика от бекона и печеното пиле, особено пилешката кожа, при които те изобилстват.

В изследването проф. Дж. Скот Смит и екип от университета целят да определят нивото на хетероцикличните амини в колбасите и други местни продукти. Те установяват наличие на канцерогенни съставки в месото, което е сушено, приготвено на грил или печено на висока температура. Подобна статистика е важна, тъй като при висока консумация на тези храни, се отчита повишен риск от рак на стомаха, дебелото черво и млечните жлези.

Канцерогенните вещества не се откриват в готовите за консумация месни продукти, тъй като производственият процес се извършва на ниска температура. В труда си обаче проф. Смит установява, че подправките и марината, които се използват за приготвяне на суровото месо редуцират съдържанието на хетероцикличните амини (HCA) в него.

Продуктите, които изследват учените са: кренвирши от телешко месо, кренвирши от смес телешко, свинско и пуешко месо, печено телешко месо, свинска и пуешка шунка и филе, бекон, мек колбас и печено пиле.

Те подлагат продуктите на обработка в микровълнова печка, след което измерват съдържанието на вредните амини в тях. Оказва се, че мекият колбас съдържа най-малко хетероциклични амини -  0,05 ng/g, следват кренвиршите, шунката и филетата – с по 0,5 ng/g. Експертите са на мнение, че тези количества са ниски и консумацията на тези колбаси не може да навреди на организма.

При печения бекон числото на хетероцикличните амини е 1,1 ng/g, печеното пиле -  1,9 ng/g, като в тях се откриват всички 5 вида от HCA. Пилешката кожа е с най-висок показател – 16,3 ng/g, което според експертите се дължи на високото съдържание на мазнини и белтъчини в нея, отколкото на вода. Повече HCA се откриват в бедното на вода месо.

Причината за ниското съдържание на HCA в меките колбаси е, че тяхното водно съдържание е по-високо. Течностите в месото предотвратяват образуването на хетероцикличните амини, обяснява проф. Смит. Меките колбаси съдържат по-малко от вредните вещества, освен заради водното съдържание и ниската температура на термична обработка, но и заради прибавяните в тях съставки, които възпрепятстват образуването на HCA при приготвянето на месото.

Вижте още съвети за здравословно хранене
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама съвсем ли вече никой не купува кренвирши? това реклама ли е сега?...е,не е доизпипана добре.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Професоре канзаски---ти бьлгарски колбаси от 2лв виждал ли си ? Знаеш ли ,че ако им направиш спектрален анализ в тях ще намериш поние още 20 неизвестни на човечеството химически елемента....
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Университета в Канзас да си каже сам кой го спонсорира да не идвам че ще има падни стани хахаха
11
5
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
Бих казала че е най-здравословно да не се яде месо, въобще!
10
1
 
12
 
! Отговори
месарче кръвожадно преди 13 години
Само чисто месо! никакви салами! те съ пълни с ***
9
0
 
12
 
! Отговори
В преди 13 години
Хахах.. познайте от какво е салама тогава.. Май тази статия си е чиста проба реклама, която гласи: купувайте ни саламите, че фалирахме! :D аз предпочитам за същите пари да си купя мръвка и да я хвърля на скарата, докато ми се пържат картофите, а аз режа салатата.. ;) МЕСОТО Е ПО-ЕВТИНО ОТ САЛАМИТЕ И ПО-КАЧЕСТВЕНО!!
8
0
 
5
 
! Отговори
cook преди 13 години
Те подлагат продуктите на обработка в МИКРОВЪЛНОВА печка, след което измерват съдържанието на вредните амини в тях... е мерси ;)
7
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Всичко е *** и затова и колбасите и месата нямат вкус - слагат в колбасите кви ли не *** подправки за да докарат до някъде вкуса но вече всеки разбра че нищо не струват - както и млякото и млечните продукти - правят всичко от сухо мляко - то на колко години е и каква годност има - ами сигурно вечна от там и продуктите произведени от него траят вечно
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХХХХХ,СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕХНИТЕ КОЛБАСИ ,НЕ ЗА НАШИТЕ
5
0
 
4
 
! Отговори
1професор от канзас преди 13 години
Саламища "Кучешка радост" - колкот' щете....Само дет' нИ лаят.......Нъл.....Другари и Другарки?!?!?!
4
0
 
9
 
! Отговори
tihatavoda преди 13 години
Кренвиршът е правилният избор . Повечето американци са вегетарианци , а перушината ,откъдето и да я погледнеш , не е месо. Слава на 21 век , и ние си внесохме модерни машини за вегетариански кренвирши .
3
0
 
28
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
тез са луди американци да слагат месо в колбасите и да ги развалят.
2
0
 
20
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Първо това не важи за БГ. Тук крехвиршите така или иначе са зеленчукови изделия.иначе казват че 0.5нг/г е безопасно но видишли от 1.1нг/г ще се мре. ми ако изям два пъти повече шунка няма ли да съм на същия хал?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SALAM TIP DOBRUDJA