Броят на децата с диабет у нас расте

В Пловдив откриха център за страдащите от болестта малчугани
Обновена: 2 апр 2011 15:30 | 2 апр 2011 15:20,
50
Броят на децата с диабет у нас расте
Снимка: архив Булфото

Броят на децата с диабет в България се увеличава, сочи проучване на български ендокринолози. За да се помогне на страдащите малчугани от захарна болест и техните родители, в Пловдив се откри първият в страната Национален център за деца с диабет.

Мартин е на 4 годинки и страда от захарна болест. Заради заболяването си всеки ден спазва строг хранителен режим, не яде лакомства и е принуден да търпи поставянето на животоподдържащия медикамент инсулин по 4 пъти на ден.

„Обяснявам му като на голям човек, че трябва да се поставя инсулин, за да е здрав”, разказа пред Dnes.bg майката на Мартин – Илона Джевизова. Налага се целодневно наблюдение над детето, за да не получи припадък. Храната се дава 6 пъти на ден в точно определени часове, лекарството също се приема по график. 

Мечтата на Мартин е да порасне голям и да работи. "Обичам да играя и да карам колело”, споделя малкия Мартин. Момчето и майка му всеки ден ще посещават Центъра за деца, болни от диабет в Пловдив. 

Децата, страдащи от захарна болест, трябва да се движат и да играят повече. Затова в центъра е изграден фитнес с детски уреди и специали зали за игра и занимания.

„На разположение на пациентите от цялата страна ще бъдат лекари – ендокринолози и медицински сестри, които ще се грижат за болните деца и младежи напълно безплатно.”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котева.  Тук полза имат и родителите, на които също научават повече за заболяването. 

„Само в детската клиника в Пловдив всяка година се откриват около 50 нови случая на деца, болни от диабет.”, разказва детският ендокринолог доц. Нарцис Калева. Тя си спомня, че когато е била студентка, в града под тепетата е имало само едно дете със захарна болест. Причината за ръстът на заболеваемостта е предаването по генетичен път на диабета.

Надеждата на ендокринолозите е скоро да бъде открито лекарство,  което няма да позволи болестта да се предава наследствено. В целия свят от диабет страдат 350 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: диабетдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
диабет тип 1, инсулинозависим, не е следствие от наднормено тегло или нездравословен начин на живот. това е автоимунно заболяване. обаче какво - хората с диабет тип 1 да не правят деца ли?!?! рискът от генетично предаване е под 5%!!!
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе то откакто Бойко дори не се лекуват вече! Той човека каза , че няма болни и готово! За сметка на това се присъединихме към Пакта за еврото плюс и ще внесем 300млн. и ще бъдем гарант за 6 млрд:)) Да живее Боко ***!
29
2
 
18
 
! Отговори
sugar преди 13 години
Важно е не количеството а качеството. Химията, която ядем всеки ден ни разболява.Разберете, че не е нормално да пиете газирано всеки ден и да ядете вафли.Доказано е, че аспартана не само причинява рак но и диабет, обаче всички дъвчете дъвки!Може и да са ви забавни картофите на ББ но домашното производство е единствения сигурен начин да сте сигурни за храната си.
28
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Номер 3 - ставаме двама...
27
0
 
2
 
! Отговори
от14 до24 преди 13 години
Благодаря
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За диабета помага захарният памук.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво означава, една болест, която е била присъща за по-възрастните да стане обичайно нещо и за младите. Означава, че хората масово водят заседнал начин на живот, не се хранят здраословно, защото продължавата да ядат любимите си неща, които преди 20 години са се правили природосъобразно, а днес се правят със една камара заместители, подобрители и консерванти. Ами само погледнете кое преобладава по щандовете на магазините: ЗАХАР, ЗАХАР и пак ЗАХАР, НИШЕСТЕ, МЕСО, ПОЛУФАБРИКАТИ... Правете си извод
24
5
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Зави си типът диабет! Но ако се лекува това ства само с природосъбразен начин-или д-р Емилова,или при д-р Гайдурков и д-р Славов в св.Влас-след преглед ще Ви кажат дали въобще може!
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доя си котката, пия мляко - непастьоризирано. На котетата давам краве от магазина.
22
3
 
6
 
! Отговори
Алиса преди 13 години
До 3 и 15Господа,ако ще спасяваме народа от тези изедници идвам и аз:)
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека има работа за лекарите, бе!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
неоправдана война срещу наситените мазнини 2. стрес - хроничен стрес 3. обездвижване, стоене на закритоето ви перфектно метаболитно разстройствоза това - първо диетата - малко повече палео хранене, и ще имате шанс срещу диабет тип 2модерното хранене води много беди във 2, 3-то поколение - диабет, ссз, безплодие (не се чудете на бума на инвитро, има си прични и те са в нас самите), куп други пробопити с котки - само замяната на сурово мляко с пастьоризирано води до стерилитет в 3-то поколени
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тука публиката е леко откачена. Материалът на 4 годишните е много претрупан, като за студенти...ужас, ужас...
18
4
 
7
 
! Отговори
да преди 13 години
бре ***, напълно си заслуажвате болестта, ако пак ще търсите хапче, не се безпокойте, БигФарма работи по въпроса, да им е честитотая болест е модерна, природата е в шок, чуди се как упсяхте да си я докарате, след милиони години осъвършенстване на човешкия организъм1. диета - захар и други сладки ***, зърнени храни (особено пшеница и други глутено съдъжащи, искат подходяща и дълга обработка за да се намали токсичността, но пак са зле), рафинирани масла от семена (полиненаситени маз.)
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доколкото знам -НЕ. Може да се облекчи състоянието с диета и лекарства.
16
0
 
12
 
! Отговори
Оногондур преди 13 години
Ако парите за всички военни бюджети по целия свят се дадат за мирни цели,светът ще стане една райска градина,в която ще има и много по-малко болести.Искрено се моля да се открият лекове срещу повечето болести и те да изчезнат.Моля се и алчността и желанието за печалба на фармацевтичните компании да намалеят,като по този начин действително ще се откриват начини за изцерение,а не да се помпат постоянно нечии амбиции за печалби.Дерзайте.
15
0
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 13 години
Приятелю,въобще не странно,това твое желание,аз също искам това,и съм готов да поема последствията!
14
1
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 13 години
А ЛЕКУВА ЛИ СЕ ДИАБЕТЪТ ПРИ ДЕЦА?
13
3
 
20
 
! Отговори
mama преди 13 години
Децата също се стресират и от учебното абсурдно съдържание,което в българските учебници е толко претрупано и написано като за студенти.Постоянното смъкване на материал от по-горните класове в учебниците на по- малките.Просто родителите трябва да се вдигнем и да си защитим децата от тези безумни реформи,които уж са за добро.Всяка следваща реформа в образователните програми е все по-безумна.Родителите от уч- щето на децата ще изпратим подписка до парламента и мин. на образов. за реални промени.
12
5
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 13 години
Абе кумоняги , я се стегнете , е тука на Луканов жена му говори все хубави неща за вас