Броят на децата с диабет у нас расте

В Пловдив откриха център за страдащите от болестта малчугани
Обновена: 2 апр 2011 15:30 | 2 апр 2011 15:20,
50
Броят на децата с диабет у нас расте
Снимка: архив Булфото

Броят на децата с диабет в България се увеличава, сочи проучване на български ендокринолози. За да се помогне на страдащите малчугани от захарна болест и техните родители, в Пловдив се откри първият в страната Национален център за деца с диабет.

Мартин е на 4 годинки и страда от захарна болест. Заради заболяването си всеки ден спазва строг хранителен режим, не яде лакомства и е принуден да търпи поставянето на животоподдържащия медикамент инсулин по 4 пъти на ден.

„Обяснявам му като на голям човек, че трябва да се поставя инсулин, за да е здрав”, разказа пред Dnes.bg майката на Мартин – Илона Джевизова. Налага се целодневно наблюдение над детето, за да не получи припадък. Храната се дава 6 пъти на ден в точно определени часове, лекарството също се приема по график. 

Мечтата на Мартин е да порасне голям и да работи. "Обичам да играя и да карам колело”, споделя малкия Мартин. Момчето и майка му всеки ден ще посещават Центъра за деца, болни от диабет в Пловдив. 

Децата, страдащи от захарна болест, трябва да се движат и да играят повече. Затова в центъра е изграден фитнес с детски уреди и специали зали за игра и занимания.

„На разположение на пациентите от цялата страна ще бъдат лекари – ендокринолози и медицински сестри, които ще се грижат за болните деца и младежи напълно безплатно.”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котева.  Тук полза имат и родителите, на които също научават повече за заболяването. 

„Само в детската клиника в Пловдив всяка година се откриват около 50 нови случая на деца, болни от диабет.”, разказва детският ендокринолог доц. Нарцис Калева. Тя си спомня, че когато е била студентка, в града под тепетата е имало само едно дете със захарна болест. Причината за ръстът на заболеваемостта е предаването по генетичен път на диабета.

Надеждата на ендокринолозите е скоро да бъде открито лекарство,  което няма да позволи болестта да се предава наследствено. В целия свят от диабет страдат 350 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: диабетдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете тази тема и ще разберете защо децата отрано имат диабет: mikroferma/forum/index.php?topic=1318
50
0
 
1
 
! Отговори
миличка преди 13 години
аз съм с 49! и към това добавям, да пият повече вода, а не измислени газирани напитки!!! Да върнат и лекарския и зъболекарския кабинет, за да се проследява здравословното състояние навреме и намясто!
49
0
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
По-добре да отворят ученич. столове с качествена храна и спортни площадки,а не болници!
48
1
 
1
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
"как се предава информацията през поколенията???"Чрез полевите структури разбира се. Всеки си носи кръста.
47
2
 
3
 
! Отговори
Какво преди 13 години
Господ няма да ви даде здраве. Здравето е последствие единствено и само от действията на нашите родители и нас
46
1
 
2
 
! Отговори
ХАха преди 13 години
45, крътиш мивки братострахотно благо е болестта, хайде *** го кажи на някой с хепатит или рак не генетична, а информационно наследствена, как се предава информацията през поколенията???
45
3
 
2
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
Диабетът може да си отиде. Доколкато разбирам причината не е генетична, а информационно наследственна. Болестта не е наказание, а благо. Тя е защита на самите нас от самите нас. Ако разберете къде сте грешили и се промените, необходимостта от тази защита ще отпадне, тоест болестта ще си замине.
44
2
 
4
 
! Отговори
koko преди 13 години
искат да забранят билките?Защо?Ами да могат да си продават лекарствата.Дядо беше билкар и живя до 90 годинибез да знае що е болница и лекар. Отиде си от старост
43
0
 
6
 
! Отговори
диабетозависим преди 13 години
мв моята фамилия почти всички преставители са с диабет! аз съм на 50 години и от 35 (!..) години не съм хапвал сладки неша, бонбони, локуми ..; но ето, че преди четири месаца и при мен се прояви диабета, който е генетичен; водя изцяло природосъобразен начин на живот ..; една от примините където осиновихме дете беше поне то да бъде здраво, и това се оказа така ..да ни е живо и здраво!няма чужди деца!няма значение с какъв цвят е детенцето ми ..
42
1
 
21
 
! Отговори
човек преди 13 години
Нека Господ да се смили над горките деца и да им дари здраве. Нека Господ дава здраве на всички деца и на техните родители.
41
0
 
10
 
! Отговори
ааа преди 13 години
ами като във всичко има захар и глюкозо-фруктозен сироп и като се набляга на fast food, много застояване пред компютъра или ТВ така ще е.глюкозо-фруктозния сироп е измислен от японците през 70-те. прави се от царевица. от тогава и американците имат проблеми с диабет тип 2 и затлъстяването.
40
3
 
4
 
! Отговори
Oparena преди 13 години
Sprete da biete vaksini i shte namalite diabeta pri decata sus 60%!!!!!!!!!!!!!!!!! Sprete da lekuvate veche poiavilata se bolest i vzemete da ia predotvratite vuobshte vie mrusni licemerni lekarski pesove!!!!!!!!!!
39
0
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 13 години
По кое си личи, явно не познаваш много лекари.Още през 2002-та, мои приятели студенти по медицина си правеха сметка, че вместо да ходят на стаж е по-добре да берат ягоди в Англия.Същата Англия, многократно улесняваше процедурите за приемане на чужди лекари последните години.Германия също я последва.В Европа, като цяло има недостиг на инженери и лекари.Когато тук болниците са ООД-та с лошо управление, и милиарди да налееш, полза няма.
38
4
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 13 години
"духаш супа","да сучеш" - чалга изказа не те прави по-интелигентен. Ако можеш да четеш и ако помниш малко, лекарства бяха спирани по времето на БСП, заради ненужно дълги процедури за "одобрение", т.е. те всяка година одобряваха едни и същи лекарства но през фирмата, която снесе повече ;). Такъв регламент вече няма и лекарства не са спирани.Но пропагандата с факти не работи, нали! А моите работодатели си закриха офиса в Бг, защото един червен кмет се опита да ги рекетира.Успех на изборите!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
35 - И всичко това искаш да го направи човека, за да може ГЕРБ да отчете, че лекува хората и не им спира лекарствата и то с такива дарения! Че той да не е луд! Плаща си и като такъв изисква! Сега крадците от ГЕРБ да отговарят! Всеки плащаш иска отговори! Като не ти харесва ще духаш супата скоро, барабар с работодателите ти! Хайде върви да сучеш, че ти е време!:)
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
33 - То си личи от това с каква скорост бягаха лекарите от БГ при 3-ката и сега при Бойко Мухобойко, наречен така, съобразно критерийте на коалиционния му партньор Сидеров, велик патриот-бияч на жени! И да ти кажа сега какъв узаконен рекет има:)))))))
35
3
 
7
 
! Отговори
32 преди 13 години
32-щом си "загрижен" за болните деца, аз предлагам да си продадеш колата, апартамента, да спреш да плащаш винетки, данъци, комунални услуги, да не ходиш по кръчми , да караш на мяко и хляб, да спреш кабелната, и т.н. и да си дадеш парите за БОЛНИТЕ ДЕЦА.Т.е. нека цялата държава да живее на палатки по поляните, за да лекува болни деца.Това е популизъм.Виж бюджетите за здраве през 2011 и 2008-9 и тогава коментирай.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който има достъп до интернет, знае английски и има малко сиво в главата си, ще знае, че диабет не се лекува както казват лекарите.
33
3
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 13 години
И при Бойко и при предишните болните се лекуват еднакво.При царя и Станишев се "узакони", "дарението" в болниците.Т.е. това си беше платено здравеопазване, рекет, който не отиваше за здраве а за лекари и чиновници.ББ искат да махнат тази практика и виж какъв отпор имат от болниците и лекарите!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ме интересуват болните деца ще строя магистрали Парите са за там